algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

“UM ha de fer un gir més clarament nacionalista”

Josep Melià afronta la presidència d'UM en un moment força complicat i en un context en què els socis del Pacte li reclamen la dimissió de Miquel Nadal

115032

Josep Melià al seu nou despatx a la seu d'UM.

Ferran Aguiló(Teresa Ayuga.)

El nou president d'Unió Mallorquina, Josep Melià, és seriós i va al gra. Acaba d'estrenar càrrec i ha de complir amb una marató d'entrevistes, per això sembla que algunes respostes ja les digui de memòria. No se separa d'un telèfon mòbil amb connexió a internet i mentre parla i pensa no atura d'estrènyer una piloteta antiestrès. Amb el panorama que li espera, qui sap si li durarà gaire estona sencera la piloteta.

Què pensau fer per renovar i integrar el partit?

La meva idea es fonamenta en dos eixos molt clars: per una banda, la tranquil·litat i l'estabilitat, no només a UM sinó també a totes les institucions; i per una altra, la renovació, que no només és de persones, sinó també d'idees i de pràctiques polítiques. Una de les primeres coses que hem de fer és nomenar els dos membres que queden de l'executiva i el secretari d'organització i de política municipal. També hem d'arrencar una nova política comunicativa del partit, etc.

I cal que UM faci un gir més clarament nacionalista?
Sí. UM fa molt de temps que es defineix com un partit nacionalista de centre i liberal i ho hem d'omplir més de contingut. Ja n'hi ha, però hem de fer un esforç suplementari per donar més coherència a la nostra gestió diària des de les conselleries i al nostre posicionament públic com a partit.

La renovació d'UM inclou fer sortir de la primera línia política els imputats per corrupció?

No necessàriament. És un procés que tot just comença i que tindrà diverses fases.

Com integrareu la part d'UM que no vos volia de president?
La meva responsabilitat és ser el president de tots, treballar perquè tothom se senti còmode al partit. La dels altres és tancar files amb el president i fer feina en positiu perquè UM vagi endavant i tingui uns bons resultats el 2011. No hem de perdre de vista que som del mateix partit i coincidim en gairebé tot.

Deis que no cal fer ara un nou congrés. S'ha de sacrificar o ajornar la democràcia interna del partit a causa de la unitat?

La democràcia interna del partit es produí fa sis mesos perquè vàrem fer un congrés i també dilluns perquè el màxim òrgan entre congressos va fer una votació absolutament democràtica. La democràcia s'exerceix de moltes maneres, no només a través d'un congrés. He dit i mantenc que allò desitjable seria fer un congrés, però es necessiten unes condicions prèvies: cohesió, unitat i rellançament d'UM. Farem un congrés si és per reforçar UM, no per debilitar-la.

Creu que hi ha hagut actuacions que poden haver perjudicat la credibilitat d'UM?
Hi ha hagut notícies al voltant d'UM que han estat una espècie de xou sense massa sentit. La brega de l'altre dia a Calvià és un espectacle lamentable. Aquestes coses no les hem de repetir.

La justícia ens ha de salvar de tots els mals?
Hi ha separació de poders i la justícia té una funció importantíssima en un sistema democràtic. Hem de col·laborar amb la justícia i deixar-la fer feina. Això no vol dir que sigui bona la judicialització de la política. Estam immersos en una situació que en algun moment s'hauria d'acabar, no pot durar de manera indefinida.

Els socis del Pacte vos reclamen que demaneu la dimissió de Miquel Nadal. Ho fareu?
Els òrgans de direcció del partit són els que han d'analitzar la qüestió i prendre la decisió.

El PSIB convocarà una reunió del Pacte la setmana que ve.

Si ens convoquen a una comissió del Pacte, lògicament, hi assistirem. Per dialogar i parlar no quedarà per nosaltres.

I quan vos demanin que UM exigeixi la dimissió de Nadal?
No entram en hipòtesis. Els òrgans de decisió del partit prendran les decisions quan correspongui, i l'agenda la marca UM, no la hi marquen des de defora.

Vós assumiu el codi ètic que pactaren a tres bandes?

UM té firmat un codi ètic i nosaltres hem d'expressar l'aplicació d'aquest codi ètic i definir-la als òrgans de direcció del partit. I el president ha de donar la seva opinió personal dins dels òrgans de direcció del partit, no l'ha de donar als mitjans de comunicació.

Però vós l'assumiu?
Et torn a dir el mateix.

Què pensau dels ultimàtuns del regidor Eberhard Grosske?
No és el mateix estar al govern que a l'oposició, no es pot anar a missa i repicar. Quan s'és al govern s'assumeix un plus de responsabilitat i la teva prioritat ha de ser que l'acció de Govern tiri endavant i no dedicar-te a posar travetes o atacar els companys de pacte. Però bé, cadascú és lliure de fer allò que trobi.

L'acció de Nadal a Cort pot haver perjudicat el partit?
Els nostres regidors a l'Ajuntament intenten exercir la seva responsabilitat cercant el bé comú. Fan una bona tasca.

A Cort UM ha permès, al marge dels seus socis de govern, que s'aprovassin diverses esmenes del PP...
Quan l'altre partit que forma coalició amb tu t'envia pancarters i t'insulta, és lògic reaccionar-hi, és molt impropi de socis fer això.

Una curiositat personal: Perquè vos diuen Pingos?

És un diminutiu de quan era petit: de Josep, Josepín, Josepingos, Pingos.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per edlch, fa mes de 11 anys
http://laabuelafuma.blogspot.com/2009/12/el-estatut-de-los-charnegos.html
Valoració:0menosmas
Per Miquela, fa mes de 11 anys
M'agradaria veure-li ses mans a en Joan de Balàfia aquest que demana s'aigua per a l'agricultura. A què te dediques rei? De què vius? Qui te paga el sou? Au venga, auí lo únic que sobra és gent com tu
Valoració:-3menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys
Feis un poc més de feina i no filosofeu tant, que la vostra ideologia i la vostra filosofia ens importen un puta rave. A fer feina, que tenim molts problemes per resoldre i només feis xerrar. Per cert, al famós codi ètic, sense haver-lo llegit, estic segur que li falta un article que hauria de dir una cosa semblant a aquesta: "COBRAR UN SOU PÚBLIC I NO FER RES TAMBÉ SERÀ CONSIDERAT CORRUPCIÓ. S'EXIGIRÀ LA DIMISSIÓ IMMEDIATA DE QUI EXERCEIXI TAN ABOMINABLE PRÀCTICA "SISATÒRIA"
Valoració:11menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys
Alguns atribueixen a UM coses que fan TOTS els altres partits d'ençà que existeixen.
Valoració:3menosmas
Per xavi verd, fa mes de 11 anys
És un fet que UM s´ha servit del nacionalisme per organitzar una xarxa clientelar que ha arrelat ferm. Melià està desacreditat pr haver participat del robatori continuat. On és la comissió de can Domenge. Tot Palma diu que foren 9 milions d´euros. Sabem que en nadal en té un. I sabem que en Melià sap qui te els altres. La xarxa capil.lar de corrupció ha estat profusa per Alcúdia. Com els canals de l´Albufera.
Valoració:2menosmas
Per Guillem, fa mes de 11 anys
Unió Mallorquina el que ha de fer és pensar amb els ciutadans que els voten. Ai!, que ja ho fan! Els tenen a tots col·locats a Emaya, al Consell i pes Govern.
Ja ho poden ben dir que Unió Mallorquina és una oficina de col·locació d'enxufats i amiguets.
Valoració:-3menosmas
Per Xu Lin, fa mes de 11 anys
... i també ha de deixar de robar, i de ser un partit que funciona per amiguisme, col·locació a empreses públiques i repartiment de subvencions als amiguets de sempre.
Valoració:-12menosmas
Per Granat., fa mes de 11 anys
L'autoestima mai no s'ha de perdre; però encara més important, és treballar amb voluntat de fer realitat les esperances dels ciutadans.El temps donarà o llevarà raó segons qui governi i en la mesura que hi dediqui esforços a plasmar en projectes engrascadors l'amor pel País. Com diu un dels participants,primer hem de sortir d'aquest embull i més endavant en podrem parlar amb propietat i coneixement de causa.Només desig que sigui cert i que ben aviat puguem mirar endavant havent passat comptes amb qui ens deu explicacions i alguna cosa més.No ens mereixem veure desfilar, camí del Jutjat, tantes persones juntes...Sobrepassa tot malson. Per sort s'han descobert aquestes trames i ens en podem fer idea de com ens han pres el pèl.Una vegada dit això,mirem de pensar en demà.Ens ho devem a nosaltres mateixos.
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Jo sí que crec que té relació s'autoestima com a país, sa lluita per s'alliberament nacional, i es fet que no hi haja camps de golf (ni autopistes ni urbanitzacions), aquestos no són res nostre i es beuen s'aigua que correspondria a s'agonitzant (perquè la volen matar) agricultura
Valoració:3menosmas
Per fart d'ecspanya, fa mes de 11 anys
Rafa, nacionalista i ecspanyolista que fas a Mallorca?
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris