muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

La crisi fa caure 500 milions la recaptació dels principals imposts

Quan encara no s'ha tancat l'exercici del 2009, els tributs vinculats al sector immobiliari en són els més afectats

114904

L'increment dels aturats és una de les conseqüències de la davallada en el consum i l'activitat econòmica.

Joan Riera(Jaume Morey.)

La crisi econòmica ha provocat una forta caiguda en la recaptació de tributs a les Illes, que es notarà, i molt, als comptes de la Comunitat Autònoma. Balears ha passat de ser una de les comunitats amb millor recaptació d'imposts el 2008 a ser una de les que pateix davallades més fortes. Quan es tanqui l'exercici de l'any 2009, s'hauran deixat de recaptar a les Illes uns 500 milions d'euros respecte de l'any anterior per tributs cedits totalment o parcialment a la Comunitat Autònoma.

La baixada en la recaptació dels tributs cedits totalment (impost de transmissions patrimonials, Imposts d'actes jurídics documentats, impost de successions i donacions i taxa del joc) ha fet que fins setembre (darreres dades conegudes) el Govern deixi d'ingressar 116,5 milions pel que fa al mateix període de l'any anterior. En el cas dels tributs cedits parcialment (l'IRPF, en un 50%; l'IVA, en un 50%, i els imposts especials, en un 58%), la caiguda fins al novembre (darreres dades conegudes) fa que a l'Arxipèlag es recaptin 350,1 milions menys. La suma fa arribar les pèrdues fins als 466,6 milions i, previsiblement, s'haurà arribat als 500 milions en tancar l'exercici sencer.

La crisi es fa sentir amb contundència en tots els imposts que graven el mercat immobiliari (impost de transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats), però també afecta els que graven el consum i l'activitat econòmica (com l'IVA, els imposts especials i la taxa de joc) i els que noten l'increment de l'atur (com l'IRPF). Amb tot, malgrat les davallades, la recaptació de tots els tributs ha millorat respecte del primer i segon trimestre de l'any, quan presentaven baixades impressionants.

L'impost de transmissions patrimonials, que grava la compra d'habitatges de segona mà, de vehicles usats i la constitució de societats, n'és el més afectat i comporta pèrdues de 70 milions fins setembre. En els tres primers trimestres, cau un 39,1%, per sobre de la mitjana estatal (-22,4%), però el seu comportament millora perquè en el primer trimestre queia un 60,7%. El d'actes jurídics documentats, que grava la constitució d'hipoteques, aporta 37 milions menys i cau un 30%. L'impost de successions i donacions, que grava les herències i donacions, i la taxa del joc són els que es comporten millor, amb caigudes del 8,8% i del 13,8%. El mateix passa amb els imposts especials, que graven el tabac, la cervesa i els hidrocarburs, i que davallen un 13,7%, per la mala temporada turística. Per aquest impost, cedit en un 58% a la Comunitat, s'han recaptat fins a novembre 1,8 milions menys.

Finalment, els dos grans imposts, l'IVA i l'IRPF, cedits en un 50%, també pateixen minves per la crisi, tot i que milloren quant a la primera meitat de l'any. L'IVA queia un 43,4% el primer semestre i el novembre cau un 27,3%, menys que la mitjana estatal. Entre gener i novembre, es recaptaren 128,8 milions menys que l'any anterior. L'IRPF, en canvi, no varia tant, al juny baixava un 19% i al novembre, un 15,7%. Fins novembre es recaptaren 220 milions menys que l'any passat. Així, la crisi acabarà provocant que durant el 2009 l'erari públic hagi deixat d'ingressar uns 500 milions d'euros pels principals imposts.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cresques, fa mes de 11 anys
Els rics tenen molts de doblers i no paguen massa imposts, però està clar que els que ens governen són els seus "botones" i no faran que paguin.
Valoració:5menosmas
Per oli, fa mes de 11 anys
Per què posau la foto dels immigrants? Voleu relacionar la caiguda en la recaptació d'impostos amb la immigració?
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris