algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

“A València també volem veure IB3”

Toni Gisbert, d'Acció Cultural del País Valencià, és a Palma per recollir les darreres signatures pro TV3 al País Valencià

Sota l'amenaça de no poder veure TV3 al País Valencià, milers de ciutadans de l'Estat espanyol han acudit a signar a favor de la Iniciativa Legislativa Popular que pretén frenar-ne el vet.

Fins ara, a la seu central d'Acció Cultural del País Valencià ja tenen recollides més de 300.000 firmes. Ara bé, el nombre de suports que necessiten per tal que el Congrés espanyol admeti a tràmit la ILP s'eleva a 500.000 i tan sols queda un mes i mig de campanya per assolir-les. Toni Gisbert, coordinador de l'ACPV, anima els mallorquins a pegar una darrera empenta a la iniciativa.

Podreu superar la distància que encara us queda fins al mig milió de signatures?
Calculam que sí, ja que, si bé tenim més 300.000 suports recollits, encara ens han d'enviar centenars de plecs que ja estan complets. Això ens situaria en prop de 400.000 signatures. La tasca més urgent, ara per ara, és comptabilitzar els documents que ens envien ja tancats i acabar d'omplir els que encara tenen buits.

Si no assoliu la xifra en el temps que queda de campanya, tanmateix, podeu esperar una mica més...
No, la Junta Electoral Central, a Madrid, ens demana que els enviem les firmes al principi del març. Les han de validar per després enviar la proposta al Congrés. Si quedam amb 490.000 suports, no entrarà a debat.

Considerau que la resposta dels ciutadans de les Illes ha estat positiva?
I tant! Hem fet feina conjuntament amb l'Obra Cultural Balear. A més, tots els partits, excepte el PP, s'hi han adherit: tant nacionalistes com PSM, UM, ERC i Entesa, Esquerra Unida i, fins i tot, el PSIB. D'altra banda, també ens donen suport els sindicats CCOO i UGT de les Illes, a més de l'STEI-i, la UIB i el GOB.

Tan sols demanau que hi arribi l'emissora TV3?
No només volem gaudir de TV3, sinó també d'IB3 i d'aquell segon canal del qual ara es parla. El model adequat és el de la reciprocitat: que totes les emissores de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears es puguin veure en qualsevol punt del país. Hem de dir que IB3 s'hi ha implicat molt. Així mateix, sol·licitam que arribin també els diaris a València, com ara el dBalears.

També esperau, idò, que s'exporti Canal 9?
Home, de fet, a Catalunya ja es mira canal 9 gràcies a l'aplicació de la TDT. La Generalitat del Principat ha estat generosa en distribuir el senyal valencià motu proprio. Allò que tenim clar és que el gran culpable ha estat l'Executiu valencià.

Havien intentat abans tallar-vos les emissions de TV3?
Sí, aquesta història ve d'antic. Ara bé, el senyal es rep des de fa 25 anys, quan 150.000 valencians posaren doblers per construir una xarxa pròpia de repetidors privats en el territori. Al cap d'uns anys, arribà Barrionuevo i envià la Guàrdia Civil als repetidors. Després, amb Zaplana de president de la Generalitat, s'intentà interferir en les emissions.

Quina tàctica han seguit en aquesta ocasió?
El gener del 2007 arribà el primer tràmit sancionador, però no contra la xarxa sinó tan sols contra un punt en concret. Després han anat denunciant un per un.

Amb quin objectiu?
Bé, amb aquesta estratègia, el que persegueixen és multiplicar les denúncies i les multes.

Quant endeuten, ara per ara?
7000.000 euros.

I les han de pagar?
Sí, són fermes.

Hi ha zones del país on ja hagin tallat el senyal?
Sí, a tres comarques: l'Alacantí, la Costera i la Ribera Alta. Ara bé, el que s'ha d'entendre és que TV3 és una emissora consolidada al País Valencià. En certes parts del país fins i tot competia en audiència amb Canal 9.

Quina opinió teniu de l'emissora autonòmica valenciana?
És una cadena de molt baixa qualitat i molt intervinguda políticament. A més a més, no sempre s'hi parla en català.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ratapinyada, fa mes de 11 anys
A València també veuran la TV3 censurada?
Valoració:3menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
Com gairebé sempre, les iniciatives interessants vénen de València. Què diferent del que ens arriba des del tripartit barceloní! No s'havia arribat mai a situacions semblants amb els governs d'en Pujol, el qual, quan arribava a Palma o a València, una de les primeres coses que demanava als seus interlocutors d'idees catalanistes era: "Com tenim l'assumpte de TV3?", i sempre va fer cas de les associacions catalanistes de fora del Principat. Sentit de país, es diu això. No el que tenen Puigcercós i Cia., que s'omplen la boca de països catalans (sí, en minúscules).
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris