algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El traspàs de competències als consells s'endarrereix

Els consells demanen un 40 per cent del cost que ha fixat la comissió mixta. Presidència aprovarà, abans que acabi la legislatura, dues lleis que controlaran la despesa pública

114372

Albert Moragues, recordà la feina feta fins ara.

El conseller de Presidència del Govern, Albert Moragues, repassà ahir a Santa Margalida la feina feta i la que encara queda per fer durant aquesta legislatura en matèria dels traspassos als consells insulars. Moragues també repassà les lleis que la Conselleria que dirigeix ha aprovat en els darrers dos anys i mig i les que preveu aprovar abans que no es convoquin noves eleccions.

Ara mateix, els principals entrebancs afecten el traspàs de les competències en matèria de pesca fluvial (a tots els consells insulars) i d'artesania, activitats catalogades i joventut i lleure (que només s'han de traspassar al Consell de Mallorca). Segons explicà Albert Moragues, "els consells demanen un 40 per cent més del cost efectiu dels traspassos que ha fixat la comissió mixta". Això no obstant, Moragues assegurà que el Govern "farà un gran esforç" a fi que els traspassos es puguin efectuar com més aviat millor.

Un segon bloc de competències a transferir, per a més endavant, són les referents a polítiques de gènere (a tots els consells), les d'agricultura, ramaderia i pesca (només falta el Consell de Mallorca), un paquet de competències de caire social, les que afecten la conciliació de la vida laboral i familiar i les referents a ordenació del territori. Respecte d'aquesta darrera, Moragues anuncià que aquest mes s'iniciaran les reunions. El tercer bloc el configuren les competències en matèria de promoció turística (a tots els consells) i les referides a transports terrestres (només al Consell de Mallorca). Al marge, queden les de gestió de museus, arxius i biblioteques, que tan sols s'han de transferir al Consell de Menorca.

Així mateix, Moragues recordà les vint-i-una lleis que s'han aprovat aquesta legislatura i les setze que es preveu impulsar durant l'any i mig que resta, vuit de les quals les promou la Conselleria de Presidència. D'aquestes, destaquen la llei del sector públic instrumental (l'avantprojecte de la qual té el consens dels socis de govern) i la de la bona administració i del bon govern (en fase d'esborrany avançat), destinades a controlar la despesa pública i a impedir els casos de corrupció.

Això no obstant, la norma que es troba en un procés més avançat és la del consell audiovisual, que en aquests moments està en tramitació parlamentària, en la fase d'esmenes parcials. Una altra llei pendent d'entrar a Consell de Govern és la de publicitat institucional, que "ha de garantir l'eficiència i la transparència" a l'hora de prestar aquest servei públic mitjançant la creació de la comissió de publicitat institucional. Albert Moragues va asseverar que "la llei de l'Ens Públic de Radiotelevisió IB3 i la de consells insulars entraran en fase parlamentària a partir del pròxim mes de juny".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris