nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

“Els resultats més bons són de quan érem més al carrer”

Biel Barceló analitza les possibles aliances electorals del PSM, com també els factors de màrqueting que hi fallen

El document intern que maneja el PSM sobre la seva imatge pública el deixa en una cruïlla: cal donar prioritat a l'eix d'esquerra o al nacionalista? Bloc o no Bloc? I els crida, sobretot, a repensar la projecció pública.

Ser nacionalista té mala imatge, aquí i ara?
Jo diria que no, tot i que en altres parts sí que és malvist. Hi ha gent que ho lliga històricament a la II Guerra Mundial i a les conseqüències que va tenir. Tanmateix, el nacionalisme d'esquerres ha aportat moltes coses que no s'han traduït en vots.

Amb tantes picabaralles entre el PSM, ERC i Entesa, creis que el votant està desorientat...
Sí, i hem de fer autocrítica. A més a més, sempre hem tingut males relacions amb ERC. Ara bé, no hi descartam enteses de futur. Dit això, tampoc no podem estar autoflagel·lant-nos tot el temps.

Després d'abandonar els càrrecs sense avisar-ne els socis, ERC s'autodescarta del possible Bloc de 2011?
ERC ha fet el seu pensament. I és que mai no han cregut en el Bloc. De fet, una decisió com deixar el Govern hauria de passar per tots els socis. A més, caldria prendre una decisió conjunta: que el Bloc quedàs al Govern o en sortís.

I si n'haguessin avisat abans, els hauríeu deixat marxar?
Es podria haver pactat alguna discrepància conjunta. Però hi insistesc: no convocaren cap reunió ni ens advertiren en cap moment.

No acabau de tancar la ferida amb ERC?
Bé, ells volen fer el seu camí i jo ho respect. Però els plantejàrem que ERC seria el nostre referent estatal i europeu, mentre que nosaltres érem i som el referent a les Balears. I no fou així. En canvi, amb Convergència Democràtica de Catalunya les relacions sempre han estat fidels. Fou una aposta per pactar, amb vista a les eleccions europees, amb altres forces nacionalistes. Personalment s'hi pot estar més o manco d'acord, perquè no eren forces d'esquerra, però les relacions eren molt respectuoses.

Per ventura, un màrqueting electoral millor us faria augmentar els vots.
Nosaltres fomentam la política de proximitat. Si bé tots els partits han de fer màrqueting, no podem competir amb el PP ni el PSOE en publicitat. Per això tornam a la política de base. De fet, quan més presents hem estat al carrer, millors resultats hem tingut.

Obrint més seus i, fins i tot, bars del PSM?
Bé, podem fer des d'un sopar fins a una reunió i, fins i tot, un cafè. Perquè hi ha feina i manquen braços. En comptes de llançar directament els missatges als mitjans de comunicació, primer n'hem de demanar opinió al nostre entorn. Probablement, de cada pic ens centram més en els mitjans de comunicació i limitar-nos-hi no és correcte.

Tanmateix, vosaltres teniu molta projecció mediàtica.
Sí, és ver que ens veim als mitjans i és positiu, evidentment, però sovint només hi existeixen dos partits [PP i PSOE]. I la resta...

Creareu mitjans de difusió propis?
No és una tasca fàcil ni barata. Utilitzarem els que hi ha i en cercarem de nous, com ara internet, que ha influït en les campanyes electorals d'arreu del món; els blogs, tot i que ara han decaigut un poc i s'utilitza més el Facebook, que també passarà, però en vindran d'altres... I en el futur aprofitarem la televisió a la carta.

I modernitzareu el logotip?
Precisament en les eleccions de 2007 creàrem per al Bloc una estètica molt moderna, tot i els pocs recursos de què disposàvem.

I el discurs?
Hi ha postulats d'ara fa 30 anys que encara són vigents. Un històric militant nostre, també d'Unió de Pagesos, reivindicava el 1979 la regeneració de la política i les mans netes...

L'esquerra ha perdut, tanmateix, la batalla de la sociolingüística. S'han apropiat paraules com família, democràcia...
És ver que la dreta en general, als Estats Units i a l'Estat espanyol, ha elaborat teories molt ràpidament que deixen petja. En canvi, els de l'esquerra (i més si és nacionalista) hem anat a la defensiva, explicant que allò que deia la dreta no era veritat. Ens fa falta més elaboració del discurs.

El PSOE s'ha aferrat a les teories del sociolingüista George Lakoff en l'assaig No pensis en un elefant.
Bé, i nosaltres hem creat la Fundació Emili Darder perquè treballi com un think tank del PSM: tira- tira. Hem d'adaptar el missatge del nacionalisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per coherència aclaparadora que arriba a embafar, fa mes de 11 anys
ERC * PSM + Entesa * Verds

Res més.

(P.S: Ho demana tothom. Menys ells.)
-
Valoració:5menosmas
Per enrafel, fa mes de 11 anys
L'altre dia parlant amb un pesemero vaig entendre que ells professen una religió. Tenen dogmes i no veuen la realitat. Com el mite de Narcís sols es veuen a ells mateixos (creuen esser els salvadors de Mallorca) i tancats dins el seu ego acabaran morint perseguint-se a ells mateixos.
Valoració:5menosmas
Per cutres, fa mes de 11 anys
Què són de cutres! Un cafè?!?!? Sí, home, sí, anau a fer cafès i segur que arreglau el PSM i el país... Ja no teniu ni idees! (sa vergonya fa temps que l'enterràreu) Es cafè per la llengua no és de l'Obra?!? Sou un cutres, lo pròxim serà tb fitxar en Nadal, en Rafelet, per fer-se amb ell ses fotos, mem si així aconseguiu votants o perdeu la misèria que ni sabreu conservar! Cutres!
Valoració:-5menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys
El que ha de fer la gent del PSM es passar-se en massa a ERC i liderar la federacio balear d'ERC.

Una nacio, un partit. Les sumes de sigles ja no sumen. A mes, ja no se quants de partits de les Illes hauriem de sumar, set o vuit no!

Els espanyols ho tenen clar: un sol partit de dretes i un sol partit d'esquerres PP i PSOE
Valoració:-29menosmas
Per Mateu, fa mes de 11 anys
Perque visquen hauran de deixar els carrecs, sino estan cuits, no poden seguir legitimant a na Munar i tota sa guarda, menjar-se son espases, les retallades de politixa linguistica i tot plegay.. Enfortiran el PP una cosa no dit. Visca la coherencia i la dignitat!
Valoració:4menosmas
Per pep, fa mes de 11 anys
visca biel barcecló i visca el bloc!
Valoració:-1menosmas
Per inquer, fa mes de 11 anys
Tot i estar molt d'acord amb la majoria de crítiques, vull recordar que qui ha defensat, per exemple l'espai comunicatiu en català ha estat el BLOC (gràcies a això al març tendrem gairebé totes les cadenes de TVC [llevat de la tv3 pròpiament dita]. Gràcies al BLOC ja no hi ha Son Baco que valgui ni Guillem Ginard. Gràcies al Bloc els corruptes d'UM (alerta, no tot UM són corruptes, només els que ja sabem que ho son) van caiguent un a un dels seus càrrecs (o us pensau que haurien dimitit si el BLOC no hagués pressionat?).
Això sí, el senyor Barceló hauria de replantejar-se, i ràpid, com fer retornar al PSM els amics d'Entesa per Mallorca. No podem anar pel món amb el nacionalisme dividit en mini partits que no pinten res a nivell autonòmic.També hauria de tenir més presents els companys d 'Entesa -Eivissa i PSM - Menorca, que els pobres pinten molt poc en el parlament balear, i bé s'ho tenen guanyat.
el PSM o el BLOC, s'haurien de decidir des de JA si aniran junts o no, per tal de poder començar des de JA la precampanya, i aprofitar que per una vegada IB3 i TVmallorca els té en compte. També han d'aprendre a treu rèdit al fet que gràcies ells, i tot i la confusió i la desil·lusió inicial, el pacte està seguint unes normes de mans netes, i que ha estat sobretot gràcies a ells que s'ha fet. També hauria de plantejar-se desfer-se de certs dinosaures (Disculpau-me els d'EU, però el senyor Groske fa més nosa que no servei, tal com el senyor Nadal a UM).
També cal que defineixin quin tipus de nacionalisme defensen, Una Mallorca independent, unes Illes Balears unides o independents o uns PPCC units, confederats, o el que vulgui que defensin, però que ho diguin clar. ja que jo en som votant, i realment no sé quina postura té el PSM / BLOC.
També consider que la formula del BLOC va ser molt encertada en tant que va aconseguir l'objectiu primordal, que era poder crear un segon pacte de progrés. Pe tant, hem d'estar ben orgullosos d'arribar a l'objectiu i no quedar planyent pels racons que no varem tenir els vots que esperavem.
Els nacionalistes hem d'anar de la mà, sinó no anirem enlloc.
Valoració:12menosmas
Per Pep, fa mes de 11 anys
El que havia d'haver fet el PSM era promoure la partida de les institucions i no lamentar-se ara que Esquerra ho hagi fet. Tenc entes que quan na Mascaro va dimitir la resta de socis s'enteraren per la premsa i a mes el PSM va imposar en Rossello (EU) de vicepresident del consell perque no ho fos en Llado (Esquerra). De que se lamenten ara? El que passa es que quan Esquerra avisava ells no s'ho creien i pensaven que no amollarien la cadira
Valoració:6menosmas
Per Llucia, fa mes de 11 anys
Els millors resultats del PSM es van produir quan eren a l'oposició i feien oposició. L'estada al govern ha servit perquè alguns (una minoria) tenguin beneficis personals, però en general ha estat sempre molt dolenta i només ha contribuït a fer decaure el partit.
Valoració:20menosmas
Per Marc, fa mes de 11 anys
Per una coalició de tots els Nacionalistes d´esquerres i ecologistes a Mallorca i arreu !!!

PSM + Esquerra + Verds + Entesa

Per evitar que la dreta cavernícola i feixista ecspanyola del PP governi la nostra terra especuli amb la nostre territori i gestioni corruptament els nostres impostos atacant la cultura i llengua nostres

PSM + Esquerra + Verds + Entesa
Cal sumar per les nostres llibertats,progrés terra i cultura

LLibertat per tots els pobles de la terra Llibertat illes Balears llibertat PPCC
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris