algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

El finançament del 2009 no és a la mitjana per un “accident tècnic”

L'expert Àngel de la Fuente preveu que les Illes no s'igualin encara a la resta de l'Estat, com volia Antich

El finançament per càpita de Balears no haurà arribat a la mitjana estatal el 2009, com pretenia el Govern d'Antich. I no passarà per un "accident tècnic" de la Llei de finançament, que estableix per al 2009 un procediment peculiar per repartir el nou Fons de Competitivitat. Aquest criteri "excepcional" farà que deixin d'arribar 183 milions a les Illes i que quedin a 8,1 punts de la mitjana. Si s'aplicàs ara el criteri previst per a partir del 2010, l'Arxipèlag superaria mig punt la mitjana del finançament.

Així ho preveu un expert en la matèria, l'economista Àngel de la Fuente, investigador de l'Instituto de Análisis Econónomico (CSIC), en un informe que ha estat publicat per la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (FEDEA), una entitat privada que té com a patrons la Caixa, Ferrovial, Repsol i Acciona, entre d'altres.

Segons l'estudi, que fa projeccions de l'aplicació del nou sistema per a l'any 2009, la comunitat més beneficiada serà la de Madrid, que guanya més de 14 punts i passa a situar-se entre les millor finançades quan era la tercera per la coa. Catalunya, que havia de ser la gran beneficiada, guanya cinc punts, però les regles que ho fan possible impliquen, segons l'expert, que Madrid tingui "uns guanys segurament excessius que aquesta comunitat mai no ha reclamat i no aconsegueixen elevar València i Balears per sobre de 95", quan la mitjana és 100.

I és que les Illes continuen a la coa del finançament per càpita estatal, a 8,1 punts de la mitjana, l'objectiu del Govern. Amb tot, l'estudi no té en compte la clàusula que preveu compensar Balears si no assoleix la mitjana.

Amb el nou sistema, l'arxipèlag s'apropa 5,6 punts a la mitjana (passa d'estar a 13,7 a situar-se a 8,1 punts), però continua sent la que està més enfora. En finançament per habitant, les Illes passen de rebre 1.518 euros per ciutadà a obtenir-ne 1.802 amb el nou sistema, però per arribar a la mitjana (1.961 euros per habitant), tot i que n'haurien de venir 159 més per ciutadà. En termes absoluts, amb el nou sistema arribaran enguany 324 milions d'euros més.

Segons l'estudi, per finançar les millores de Madrid i Catalunya s'han de sacrificar altres comunitat. Una part d'aquest sacrifici ve de comunitats molt ben finançades fins al moment, com Cantàbria, Rioja Extremadura i Aragó, que perden avantatge sobre la resta, però que continuen per sobre de la mitjana. La resta de sacrifici surt d'Andalusia, les Canàries i Castella-la Manxa, que abans estaven al voltant de la mitjana i ara cauen més de cinc punts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris