algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Un rosari d'imputats en l'operació Maquillatge

El proper 22 de gener està citada com a imputada la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, després que el passat desembre no es presentàs al jutjat

El mes de gener comença fort als jutjats de Palma. Després de festes es reprenen els processos judicials i la normalitat torna als passadissos de l'avinguda d'Alemanya. Els periodistes escuren la copa i el cigar de Reis i treuen punta al llapis per tornar a escriure sobre l'operació Maquillatge.

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, està citada a declarar davant el jutge Lope Sola el proper 22 de gener. Aquest cop, passada la ressaca de les festes de Sant Sebastià, sí que s'espera la presència de la dirigent d'Unió Mallorquina, encara que sigui per expressar al magistrat la seva voluntat de no declarar.

La catarsi d'UM

L'operació Maquillatge ha dut la catarsi a la formació nacionalista i ha provocat la dimissió del president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, un dels pocs polítics que ha seguit fil per randa el nou codi ètic del Pacte. El cas ha copejat amb duresa la cúpula d'UM. A final d'any el jutge va prendre mesures cautelars contra l'exconseller Nadal i l'exdiputat Tomeu Vicens. Aquest darrer va ser a una passa d'ingressar a la presó. Finalment, pogué pagar dues noves fiances per un total de 200.000 euros: una d'elles, pel cas Maquillatge. A Nadal, se li va retirar el passaport, igual que a Flaquer. L'únic que estant imputat es va alliberar de mesures cautelars va ser el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Flaquer.

Amb l'operació Maquillatge s'investiga la gestió d'uns 9 milions d'euros amb els quals el Consell de Mallorca posà en marxa Ràdio i Televisió de Mallorca. En la instrucció se cerca si existeix cap mena de delicte en els contractes que el Consell féu a les productores audiovisuals Video U i Studio Media, a més del conglomerat de societats que les integren, quan es posà en marxa l'ens de ràdio i televisió insular. Se sospita que tant Nadal com Vicens podrien haver tret profit d'aquestes relacions mitjançant els seus presumptes testaferros.

Per part de Nadal, la sospita se centra en el cosí de la dona, Miquel Sard, també amb mesures cautelars. A Vicens, en canvi, se'l relaciona amb Alfredo Conde, exdirector d'Ona Mallorca i soci d'Studio Media, a qui el jutge demanà una fiança de 200.000€ per evitar l'entrada a la presó. Ha quedat sense càrrecs, de moment, la dona de Conde, Elisabeth Conde, relacionada amb Metalumba, una altra empresa vinculada amb el cas Son Oms i Vicens.

Imputats per gener

A banda de Munar, dia 22 de gener mateix el jutge ha citat a declarar com a imputats María Rosario Piris per que fa a les societats Mozalbete i Singladura, i Ramon Rullan amb relació a la productora Video U.

Entre els imputats també hi ha Miquel Munar Munar, l'home de l'expresidenta del Consell i presidenta del Parlament, que està citat dia 28 de gener juntament amb Juan Gea. El marit de Munar adquirí dos inmobles al carrer de Jaume III de Palma amb l'empresa Ranum per 1,5 milions d'euros. Els comprà a l'entitat Inversora Idueña, representada per Juan Gea, que a la vegada està relacionat amb la constructora Nova Singladura i l'entrament de societats inmobiliàries i audiovisuals participades per Vicens i Nadal o els seus presumptes testaferros.

Uns dies abans, el jutge Lope Sola començarà la tanda de declaracions amb l'empresari Victor García i la funcionària Coloma Munar, citats el 13 de gener. Tots dos estan relacionats amb Video U i l'entramat d'empreses que la conformen. Munar, a més de propera a UM, és família del matrimoni format per Maria Antònia Munar i el seu home, Miquel Munar.

El 15 de gener prestaran declaració Luisa Almiñana i el periodista Miquel Oliver, també amb relació als contractes del Consell amb Video U. El 26 de gener, Antoni Moragues i Antoni Caldenteny hi declararan per l'activitat al Consell durant les contractacions amb les productores audiovisuals. El 27 de gener compareixeran Carmen Torralbo i Crezilda Bastos, relacionants amb les entitats Rincones de la Vega de Sotomayor, Consultair i Video U.

L'inici de les actuacions: escorcolls

El 21 d'octubre passat, el jutge Lope Sola ordenà diversos escorcolls domiciliaris en una actuació anomenada operació Maquillatge i que s'inclou dins una de les peces separades del cas Son Oms. Durant tota la jornada, hi hagué escorcolls en diferents societats a Palma, Marratxí i Cala Rajada. També es demanà documentació en organismes oficials com el Consell i Televisió de Mallorca.

Les societats investigades foren Studio Media, Video U i la constructora Nova Singular, que engloba quatre societats: Inversora Idueña, Metalumba, Consultair i Mozalbete. La comissió judicial també examinà el que havia estat despatx professional de Miquel Nadal. Una altra empresa investigada i relacionada amb l'exconseller fou el Gabinet Sard, situat a Cala Rajada i gestionat pel cosí de la seva dona. D'altres escorcolls varen tenir lloc al passatge dels Geranis i al despatx i habitatge de personal del gabinet de Presidència. C.G.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris