algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

UM trenca el Pacte en el Consell

La formació deixa el Govern insular i avui dimitiran els tres consellers i 11 alts càrrecs més. Acusen Armengol de “deslleialtat”. La presidenta els havia advertit que “qui no estigui a gust ja sap què ha de fer”

39088

Miquel Àngel Flaquer, Dolça Mulet, Antoni Pascual i Catalina Julve, presentant la seva renúncia.

Ferran Aguiló(Joan Torres)

Unió Mallorquina passa de les paraules als fets. Trenca el pacte de governabilitat al Consell de Mallorca, surt del Govern de la institució i avui mateix dimitiran de les seves àrees de gestió els tres consellers insulars, els vuit directors insulars i els tres secretaris tècnics. Els motius vénen d'enfora. Els responsables d'UM se senten "ignorats" per la presidenta del Consell, Francina Armengol (PSOE). Al·leguen "manca de diàleg, de lleialtat, de comunicació i de respecte" cap a ells per part de la presidenta i l'acusen d'impossibilitar-los la gestió. El detonant, però, que precipità la decisió foren unes declaracions fetes per Armengol ahir migdia en les quals advertia UM que "si algú no està còmode al Consell ja sap què ha de fer". La socialista contestava així a unes dures crítiques contra ella fetes hores abans per la portaveu d'UM, Cati Julve. "Hem decidit que no estam a gust al Consell i ens n'anam". Aquesta fou la resposta pública que li donà el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer. "Ens ho ha posat en safata. Ens ha fet un envit i, com que no ve d'un dia, hem pres la determinació", afegí la portaveu del partit i consellera insular de Medi Ambient, Cati Julve.

La decisió, en realitat, l'havia presa per "unanimitat" la cúpula de la formació, que es reuní d'urgència ahir horabaixa. A banda de l'executiva, assistiren a la trobada l'expresidenta del partit, Maria Antònia Munar; els tres consellers insulars, Dolça Mulet, Antoni Pascual i Cati Julve; els tres consellers al Govern, Miquel Nadal, Miquel Àngel Grimalt i Mateu Cañellas, i la tinent de batle de Palma, Cristina Cerdó. Els responsables d'UM informaren públicament de la decisió sense comunicar-la abans a la presidenta del Consell. Ni ho provaren. Just intentaren fer-ho saber per telèfon al president del Govern i líder del PSIB, Francesc Antich, perquè fou qui signà el pacte, però no els fou possible. Flaquer, que comparegué amb el seu nou secretari general, Joan Monjo, i els tres consellers insulars que avui dimitiran de les seves àrees, alertà que no creu que la decisió tingui marxa enrere i deixà clar que es limitava únicament al Consell, malgrat que el pacte signat afecta també el Govern i l'Ajuntament de Palma.

El president de la formació avançà que, a partir d'ara, UM entén que té llibertat de vot i no descartà que pugui formar una nova majoria amb el PP. En cap moment, no plantejà la possibilitat de presentar una moció de censura. Pel que fa als motius de la decisió, Flaquer no esmentà en cap moment l'actuació del Consell en relació al requeriment fet pels jutges del cas Son Oms, que des d'UM i sempre en privat s'ha vinculat a la decisió de la Fiscalia de demanar tres anys de presó per a Damià Nicola, fins dissabte secretari general del partit. I, en canvi, insistí que el detonant foren les declaracions "provocadores" que Armengol havia fet el migdia i que "resumeixen l'actitud de la presidenta durant aquests dos anys". Repassà extensament aquesta actitud.

Segons Flaquer, Armengol s'ha caracteritzat per la "manca de diàleg, de lleialtat, de comunicació i de respecte cap als consellers d'UM", que, recordà, són els que li permeten ser presidenta. El Consell presidit per Armengol "pateix una degradació constant", "no funciona", només "fa coses inútils amb vista a la galeria" i no aprova "cap projecte nou de calat". La capacitat inversora de la institució, continuà Flaquer, "és nul·la" i "només se cerca la foto buida de contingut". "UM no pot participar ni un segon més en un consell autènticament paralitzat", recalcà el president de la formació, qui afirmà, a més, que "no estam en els càrrecs públics a qualsevol preu". La portaveu d'UM, Cati Julve, afegí que Armengol ha pres fins ara moltes decisions "unilaterals", moltes "llenties, o les prens o les deixes". Segons la també consellera insular, ella i els seus companys han patit "nombroses ingerències" en les seves competències, UM s'ha queixat de manera reiterada, però la presidenta era "com un disc retxat" i l'endemà "tot continuava igual".

El full de ruta estava marcat des de dissabte

La declaració d'Armengol en què advertia UM que si no estava a gust al Consell ja sabia què havia de fer fou el detonant de la decisió d'UM, però en realitat el full de ruta estava marcat des de dissabte, quan es reuní l'executiva per assumir la dimissió del secretari general, Damià Nicolau. En la reunió, UM hauria decidit endurir la seva posició al Consell de Mallorca i fer valer la seva condició de força necessària per obtenir més rèdits d'una gestió que no donava els fruits esperats.

Julve havia dit el dematí que els pactes no perillaven

La portaveu d'UM i consellera insular, Cati Julve, carregà ahir amb contundència contra la presidenta del Consell, Francina Armengol, que acusà de tenir bloquejada la institució. La dirigent d'UM també retragué al PSOE que els volgués atacar. Amb tot, advertí que malgrat les seves crítiques, UM continuaria sent "lleial" als pactes signats i la governabilitat de les institucions no se'n veuria afectada. Hores després, tot canviava i UM anunciava que abandonava les àrees de gestió del Consell.

No hi haurà nous consellers

La presidenta del Consell, Francina Armengol (PSOE), evità ahir fer cap valoració sobre la decisió dels seus socis d'abandonar les àrees de gestió a la institució. La socialista esperarà que es refredi la situació abans de prendre cap decisió i, de moment, no tindria previst nomenar substituts dels tres consellers executius d'UM que avui faran efectiva la dimissió. De manera transitòria, assumirien les àrees altres consellers executius del PSOE o del Bloc.
Com Armengol, ni el president del Govern, Francesc Antich, ni la batlesa de Palma, Aina Calvo, no avançaren com actuaran amb els dirigents d'UM que formen part dels seus executius. En principi, ni un ni l'altre no serien partidaris d'expulsar-los dels equips. Tanmateix, la decisió l'hauran de prendre també amb Armengol, perquè el pacte afecta les tres institucions.

La secretària d'organització del PSOE, Rosamaría Alberdi, confià ahir que la situació s'arregli. Afirmà que no hi havia cap problema de gestió al Consell, insistí que no es poden traslladar els problemes de partit a les institucions i no es donà per assabentada del trencament anunciat per UM. La direcció d'UM, en canvi, és conscient que la decisió presa pot tenir "efectes col·laterals" a altres institucions i n'assumeix el risc. Allò cert, però, és que fins ara la major crisi entre UM i els seus socis s'ha provocat al Consell pel projecte urbanístic de Son Baco, a Campos. UM el defensava i els socis l'impediren. Això no obstant, Son Baco no fou ni la primera crisi ni la darrera. Abans se n'havien viscudes per Can Domenge, els terrenys que el Consell va vendre quan el gestionava UM i que ara la institució intenta recuperar. Els pressuposts de les àrees d'UM, les discrepàncies en la reforma del Pla Territorial, el de carreteres i la política de subvencions han estat també elements de controvèrsia. Encara no fa dues setmanes, UM carregà amb duresa per la gestió de la televisió del Consell. Era el penúltim episodi.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 12
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys
Hem de ser independents amb tot el que tenim de bo i de dolent.
No ser-ho ens condemna a tenir la corrupció espanyola, vaja solució!
Aquests que es pensen que hem d'esperar a ser tots angelets per poder decidir les nostres coses aquí mateix i administrar la riquesa que produïm aquí mateix... van errats de comptes: ser d'Espaya no ens eximeix de corrupció i només ens du desavantatges econòmics i culturals.
Malta és independent i membre de la Unió Europea. Malta es beneficia de les seves coses bones i, evidentment, ha de gestionar -més bé o més malament- les dolentes. Però Malta és responsable de si mateixa i madona de si mateixa.
Valoració:3menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
En Joan Ramon pensa com la majoria d'illencs. S'estimem més la corrupció espanyola que la pròpia. Els lladres espanyols no molesten, només els d'aquí.
Valoració:18menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Els castellans són nacionalistes, els andalusos són nacionalistes, tots són nacionalistes, i es que no saben sa seva nacionalitat també són nacionalistes. Esser nacionalista ès una cosa natural, ve de naixement. Néixer, natura, nació, etc. provenen des mateix radical.

Un estranger (castellà, andalús, gallec, basc, alemany, etc.) que viu a Balears pot desitjar i pot esser independentista però no podrà esser nacional, del país, fins que prengui consciència de voler esser des país i que es nacionals des seu país el consideren ja estranger. Canviar de nacionalitat ès una qüestió externa a s'individu, però esser independentista ès una qüestió de voluntat, que desapareix quan s'ès independent.
Valoració:45menosmas
Per Joan Ramon Bosch Sangroniz, fa mes de 11 anys
Per poder ser REALMENT independent, la Comunitat Balear ha de fer net de corruptes. Soc nacionalista, però m'estim mes la depenència d'Espanya que la depanencia de corruptes, siguin d'on siguin. ELS LLADRES DISFRESSATS DE NACIONALISTES, no me valen.
Valoració:-3menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
¿Per què ses Balears no poden esser independents?

Si Xipre i Malta són independents amb més raó ho poden esser ses Balears que són illes més aïllades.

Econòmicament ses Balears no depenen de sa península.
Dins sa Unió Europea, se pot esser independentista sigui s'origen personal dets actuals balears sigui peninsular, alemany i altres llocs, vull dir que ses Balears depenen més de Europa que de la península.
Dins UM, PP hi pot haver independentistes i manco an es PSOE.

UM pot tenir es mateixos principis polítics, només n'ha de canviar un, es des nacionalista per independentista.

El PP balear pot fer lo mateix, pot tenir es mateixos principis i afegir o canviar lo de espanyol per balear i proclamar-se independentista.

També afegir a ses pròximes eleccions que es candidats s'hagin de definir si són independentistes o no.


Valoració:18menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
Sí, "Estudiantet", es tractaria de impulsar l'INDEPENDENTISME CORRUPTE. No volem que ens robi Espanya, hi ha mallorquins prou qualificats per fer l'autoexpoli. És a dir, aquesta és la nostra terra i la destrossem i ens omplim les butxaques amb comissions perque és nostra. No és així?

Un lladre és un lladre. Porti la bandera que porti.
Valoració:-8menosmas
Per pere, fa mes de 11 anys
que se'n vagin a la merda. Corruptes, lladres i fills de pares desconeguts.
Valoració:-2menosmas
Per després del partit d´avui, fa mes de 11 anys
No crec que UM se surti del seu programma liberal, no arriben a més. No els interessa, ni la industria ni l´agricultura, ni els programmes socials. La seva definició ideològica i pràctica ha estat el control dels pressupots, el dobbés. Ara se troben sense equip i sense entrenador. Però això si, molt bén protegits... La observació del estudiant es tendenciosa i amb reminiscències pperiles. No val dir dois.
Valoració:-1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Ès necessari que UM canviï de nom i se defineixi com a INDEPENDENTISTA.
A Balears hi pot haver un 15% d'independentistes que serien es qui podrien donar majoria.
Valoració:8menosmas
Per JRBS, fa mes de 11 anys
Eleccions ja!! Si la scocietat balear no es capaç de reaccionar davant tanta corrupció i xantatge, es que no es mereix bons governants honrats ( Ô no en té). Fora aprofitats!!
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 12
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris