nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

UM esmola les espases

L'executiva i els consellers dels nacionalistes decidiren dissabte recordar al PSOE que governen gràcies al seu suport. Es desmarcaran dels socialistes en alguna votació al Govern, al Consell i a Cort

110966

Damià Nicolau. 

Arxiu

Unió Mallorquina esmola les espases i es prepara per a la lluita. El recel i el ressentiment s'han instal·lat en la cúpula nacionalista, que reclama revenja. La plana major del partit, reunida dissabte horabaixa just abans que Damià Nicolau comunicàs la dimissió com a secretari general, analitzà els darrers esdeveniments -tant polítics com judicials- i decidí recordar al PSOE que, si governa a l'Ajuntament de Palma, al Consell de Mallorca i al Govern de les Illes Balears, és gràcies al seu suport. Els principals dirigents d'Unió Mallorquina tenen ben present que el Partit Popular intentà eliminar la seva formació abans de les eleccions del 2007. L'atac ferotge de Rosa Estaràs, entre altres provocacions, feren aleshores impossible la reedició d'un pacte entre PP i UM. Ara, els uemites es consideren, una vegada més, amenaçats, però en aquesta ocasió tenen clar que són els socialistes els que pretenen aniquilar-los mitjançant la Fiscalia.

Els darrers fets judicials han confirmat les sospites dels nacionalistes, que, a més, consideren decisiva la intervenció dels consellers Maria Luisa Dubón (PSOE) i Joan Lladó (Interior) perquè els fiscals Carrau i Horrach demanin tres anys de presó a Damià Nicolau. Un destacat membre de l'executiva explicà dissabte que "el PSOE vol guanyar als jutjats el que no pot guanyar a les urnes". La frase no agradà inicialment al president Miquel Àngel Flaquer, però rebé el suport total dels assistents. Els nacionalistes, en privat, no dubten atribuir als socialistes el que consideren un assetjament judicial contra els seus dirigents. Fins i tot n'hi ha que veuen una relació directa entre la posició de força de Nicolau en la negociació dels pressuposts i la petició de tres anys de presó per al ja exsecretari general del partit.

L'executiva analitzarà dimarts la situació i es preveu determinar la millor manera de fer que els socialistes tinguin present que els seus vots són fonamentals. És ben segur que perfilaran l'estratègia que provocarà que els socialistes perdin alguna votació al Parlament, al Consell o a l'Ajuntament. En principi, serà l'executiva de demà la que decideixi iniciar les hostilitats. Així i tot, no es pot descartar del tot que avui al ple de l'Ajuntament de Palma o demà al Parlament es comenci a escenificar el malestar amb els socialistes. Ara bé, ara per ara, la idea és que sigui a la reunió del Consell de Mallorca de dijous quan el PSOE quedi sense dubtes que els seus socis d'UM estan ben enfadats.

En qualsevol cas, el fet de desmarcar-se del PSOE i els seus socis del Bloc per Mallorca no es limitarà al Consell. Es tracta d'una estratègia de partit i no de la dèria personal d'uns determinats consellers. És per això que les mostres d'enemistat no se centraran en una sola institució. En aquest sentit, Miquel Nadal volgué acabar dissabte amb les reticències de diferents membres de l'executiva i va aclarir que a Palma en seguiran, fil per randa, les indicacions.

El Pacte, de moment, està garantit

Ningú no s'ha plantejat, almanco de moment, rompre el pacte de governabilitat a l'Executiu, el Consell de Mallorca o l'Ajuntament de Palma. Ara bé, sí que està ja decidit recordar als socialistes que governen gràcies al seus vots. Miquel Àngel Flaquer i l'executiva mai no han abordat la possibilitat de trencar el Pacte, de facilitar una moció de censura amb el Partit Popular. Ara bé, és gairebé segur que el PSOE perdrà més d'una votació a les tres institucions. UM sempre ha respectat els pactes firmats i és quasi impossible que es plategi un relleu a alguna de les institucions. Igual que al final de la passada legislatura s'havia instal·lat dins la cúpula d'UM la seguretat que era inviable repetir el pacte amb el PP, ara mateix són molts els dirigents nacionalistes que ja consideren inevitable arribar a acords amb els populars en el futur.

En aquest sentit, la renovació a la plana major del Partit Popular facilitarà el consens amb UM. No es pot assegurar, a hores d'ara, que pactar després de les pròximes eleccions amb el PSOE és impossible, però la cúpula d'UM té clar que per repetir l'acord els socialistes han de canviar de manera ostensible l'actitud. Ara, com el 2007, Unió Mallorquina creu que mai no es pot pactar amb els que pretenen que siguis aniquilat. Flaquer manté en aquests moments una fluida relació personal amb Antich, però la decisió de tensar la corda està presa. Ara per ara, el Pacte està garantit, però...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per JRBS, fa mes de 11 anys
Proporcionalment a les seves dimensions, UM te mes imputats (Corruptes domostrats o encara amb pressunció d'inocencia), que el PP.
Jo veig un partit de la ideologia de UM, necessari a Mallorca, i fins i tot mes gran per ser profitòs per a la societat de la nostra Comunitat. I te gent preparada i honesta, Miquel Angel Grimalt, per exemple. Però s'ha d'alliberar de tants corruptes i tanta de pràctica aliena a l'honestetat. Per molt que pacti amb un o amb l'altre, així acabarà dessapareixent. D'aquest UM els ciutadans n'estem farts.
Valoració:-1menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys
Que els jutjats facin la seva feina. Qui l'ha feta que la pagui, però per favor alliberau-nos d'aquest govern composat de gent que cobra sense donar cap solucio. Només UM ho pot fer. Endavant que la immensa majoria esta cansada de mantenir vagos! A que esperau? Les casualitats no existeixen.
Valoració:-4menosmas
Per Crits, fa mes de 11 anys
Infantons...!

No és es PsoE que vos persegueix, és sa policia. No són es socialistes que vos han duit aquí, sou voltros es que vos hi heu posat.

I ara sa vostra resposta serà posar en crisi ses nostres institucions de govern? És que vos importam un rave tots noltros?
Valoració:6menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
Però què és això? O no saben aquests de UM que la separació entre poder polític i judicial és l'eix de la democràcia, i que per tant el poder judicial no pertany al partit que governa?
Però què és això? Per què donen la culpa als seus socis de pacte i no a sí mateixos quan la justícia les inculpa?
M'agradaria molt que els uemites contestassin això.
Valoració:9menosmas
Per Carla, fa mes de 11 anys
Ja poden esmolar les espases. Ells només ells amb la seva marona al front van pactar amb l'esquerra. En Nadal els va fer altres objeccions que no volgueren acceptar, i simplement per que no el volian enlairar a batle. Són ja molts d'imputats i cares dures, cal que s'en vagin a ca seva i deixin d'emprenyar a la resta de pacte. No puc entendre com no tenen vergonya de mantenir càrrecs públics. Amb UM no és pot compatr sempre amenaçan amb romre el pacte que varen acordar ells mateixos. Si no estiguessin tant bruts de corrupció no empiparien tant. Au! fora.
Valoració:11menosmas
Per Ni UM ni PP, fa mes de 11 anys
Es que als d'UM no els cau be ni el traje i corbata. No s'ho creuen ni ells que son necessaris per fer tot tipus de pactes. Es insultant que estiguin permesos aquests tipus de partits politics amb tan poca serietat. Parlar d'UM no és parlar d'una ideologia sino d'una cadena de col.locacio de familars a llocs de feina i oferiment de feina a canvi de presentarse a llistes electorals. Sistema fàcil per engreixar la llista de militants. Com diu Javier Matesanz; VERGONYA ALIENA!!
Valoració:5menosmas
Per Vergonya, fa mes de 11 anys
Heu de veure lo alerta que van en el Diari de Balears i en el Grup Serra a molestar els seus mecenes d'UM, no sigui cosa que les llevin tota la propaganda i tots els especials que ara mateix publiquen les conselleries i departaments controlats per UM als diaris del Grup Serra, especials i propaganda pagada per tots els balears, per cert. Ni una petita crítica per favor, que no se mos enfadin en Ferrer i cia.
Valoració:8menosmas
Per put-put, fa mes de 11 anys
Quina pudor ! Tancau les finestres que put
Valoració:8menosmas
Per Pep, fa mes de 11 anys
Normal que desprès hi hagi bipartidisme,,, si la manera de fer política d'un partit nacionalista és aquesta, es a dir, negociar amb el PP o PSOE a canvi d'impunitat i negocis, normal que desprès sa gent voti al PP o al PSOE i no a aquests senyors,,,
Vaja manera de fer política, se vos ha vist es plumero...
A més els negocis bruts del senyor Nicolau les va fer en èpoques peperes,,,
Valoració:2menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 11 anys
Els de UM no han de voler esser com els Peperos,que donen de tot la culpa als Socialistes.Si hi ha indicis de delicte la fiscalia anti-corrupció ha de actuar.Sigui qui sigui el corrupte,a un Estat Democràtic hem de confiar amb la independència judicial.Amb aquestes declaracions lo unic que fan es que si son innocents,semblarà que ha estat perque la fiscalia els ha donat un tracte de favor.Pareix mentida que paersones que semblen inteligents caiguin en aquests paranys.
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris