nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

La Fiscalia estreny fort la cúpula d'UM, que ja acaba la paciència

Les imputacions de vuit alts càrrecs han omplert de recel i desconfiança la plana major de la formació nacionalista. Els dirigents polítics recorden que Matas també volgué desfer-se d'ells

Existeix una persecució de la Fiscalia Anticorrupció contra Unió Mallorquina? En aquest partit estan ben segurs que sí. La sospita no tindria major importància si no fos que la Fiscalia és un òrgan jerarquitzat que té una estreta dependència del Ministeri de Justícia. És a dir, de l'Executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. A més, no es pot obviar que els socialistes governen a les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma gràcies al suport d'Unió Mallorquina. "No hi ha traïcions, sinó aliances", comenten a UM.

Els dirigents del partit nacionalista recorden que Jaume Matas i Rosa Estaràs feren impossible el 2007 la repetició del pacte amb una campanya de duríssims atacs a Maria Antònia Munar, aleshores presidenta del Consell i d'UM. En aquesta ocasió, no són els seus socis directament els que maniobren contra els dirigents d'UM, sinó la Fiscalia Anticorrupció. De moment la presidenta del Parlament sembla lliure de tota culpa, però la direcció nacionalista té ben present de qui depèn jeràrquicament la Fiscalia.

Cas Son Oms

Gairebé tots els "pesos pesants" d'UM estan imputats en una causa o en una altra i, si no, -es diu- els cerquen. L'acusació més forta és la de Bartomeu Vicens, investigat per diverses causes que tenen l'origen en la requalificació del polígon industrial de Son Oms. Vicens, diputat d'Unió Mallorquina forçat a passar al Grup Mixt, es troba en llibertat sota fiança de 100.000 euros. Amb ell apareix imputat un altre històric dirigent nacionalista, l'expresident del Parlament Maximilià Morales. Ambdós s'escuden que la seva actuació va ser legal, en oferir uns serveis des de l'empresa privada. Els denunciants del cas varen ser propietaris afectats pel pagament d'una comissió.

D'aquesta causa sortí una peça separada que ha imputat Bartomeu Vicens i Damià Nicolau, que ahir presentà la dimissió com a secretari general. Tracta de l'encàrrec que féu al comptable del departament d'Obres Públiques, Tomàs Martín, d'elaborar un informe sobre sòl. Martín entregà un text copiat del BOE i cobrà 12.000 euros. Nicolau és acusat de prevaricació i malversació.

Can Domenge

Una altre cas sonat és el de Can Domenge. Miquel Nadal fou imputat poc després de ser nomenat president d'Unió Mallorquina. Quan deixà de dirigir el partit, el succeí Miquel Àngel Flaquer, que poc després també seria imputat per la mateixa causa. Ambdós són acusats d'un delicte de prevaricació perquè realitzaren gestions institucionals i votaren a favor d'adjudicar la urbanització de Can Domenge al constructor Ferrà Tur. El denunciant fou un altre constructor, Núñez i Navarro, que es considera perjudicat. A Flaquer, li han imposat una fiança per responsabilitat civil multimilionària.

Cas Peatge

Un tercer escàndol d'UM que ha sacsejat la vida pública és el cas Peatge. Un altre dirigent històric, Antoni Pascual, ha estat imputat a petició de la Fiscalia per possibles irregularitats en el recorregut de la carretera de Manacor, construïda la passada legislatura. Amb Pascual, que és vicepresident del Consell i responsable d'Obres Públiques, figura un altre militant d'UM, Gonzalo Aguiar, director de Carreteres. Els denunciants varen ser afectats pel traçat de les obres i s'han constituït en plataforma.

Cas Subvencions

Com si fossin pocs casos, encara n'hi ha un quart: el de les subvencions. L'exvicepresidenta del Consell Dolça Mulet va ser imputada perquè destinà prop d'un milió d'euros a entitats i associacions "amigues" del partit d'una manera presumptament irregular. El jutge instructor arxivà la causa, però la Fiscalia va recórrer aquesta decisió i des de fa més d'un any el cas es troba en mans de l'Audiència de Palma. La denúncia fou posada per un col·lectiu ciutadà a la Fiscalia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Els que acaben la paciència són els ciutadans i ciutadanes amb tant de mangui-xorisso.
Valoració:7menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Sobre això si es d'UM tenen vergonya o no, ès discutible. Crec que es des PSOE en tenen manco que es d'UM, ja que si tenguessin vergonya es des PSOE no obligarien an es d'UM a recolzar-los per tenir majoria i governar.
Valoració:4menosmas
Per Rafel Coll Seguí, fa mes de 11 anys
Si tinguessin un mínim d'educació, ètica o o un poc de vergonya feria molt de temps temps que tots els components de UM haurien dimitit.
A qualsevol empresa, ja els haurien fotut a tots a fora, haurien tancat el "xiringuito", haurien de tornar tots els doblers, inhabilitats de per vida, i tots els que no saben, o no han vist res, per beneits també al carrer.
Estan pringats totes i tots.
Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Algu pot creura que un politic pot ser un corrupte sense que els caps del partit ho sapiguen? Ca berret, i be que ho saben, pero fan el collo com si ningu sapigues res de res, la llei del silenci perque tots puguin robar a mans desfermades i, si algun d'ells es aglapit, idò, els altres faran el collo. Jugan a que tot hom veigi l'arbra per amagar el bosc.
Valoració:41menosmas
Per Fidelacastro, fa mes de 11 anys
Persecució contra UM? Caaa, home. Això són fantasies del PP que sempre apel·la a aquestes coses. Contra UM? Pots pensar!
Valoració:-15menosmas
Per xap, fa mes de 11 anys
Vengaaaa, un altre com el PP, "no pot ser que els nostres ho facin malament, es la justicia qui s'equivoca".

Jo no ho entenc, desapareixen Mil·lions d'euros i ningu te cupa, i ningu no ha de pagar per res, es ciutadans no tenim dret a saber que passa.

Si sa justicia demostra que tenen cupa, que paguin, siguin des partit que siguin, sense miraments. I menys queixar-se i mes donar a la justicia l'ajuda que faci falta, jo no voldria ser company de partit d'un lladre i si l'hagues de denunciar ho faria per pura responsabilitat.
Valoració:40menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris