lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

El sud de Balears comptarà a partir d'octubre amb sistemes de vigilància marina

El sistema s'implanta amb fons de la UE i s'espera que sigui efectiu per a la detecció d'embarcacions dedicades al tràfic de drogues i a la immigració il·legal

Tota la zona sud i la sud-est de les Balears estarà controlada a finals d'octubre per un Sistema Integral de vigilància exterior (SIVE) que permetrà detectar embarcacions il·legals per al tràfic de drogues o la immigració irregular abans que arribin a la costa.

El delegat del Govern a Balears, Ramon Socias, ha presentat avui aquest sistema de vigilància que ha impulsat a Espanya la Secretària d'Estat de Seguretat (dependent del Ministeri d'Interior) i que forma part del programa "Frontes" de la Unió Europea (UE).

El SIVE és un sistema integral que comprèn diverses estacions sensores, dotades de sistemes radar i sensor optrònic i centre de comandament i control que inclou tota la informació procedent de les estacions.

El finançament necessari per a la instal·lació del SIVE procedeix de les arques de la UE i després serà la Guàrdia Civil la que s'haurà de fer càrrec dels costos derivats del seu manteniment.

Aquest sistema està compost per uns  sensors fixos i mòbils, a més de per un subsistema de telecomunicacions i un centre de comandament i control que estarà a la Comandància General de la Guàrdia Civil de les Balears.

Els radars fixos i mòbils que s'ubicaran a la zona sud i sud-est de l'arxipèlag, que és el més sensible a l'arribada d'embarcacions amb immigrants procedents d'Àfrica, ha explicat Socias.

Els sensors envien informació al centre de comandament i a control, on els agents de la Guàrdia Civil s'encarregaran de l'anàlisi de les imatges que arribin.

La primera de les estacions fixes, que són més fiables que les mòbils, es va instal·lar el passat any en un punt de la zona sud-est d'Eivissa. En aquests moments s'està procedint a la instal·lació d'aquests sistemes en la resta de les illes.

A Mallorca, es preveu ubicar quatre estacions, una a Cala Figuera (Santanyí), una a Portocolom (Felanitx), una a Na Fanyal (Sant Llorenç) i una altra al Puig de Na Tudosa (Artà). També se n'instal·larà una a la zona sud de Menorca i una altra a l'illa de Cabrera, un punt "molt important estratègicament" per controlar l'entrada sud de l'arxipèlag, ha apuntat el delegat del Govern.

Socias ha assenyalat que amb aquesta distribució tota la zona sud i sud-est de les Balears queda "blindada" davant la possible arribada d'embarcacions il·legals.

El delegat del Govern ha dit que s'està formant a uns 20 agents de la Guàrdia Civil per utilitzar aquest sistema de vigilància.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris