algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Vicens es desmarca del pacte exigint una reducció d'assessors

UM i l'esquerra rebutgen quatre propostes del diputat que dóna la majoria. Per primer, pic hi ha una divisió entre els que sostenen el Govern. El Pacte no perd, perquè el PP no vota cap iniciativa de l'imputat

111012

Tomeu Vicens vota tot sol la proposta per reduir els càrrecs.

Ferran Aguiló(Teresa Ayuga)

Un any després que el president Antich li demanàs la dimissió com a diputat, Tomeu Vicens tornà a ser ahir protagonista en la darrera jornada del debat de política general. I això que no va intervenir en el ple ni per defensar les 18 propostes de resolució que, unilateralment, havia presentat. Els portaveus del Pacte l'intentaren convèncer perquè en retiràs set, però només en deixà tres al calaix i les altres quatre foren rebutjades. Entre aquestes hi havia la que demanava al Govern que reduís assessors i alts càrrecs, com també empreses públiques abans del 2010. En una situació insòlita aquesta legislatura, els diputats de PSOE, Bloc, Eivissa pel Canvi i també els dos d'UM, Pep Melià i Maria Antònia Munar, votaren en contra de la proposta de l'exportaveu d'UM Tomeu Vicens, que quedà sol.

Fou la primera vegada que es visualitzava una divisió entre els diputats que sostenen el Govern. El parlamentari, expulsat al Grup Mixt i suspès de militància del seu partit quan ara fa un any un jutge l'imputà i li imposà una fiança per eludir la presó pel cas Son Oms, ha continuat donant fins ara suport a l'Executiu. De fet, ahir just es desmarcà un pic, per donar suport a les quatre iniciatives que havia presentat ell mateix i que el Pacte rebutjava.
El PP no votà -ni a favor, ni en contra ni s'abstingué- cap proposta de Vicens. Ni les comentà. I això que algunes coincidien amb postulats defensats fins ara per ells. Els populars no volgueren contradir un dels seus principals discursos i és que, fins ara, han criticat reiteradament Antich per sostenir el seu Govern amb "el vot de la corrupció", referint-se al diputat del Grup Mixt, que dóna la majoria al Pacte. Ahir, ni Antich ni la presidenta del Consell, Francina Armengol, no acudiren al ple que tancava els tres dies de debat de política general.

A banda de la proposta per reduir càrrecs, el Pacte tampoc no aprovà una altra iniciativa de Vicens en la qual exigia que l'Executiu es fes seu el resultat d'una consulta popular a Manacor sobre el pas del tren pel nucli urbà. La majoria rebutjà també que es potenciàs econòmicament l'Institut d'Estudis Baleàrics i que es demanàs a Madrid el manteniment del percentatge d'IVA que s'aplica al sector turístic. En les quatre iniciatives, Vicens votà tot sol a mà alçada -no funcionà el sistema de votació electrònic- i rebé el posicionament en contra de Munar i de la resta de diputats del Pacte. Les tres iniciatives que retirà instaven el Govern a pressupostar el nou finançament com a inversió, a fer un nou pla de comerç i a crear la policia autonòmica l'any 2010. En canvi, aconseguí que s'aprovàs una proposta per compensar municipis com Campos -amb batle d'UM-, una altra per reclamar les competències de Costes i Litoral, una per garantir l'ús del català davant totes les administracions presents a Balears, per concretar el nou Règim Especial Balear l'any que ve, per sol·licitar la cogestió aeroportuària, per exigir a l'Estat que compensi el dèficit històric de finançament i perquè el Govern pagui deutes amb ajuntaments i empreses.

En canvi, s'accepta fer un pla de contenció

Mesures semblants a les plantejades per Vicens ja s'havien aprovat a proposta dels diferents grups del Pacte, que també tiraren endavant iniciatives menys comprometedores que les rebutjades al diputat. Així, per exemple, es donà el vistiplau a una del PSOE per obligar el Govern a fer un pla de contenció de la despesa, que s'haurà d'aplicar a cada conselleria i empreses públiques. També se n'aprovà una altra per exigir-li un pla de xoc davant la crisi. Pel que fa al tren de Manacor, la majoria va treure endavant un text d'UM perquè el Govern presenti en un mes alternatives al traçat per dins del municipi. Del Bloc, s'aprovà una petició per fer un major control de la despesa pública i s'instà el Govern a continuar lluitant per obtenir un sistema de finançament "just" i "el Govern de l'Estat a complir veritablement els compromisos efectuats respecte a aquesta qüestió". D'Eivissa pel Canvi, tirà endavant l'exigència al Govern perquè impulsi i promocioni el Canal 33. Sobre IB3, s'aprovà un text del PSOE per fer una radiofórmula.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Antoni., fa mes de 11 anys
Assessor polític: un que "chupa dels frasco, como Carrasco". I n'hi ha molts, moltíssims.
Valoració:5menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
Idò jo estic d'acord! Reducció de càrrecs i també d'imposts. Sinò me surt mes a compta no fer feina i a xuclar de la mamella de papa estat!
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris