algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Els socis critiquen ZP i, de passada, Antich

Li exigeixen reivindicació davant Madrid i evitar l'entreguisme. Li retreuen massa satisfacció pel finançament. El Bloc li reclama “canvis radicals” davant la crisi i UM, menys burocràcia

110918

Biel Barceló, fou un dels més contundents amb el Govern central. Jaume Morey

Dues foren, a grans trets, les coincidències en les intervencions dels socis de Govern del president Antich. La primera fou la crítica al Govern central socialista, en alguns casos amb retrets de passada cap a Antich, a qui s'exigí més bel·ligerància. I la segona, l'exigència al cap de l'Executiu que s'afronti la crisi amb més canvis en l'Administració, en el discurs i en la manera d'actuar. El portaveu del Bloc, Biel Barceló, l'advertí que "no basten les paraules" i que "cal un canvi radical en el missatge que han de percebre els ciutadans", basat en "l'austeritat, la imaginació, la solidaritat i la reivindicació". "No podem tornar al passat", insistí el nacionalista, qui criticà projectes urbanístics, com Son Baco, defensat per UM. Barceló avisà que en temps de crisi no es poden retallar serveis bàsics i demanà que no es descarti l'increment d'imposts a rendes altes.

Exigí al president que sigui més reivindicatiu amb Madrid i qüestionà que el nou finançament situï Balears en la mitjana. "La seva satisfacció és una qüestió de fe, fe en l'Estat, que en el cas dels grans partits esdevé entrega incondicional quan els seus governen a Madrid". Reconegué que amb els socialistes hi ha hagut millores per a Balears, però no canvis històrics. En la mateixa línia, el portaveu d'UM, Pep Melià, també es queixà de la "desproporcionada anàlisi satisfactòria" d'Antich amb el finançament i afegí que el sistema aprovat és "pervers" per a Balears. Lamentà retards en els compromisos de Madrid i reclamà competències en litoral i en aeroports. També criticà per "excessiva" la burocratització de l'Administració i exigí més "flexibilitat" per afrontar la crisi. També demanà avenços en la policia autonòmica.

El mateix féu la portaveu d'Eivissa pel Canvi (ExC), Esperança Marí, qui també advertí que el finançament "pot ser una nova estafa consentida per part de l'Estat". Defensà que la millor política social és un "finançament just" i reclamà que el Govern lluiti per garantir les connexions aèries d'Eivissa per aconseguir la cogestió aeroportuària o una rebaixa de taxes aeroportuàries. Es queixà que el Govern identifiqui massa Balears amb Mallorca.
El socialista, Antoni Diéguez, es limità a defensar l'acció de Govern i a criticar l'herència del PP. En canvi, el portaveu d'AIPF -agrupació de Formentera vinculada al PP-, Pep Mayans, fou crític amb Antich i afirmà que el seu Govern és "dèbil" i "lent" i que al seu discurs li faltava de "convicció" i "seguretat". Coincidí amb la resta a l'hora de criticar que el nou finançament no és tan bo.

El comptable, l'auditor i el senyor Rodríguez

Dir "comptable" al president et pot sortir car, si l'endemà acabes fent el mateix que vas criticar. Ahir, el portaveu del PP, Francesc Fiol, imità Antich però, en lloc de destacar les virtuts del Govern àrea per àrea, n'enumerà les mancances, les desavinences del Pacte. No passà d'auditor. El cap de l'oposició transitori -l'any que ve n'hi haurà un altre- no aconseguí despertar ningú del somnífer que escampà un cap de l'Executiu amb mal de queixal. Tampoc no oferí esperances als qui no les havien trobat el dia abans. No repetirà. I això que els seus -que en saben- li rigueren les gràcies, l'aplaudiren en diverses ocasions i s'alçaren quan acabà.

En el seu discurs anomenà més vegades el diputat Josep Maria Costa que el amteix president Antich. Quan acabava, fent un simil mariner, afirmà que es comencen a veure aus que anuncien costa i el diputat aixecà el cap pensant que tornaven a parlar d'ell. Antich li digué que esperava que les aus no fossin gavines del PP. En la rèplica, Fiol es deixà endur cap al terreny del president. Acabaren parlant de la construcció i el d'Algaida arribà a confessar que havia fet de manobre els estius.

Fiol no les havia de tenir totes el dematí. El seu company i rival en la pugna pel PP de Palma, José María Rodríguez, féu de portaveu improvisat per uns minuts. El socialista Antoni Diéguez el provocà quan, des de la tribuna, li recordà que era candidat a liderar el PP a Ciutat. Rodríguez demanà la paraula i l'acusà de fer "befa, bufa i mofa" dels ciutadans i de demanar als aturats que jugassin a la borsa. La presidenta Munar li acabà retirant la paraula. Del matí, sorprengué la intervenció de Biel Barceló. Encara que repetí cites de l'any passat i se cità ell mateix, féu un parlament amb càrrega ideològica i defugí el repàs de "comptable".

Tanmateix, el debat no passarà a la història. Els polítics, per exemple, no perderen ni un minut a discutir l'anunci que havia fet el president el dia abans i que havia omplert les portades dels diaris. Se'n recorden? Eren unes hipoteques. Tampoc no s'aclarí gaire més de les mesures que s'aplicaran per afrontar la crisi i, en canvi, ja sabem que tothom és culpable d'haver-la provocat, ja sigui via "panxada" o via "còlic", per citar el president.
Després d'aquest debat, queda clar que Antich ha oblidat que va fer una remodelació fa una setmana; que només ell es creu que el nou sistema de finançament situarà Balears en la mitjana estatal; i que els ciutadans, avui, hauran d'afrontar la crisi com ahir.

El president defensa ZP i descarta ara la policia autonòmica

El president del Govern respongué les crítiques a l'Executiu central socialista que havien fet els seus socis reconeixent alguns retards en l'arribada d'inversions i algunes qüestions que no havien agradat a l'Executiu, però també afirmà que en aquesta legislatura "s'estan produint canvis històrics", referint-se a les inversions de Madrid que, en compliment de l'Estatut, han d'arribar als 400 milions anuals durant set anys. També contestà a aquells que li han retret massa eufòria amb el finançament i indicà que ningú no l'ha pogut veure "pegar bots ni cridar" perquè "just he dit que era un avenç important".

En les rèpliques, la diputada Esperança Marí (ExC) li recordà que des de fa un temps "els governs d'aquestes illes neixen i moren a les Pitïuses". I el portaveu del Bloc, Biel Barceló, li demanà que no parlàs de canvis històrics, sinó de "millores" que arriben després d'estar "molts anys a règim". En el torn de rèplica, Antich respongué una pregunta del portaveu d'UM, Pep Melià, sobre la policia autonòmica. El president advertí que hi ha un "debat obert" a Madrid sobre el desenvolupament de policies autonòmiques i avisà que és una qüestió per resoldre amb el Govern central i "no serà fàcil" fer-ho, sobretot en un moment de crisi econòmica com l'actual. "Hi ha certes dificultats", reconegué el cap de l'Executiu, Francesc Antich.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
Critiquen amb els calçons baixos. Si això és criticar vull que em critiquin.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris