nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Antich i Fiol es culpen de la gravetat de la crisi

El president afirma que “ara patim un còlic” del model del PP i el cap de l'oposició l'acusa d'“imprevisió” econòmica i d'“incapacitat” en la gestió

110920

El president afirma que "ara patim un còlic".

Jaume Morey

El president del Govern i el cap de l'oposició es culparen mútuament ahir d'haver agreujat els efectes de la crisi econòmica a les Balears. En el seu cara a cara en el debat sobre l'estat de l'autonomia duit a temre al Parlament, Francesc Antich afirmà que els ciutadans de les Illes "ara patim un còlic" com a conseqüència de "l'empatx model del PP" i assegurà que el seu Executiu es troba amb la dificultat afegida de canviar-ho. A l'altra banda, Francesc Fiol acusà el president d'haver actuat amb "imprevisió" a l'inici de la crisi i manifestà que la "incapacitat" d'Antich en la gestió i la seva "manca de lideratge" polític impedeixen superar la situació. Antich repetí el mateix guió i arguments que ja féu servir l'any passat davant Rosa Estaràs. Aquesta vegada, el president aconseguí dur el debat amb Fiol a la qüestió del model econòmic i el nou cap de l'oposició entrà a l'envit, de manera que el pes del sector de la construcció i el seu sobredimensionament acabà acaparant la major part del debat entre ells.

Així, les mesures ‘anticrisi' acabaren quedant en un segon pla i Antich ni tan sols hagué de gastar ni una paraula a explicar els anuncis de dimarts, com l'ajornament de les quotes de la hipoteca a les famílies amb més dificultats. Fiol, que utilitzà un to molt més moderat i constructiu que Estaràs, sí es centrà a deixar en evidència les dificultats pressupostàries del Govern i atacà el conseller d'Economia, Carles Manera, per no haver actuat abans amb "prudència, contenció i estalvi" davant una previsible davallada dels ingressos. Antich, en la rèplica, tornà a recórrer a "l'herència rebuda" i aprofità per contestar a la semblança que Fiol va fer d'ell dimarts amb un comptable dient-li que "ja li hauria anat bé tenir un comptable la legislatura passada". "No estan en condicions de donar lliçons", acabà dient al popular. A més, davant les demandes d'"austeritat", acabà indicant que ell ja ho era més que l'anterior Govern de Jaume Matas "i abans de la crisi".

Fiol, però, també insistí que el president del Govern explicàs com pensa reduir la despesa amb una reestructuració del sector públic, a través d'una nova llei, i li recriminà que en el seu discurs de dimarts no tractàs qüestions com la recent remodelació del Executiu o "l'estabilitat del Pacte" i els temes que creen conflicte en el seu si, com el decret Nadal i el projecte de Son Baco o els projectes ferroviaris d'Alcúdia i Manacor. El popular apuntà que això és el que provoca "continus incompliments" en la gestió d'Antich.

Hi haurà reducció d'empreses

"No és just dir que no s'està fent res", contestà el socialista, que confirmà que hi haurà reducció d'empreses públiques i més control, però advertí que "hi ha coses que no es poden solucionar en dos dies" i que "el camí fàcil era continuar amb el vell model". "Em preocupa cap on anam i jo sé cap on hem d'anar", sentencià en la mateixa línia. Defensà l'esforç que està fent el Govern per mantenir les inversions públiques en temps de crisi, l'aprovació dels decrets Nadal i Grimalt per agilitar els tràmits i facilitar la inversió, i la separació del departament d'Innocació de la Conselleria d'Economia amb l'objectiu de potenciar-ho. "No veig que a la resta de comunitats facin miracles", digué.

Al marge del pes de la construcció en el model econòmic de Balears -Fiol acusà Antich de tractar-lo "amb menyspreu" i el president li contestà recordant que "som fill de picapedrer i de jove feia de manobre a l'estiu per pagar-me els estudis"-, un altre tema que sorprengué que acaparàs tant de temps en el debat entre ells va ser el trasllat a Barcelona de la seu de la companyia aèria Spanair. El portaveu del PP recuperà la qüestió en la seva primera intervenció criticant que el Govern balear no hagués intervingut amb més intensitat en el procés de venda perquè la companyia quedàs a Mallorca. El cap de l'Executiu entrà en el fons i afirmà que no era partidari d'una intervenció pública com la que ha fet la Generalitat de José Montilla -"vostè ho és?", demanà a Fiol. Així mateix, apuntà el greuge comparatiu que hauria suposat per a altres empreses i manifestà que així li varen aconsellar els principals empresaris de les Illes.

Oferta de pacte per a l'educació

El portaveu popular, que anuncià que el grup parlamentari del PP presentarà avui més de 300 propostes de resolució per a la seva votació la darrera jornada del debat, es queixà de la manca de diàleg amb l'oposició que al seu parer existeix per part del Govern a l'hora de tractar grans qüestions. Com que Fiol reclamà una "reforma integral de l'educació", Antich aprofità per agafar el guant i oferir-li la negociació d'un pacte per a l'educació. Quedaren que es veuran durant les properes setmanes per tractar el tema.

Tot i el to conciliador, la crítica de "manca de lideratge" feta pel cap de l'oposició no quedà sense resposta i, com s'esperava, el president del Govern es referí a la crisi interna en el si del PP balear assenyalant que Fiol és el tercer portaveu dels populars en aquesta legislatura i dubtà de si Antoni Pastor arribarà a ser-ne el quart. Fiol acabà referint-se a la situació a les seves files albirant que "superarem les situacions difícils" i llançà que "els governs del PP creen progrés i feina i començam a veure les primeres aus que ens diuen que la costa és a prop". Antich digué que espera que aquestes aus "no siguin gavines".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per BLABLABLA, fa mes de 11 anys
Antich vs. Fiol... BLA,BLA,BLA
I nosaltres enmig, ben fotuts.
Valoració:9menosmas
Per precisa traductor, fa mes de 11 anys
L'anàlisi:

http://www.leap2020.eu/El-GEAB-N-37-esta-disponible!-Crisis-sistemica-global-en-pos-de-la-recuperacion-imposible_a3801.html
Valoració:3menosmas
Per Toni Cucarell, fa mes de 11 anys
Amb els 40 milions extres del Palma Arena, els 30 milions extra per arreglar el Metro, més tota la doblerada xorissada la legislatura passada (mai sabrem la quantitat exacta) mirau la de coses que ara es podrien fer i no es poden fer. Val més que el PP pensi bé el que diu.
Valoració:8menosmas
Per V.H.-L.M., fa mes de 11 anys
A ambdós escauen les paraules del savi: "Qui no va saber ser crític en opinar la denúncia d'aquella prosperitat passada hauria de callar davant el daltabaix del present. Només els combatents de primera hora són de dret els portadors del canvi."
Valoració:4menosmas
Per Joanet, fa mes de 11 anys
RepAs dels comentaris del Avui. www.avui.cat

"09 .En Revilla ens ha sortit XORISSO.
separam23.09.09, 17:48"

68 .per desgracia si que tots els apañoles son tan fatxes com ell....un consell per el seu perfil personal encaixa mes com ha seguidor del real madrizzzzzzz
davids23.09.09, 19:01

93 .Els españols, ja no dic els españolistes, són uns primaris que només es miren el melic, i que pensen encara en "una , grande i libre" per aixó volem escapolir-nos. De veritat vosaltres, tots els españols i españolistes, ens esteu empenyent a marxar. Però sou tant curts, que ni aixó veieu. Al temps us en penedireu, però a Déu gràcies, ja no formarem part de l'estat español. Quin descans!!!
Josep Maria( Mollerussa)23.09.09, 19:27

85 .SI TANT ENS ODIEN COM ES QUE ENS NECESSITEN ???????????????? PER PAGAR, COLLA DE PUTES.ELS ESPANYOLS SON PUTES PERQUE VIUEN DE NOSALTRES. ELS PAGUEM EL SOPAR I LA CASA I ENCARA ES QUEIXEN. AU VA . ANEM-NOS JA D'ESPANYA QUE AQUESTA XUSMA NOMES PORTA PROBLEMES. ELS CATALANS, SOLS ENS MENJEM EL MON SENCER SI VOLEM. AQUESTA XUSMA NO ES MES QUE UNS DECREPITS MASTURBATS MENTALS QUE FAN LLASTIMA AQUALSEVOL UNIVERSITARI. JA JA JA, MERDOSOS ESPANYOLS SE US SURT LA CACA DELS PANTALONS, JA JA JA JACAGATS QUE ESTEU, MARICONESSSSSSSSSSS, QUE US DONIN UN BON VIATGE LUBRICAT AL CUL, MARRAAAAAAAAAANNNEEEEESSSSSSSSS ASTURIANNNNNNNNNESSSSSSSSSSSSS
MARRANO ASTURIANO, PFFFFF QUINA PUDOR A CACA !!!!!!!!!!!123.09.09, 19:23

103 .espanya es la cloaca. catalans, marxem que se la quedin. alla no ens interessa viure. de veritat. que se la quedin, quin fastic de gentussa. nomes cal veure tele.garrules com les que hi han. pura bazofia i horterada continuada. unaa putrefacta vida hispanica. pena penita quin fastic eccccsssssssssssssssss
porca espanya, una puta que cal follar-se23.09.09, 19:33

99 .AQUESTS CASTELLORROS IGNORANTS , NO PAREN ELS POBRES D'INTENTAR PARLAR I DIALOGAR PERO L'HORA DE PARLAR ES VA ACABAR FA ANYS. AU CASTELLPODRITS ANEU A LA CLOACA. NO SE QUE FEU AQUI PARLANT I PARLANT SOLS PERQUE US TALLIN TOTS ELS MISSTAGES. DESGRACIATS. 500 ANYS DE SER DICTADORS JA US PESEN JA, COLLA DE ASSASSINS I VERDUGOS SANGUINARIS. FEU VOMITAR. ANEU A LA FORCA. A VEURE SI US ENVIEM UNES QUANTES BOMBES D'AQUI A QUATRE DIES I US EXTERMINEM, PURRIA PODRIDA. QUE PORTEU LA DESGRACIA ALLA ON ANEU, GARRULOS DESGRACIATS. NO SOU RES DE RES, PENJATS DEL CUL. ESTEU AL CUL DEL MON, FATXES MERDOSOS. FEU PENA ABSOLUTA !!! JA JA JA JA AJ ADEU ECCSSPANYOLS PODRITS !!!! AJ JA JA JA JA
CASTELLA ESTA PODRIDA DE ASSASSINS HISTORICS !!! QUINA PUDOR A MORT QUE FAN, ECCSSS23.09.09, 19:30

113 .LAPORTA, ENDAVANT NANO QUE LA GENTUSSA SEMPRE CRIDA MES. ARA ELS QUE CRIDAREM I MATXACAREM SEREM NOSALTRES I PER SEMPRE MES I QUI NO CALLI , REBRA. 350 ANYS AGUANTANT LA MERDA DE DICTADORS, GENOCIDES I POCAVERGONYES PODRITS QUE VIUEN DEL TREBALL DELS CATALANS. DONCS A LA CLOACA AMB ELLS. GENTUSSA QUE CAL EXPULSAR DE CATALAUNYA PER ASSASSINS DE LA CULTURA, ASSASSINS DELA ECONOMIA CATALANA I ASSASSINS D'UN POBLE MEDITERRANI DEMOCRATA. AMB ELS FATXES NO ES POT SER DEMOCRATA ES IGUAL QUE AMB ELS NAZIS . SE'LS HA DE TANCAR A LA PRESO O EXTERMINAR-LOS. ELS CASTELLANS HAN VIOLAT CATALUNYA SEMPRE, DONCS A EXTERMINAR-LOD QUIMICAMENT !!!!!
A VEURE SI ELS CAU UNA BOMBA QUIMICA A MADROTTTT, QUINA PENAAAAAAA23.09.09, 19:44

107 .NI CAS, ALS ECSPANYOLS, FAN TANTA PUDOR A MORT QUE NI CAS. BLA BLA BLABLA, ALA FOGUERA AMB ELLS, ROSTITS I EN CANAL. ARA SABRAN EL QUE ES VIURE SENSE CATALANS. EN EL FONS SON UNS MALALTS MENTALS QUE DEPENEN PSICOLOGICAMENT DE NOSALTRES. ESTAN PODRITS D'ODI, DE GELOSIA I DE TOT. ES PENSEN, ELS DESGRACIATS QUE ELS CATALANS ENS INTERESSA ESPANYA I L'UNIC QUE FEM ES FOLLAR-NOS LES SEVES DONES TANT COM PODEM. DE FET LA MAJORIA SON RETRASSATS PERQUE TENEN UN SINDROME D'INFERIORITAT RESPECTA ALS CATALANS. EL NOSTRE IDIOMA ES MOLT SUPERIOR RESPECTA AL LLATI, EN TOT. MES ENTRADES, MES CULTE I MES PROPER AL LLATI. ELS GARRULOS PARLEN ECSPANYOL PERQUE EN AQUELLA MESSETA PLENA DE GARRULOS (QUE JO VISITO REGULARMENT) NOMES HI HA PALETOS. ELS MOLT SAVIS ES PENSEN QUE ALLO ES L'OMBLIGO DEL MUNDO PERO EN REALITAT SON UNA COLLA DE PUEBLERINOS QUE FAN RIURE. ENS HO CALLEM PERO HO PENSEM. FAN LLASTIMA POBRETS. EL CATALA ERA LA LLENGUA DE L'ARISTICRACIA FRANCOCATALANA I AIXO NO SABEN NI QUE ES. ELS CATALANS SOM CAROLINGIS I ELS HEREUS DEL CRISTIANISME A EUROPA, DE LAINNOVACIO AL MEDITERRANI. ELS GRECS, ROMANS, TARRACO ETC... NO ELS VAN ARRIBAR ALS CASTELLORROS I NO SABEN RES DE RES. EN EL FONS SON UNS ATRASSATS I VIUEN DE LA SUBVENCIO PERQUE SON ABSOLUTAMENT BURROS. SI FOSSIN MES AUTONOMS NO ES QUEIXARIEN TANT PERO COM QUE VIUEN DE SAQUEJAR COM A DELINQUENTS QUE SON, DONCS ELS VA LA MARXA PERO A NOSALTRES JA NO. ELS EXPULSEM. ENS FAN FASTIC ALIE. FAN PUDOR DE DICTADOR, DE INSPECTOR FATXENDES, DE XULOPISCINES, DESPAÑOLITO SABELOTODO,ETC ETC.. FAN PENA ALIENA. SON UNS CAGARTS EN EL FONS.NOMES SABEN MOURE EL TORO PERQUE EN EL FONS NO SABEN TRACTAR AMB ELS HUMANS. SON COM MONOS O GORILES INFERIORS.
ELS ESPANYOLS SON COM GORILES D'UNA ESPECIE INFERIOR23.09.09, 19:40

24 .QUI NO DEFENSA CATALUNYA A TORT I A DRET ES UN MALPARIT TRAIDOR. CATALUNYA NECESSITA SOBREVIURE I INDEPENDITZAR-SE COM UN FILL DINS D'UNA FAMILIA QUE EL MALTRACTA. AIXO ES EL QUE PASSA. I NOMES QUEDA LA PROCLAMACIO PURA I DURA DE L'ESTAT CATLA. NI BLA BLAS NI HOSTIES. LA INDEPENDENCIA NO ES DEMANA A NINGU. S'EXERCEIX PER DIGNITAT DE POBLE I PER DDECISIO MAJORITARIA DE LA GENT, HUMANS QUE SOM. ESPANYOLS US PODEU FOTRE ELS TANCS ALLA IN VULGUE, ASSASSINS. NOMES SABEU FER POR A LA GENT PERQUE SOU MERDA VIVENT. ESPANYA NO ES JA UN PAIS SINO UN PUZZLE TRENCAT IMPOSSIBLE D'AJUNTAR PERQUE NINGU A CATALUNYA JA VOL. ESTEU CAGATS I VAL MES QUE CALLEU PERQUE REBREU FORT, MERDOSOS.
CASTELLANS, A LA CLOACA TOTS23.09.09, 19:53

120 .VICENÇ, NO HI HA ALTERNATIVA A ESPANYA, NOMES HI HA VOLUNTAT DE SER I SI TU NO VOLS SER PERQUE ETS UN ALIENAT DEL PODER O LA LLIBERTAT DEL TEU PAIS NO T'IMPORTA, LLAVORS ETS UN MESELL MISERABLE QUE NO MEREIXES MES QUE QUEDARTE SENSE FEINA PERQUE EL PAIS QUE T'ALIMENTA NO ET NECESSITA. FAS FASTIC PER MOLT CATALA QUE SIGUIS. UN PALLASSO QUE SEGUR QUE NO VOTA I A SOBRE CRITICA. TU ETS L'IMMOBILISTA, EL NAZI, EL QUE PERMET QUE CATALUNYA S'ENFONSI PLENA D'ATACS. TU ETS QUI JUSTIFICA L'EXPOLI. VA BE QUE ET DEFINEIXIS, DESPRES DELA INDEPENDENCIA , NO BUSQUIS AL TEU PAIS QUE EL TEU PAIS NO ET NECESSITA. TRAIDOR !!!
VICENÇ, TRAIDOR DE MERDA !!!23.09.09,

225 .els president d cantabria de nom de xorisso si ell es de cantabria, quecollons te a dir dels catalans, la llastima es que despotricar de catalunya es gratuit i fa portada,aquest babau segur que mai ha sortit a cap diari i avui es noticia, que consti que veig a laporta un home de dues cares capaç de ser el mes espanyol a un congres de penyes per les espanyes i despres indepen total
kgun1023.09.09, 22:26


Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris