nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Barceló (Bloc) exigeix austeritat i més polítiques socials

El portaveu parlamentari s'ha mostrat en contra del finançament i reivindica 'unitat' enfront Madrid

El portaveu parlamentari del Bloc per Mallorca i PSM-Verds, Biel Barceló, ha avisat avui el president del Govern, Francesc Antich, que no n'hi ha prou amb les paraules" davant de l'actual situació econòmica i li ha exigit un "canvi radical" en el missatge que transmet als ciutadans així com noves actuacions i mesures més contundents per afrontar la crisi. En aquest sentit, li reclama "austeritat" i un retall de la despesa corrent, perquè es destini a polítiques socials.

Durant la segona jornada del Debat de l'Estat de la Comunitat i després de la intervenció del Grup Mixt, Barceló ha concretat que aquest nou missatge s'hauria de basar en l'"austeritat, imaginació, solidaritat i reivindicació". Així, ha assenyalat que no s'ha de tornar a dependre del "creixement desorbitat" del sector de la construcció ni "tornar a malgastar" els recursos públics en "obres faraòniques" i "innecessàries".

Així mateix, remarca que s'ha "de corregir" l'actual model sense caure en "errors del passat", cosa que, segons ha considerat, sí fan "alguns insistint en nous projectes urbanístics que porten a més consum de territori i que no són més que la repetició de models anteriors".

D'altra banda, ha remarcat que "racionalitzar l'arquitectura institucional" de Balears és també dur a terme mesures d'austeritat i bona gestió. No obstant això, ha incidit que això no ha de significar la "demonització" del sector públic.

En aquest sentit, posa èmfasi que no es pot caure en la "temptació populista d'un missatge fàcil i demagògic" de crítica a què significa tant la gestió pública com la política ja que, segons ha afegit, no ens podem limitar a buscar titulars amb mesures superficials".

MANTENIMENT DE SERVEIS PÚBLICS

Per això, el líder del Bloc afirma que s'han de dur a terme les mesures "que siguin necessàries" abans que reduir serveis públics bàsics i essencials en època de crisi, ja que, segons ha remarcat, en època de dificultats econòmiques no es poden "ni eliminar ni reduir dràsticament" aquests serveis perquè suposarien empitjorar la dificultat de les famílies de les illes.

Barceló ha considerat "lògica" la confrontació política, tanmateix, ha assenyalat que la col·laboració és "legítima" quan els interessos superiors de la comunitat "així ho demanden". D'aquesta manera, de la mateixa manera que el president del Govern va expressar ahir, el líder del Bloc apunta que l'actual situació d'"emergència" requereix la "unitat de tots".

Així, ha considerat que aquesta "unitat" també és necessària en la "reivindicació" de les illes i, en aquest sentit, s'ha referit a les relacions entre l'Executiu autonòmic i el central. D'aquesta manera, destaca que la seva formació no comparteix" la "satisfacció" del president del Govern en relació amb el nou model de finançament, "la seva satisfacció és una qüestió de fe".

"UNITAT I REIVINDICACIÓ" DAVANT MADRID

Per això, ha reclamat a Antich "unitat i reivindicació" en "un rosari de temes" com són, entre altres, el finançament, la cogestió aeroportuària, les transferències de justícia, els descomptes per al transport per als residents no comunitaris, la firma del conveni de tramvia, la declaració de servei públic per als vols amb la Península o el Règim Especial de les Balears.

El parlamentari del Bloc ha reconegut que les illes tenen un "enorme potencial econòmic" però ha assenyalat que aquest no es podrà desenvolupar si "ens ofega l'espoli fiscal". Així, creu que l'actual situació econòmica a les Balears "no seria tan dura" amb un sistema de finançament just i "els instruments que Madrid ens nega". Per això, es pregunta "per quina raó lògica hem de continuar transferint els nostres fons, sota la disfressa d'una solidaritat malentesa i falsa."

Així, ha remarcat que és necessari que la unitat de les diferents forces polítiques es demostri en el suport a unes mesures econòmiques "pròpies" però, a més, en l'"exigència del que ens toca i sistemàticament se'ns nega".

Barceló ha dit que si no hi ha una "gran millora" en el finançament s'haurà d'"entrar a valorar" en "un futur pròxim" la revisió de la fiscalitat de les illes amb mesures "difícils però necessàries". "No podem descartar res" sense garantir que es complirà la "responsabilitat" del Govern de garantir els serveis públics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cati, fa mes de 11 anys
Aquets no té vergonya, demana austeritat i després promociona un tren a llevant queés el sumum de l'inutilitat. Vaja cinisme.
Valoració:1menosmas
Per Balearico, fa mes de 11 anys
Això d' un retall de la despesa social, perquè es destini a polítiques socials deu ser la uadratura del cèrcol. I es diuen d'esquerra. Ja ho val ! Q uina misèria intel·lectual. El que han de fer és exigir que paguin els rics, els que mai no paguen (els de les SICAV per exemple, o els esportistes d'èlit del seu Mallorqueta).
Valoració:3menosmas
Per antònia, fa mes de 11 anys
Miolt bé Biel Barceló!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris