muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

“Antich sembla el comptable d'una empresa en crisi”, diu Fiol

El nou portaveu popular veu un “president bombolla”, allunyat dels ciutadans i amb “síndrome del Consolat”. Critica que no aportàs “res de nou” en un discurs “desolador”

El portaveu del PP, Francesc Fiol, considerà "desolador", "superficial" i "allunyat de la realitat social" el discurs amb què el president del Govern, Francesc Antich, obrí ahir el debat de política general al Parlament. Pel popular, el to emprat pel cap de l'Executiu era el d'un "comptable d'una empresa amb una crisi molt difícil de superar que es limita a explicar com estan les coses". El cap de l'oposició, que avui s'estrenarà en un debat d'aquestes característiques, afirmà que se sentia "decebut" perquè el president no digué "res de nou" ni "res d'altura" per afrontar la crisi econòmica que afecta els ciutadans de les Illes i que incrementa les xifres d'atur. El diputat considerà que Antich s'havia mostrat "molt allunyat de la realitat social, política i econòmica" i, precisament per això, no dubtà a qualificar-lo de "president bombolla", que viu al marge dels problemes del carrer i que pateix una mena de "síndrome del Consolat de Mar", referint-se a l'aïllament que patiria a la seu del Govern balear.

Fiol debutarà avui horabaixa en el debat de política general, després de substituir com a portaveu Rosa Estaràs. Ja ha anunciat que el seu to serà crític i que plantejarà propostes alternatives a les defensades per Antich. Serà la seva primera i darrera participació en un acte d'aquest tipus aquesta legislatura, perquè el darrer any el rellevarà com a portaveu el batle de Manacor, Antoni Pastor. Però el del PP no fou l'únic que es mostrà crític amb Antich. Josep Mayans, el diputat de l'Associació d'Independents per Formentera (AIPF), agrupació vinculada al PP, també qüestionà la intervenció del cap de l'Executiu, tot i que amb menys contundència. Mayans criticà que el president no hagués analitzat els efectes de les mesures anticrisi aprovades fins ara i li va retreure que només hagués posat exemples positius d'actuacions d'aquesta casta. Al mateix temps, va trobar a faltar accions concretes de dinamització econòmica per a l'illa de Formentera, la seva.

"Uns construïen velòdroms; altres, consens", pel PSOE

Com no podia ser d'altra manera, el portaveu del grup socialista, Antoni Diéguez, fou un dels que no qüestionà ni una coma del discurs del president i líder dels socialistes balears, Francesc Antich. Diéguez defensà que el d'Antich era "el discurs que cal fer en temps de crisi, aferrat a la realitat". El socialista destacà que el president havia analitzat "amb gran minuciositat" els problemes dels ciutadans i havia apuntat les solucions que s'havien aplicat fins ara i "les que es pensen aplicar per solucionar els problemes dels ciutadans". Segons el portaveu parlamentari del PSOE, la intervenció d'Antich marca una "gran diferència d'estil" entre dues maneres de governar, perquè mentre "uns construïen velòdroms, altres construeixen consensos, tal com s'ha pogut veure aquest any passat". El diputat identificava així el PP amb la construcció del Palma Arena, que ara s'investiga judicialment; i el Pacte, amb la política de concertació social portada a terme per impulsar un canvi en el model econòmic i afrontar la crisi. Diéguez tancarà avui les intervencions de les forces que donen suport al Govern.

Marí (ExC), preocupada pels ‘oblits' del president

Els ‘oblits' del president en el seu discurs preocuparen ahir la portaveu d'Eivissa pel Canvi (ExC), Esperança Marí. La diputada eivissenca, que dóna suport al Govern, valorà "positivament" que Francesc Antich hagués focalitzat el seu parlament en la crisi econòmica i en els acords assolits per l'Executiu amb els agents econòmics i socials per afrontar-la des de la concertació social. Amb tot, es mostrà "preocupada" perquè haguessin desaparegut de l'exposició feta pel cap de Govern qüestions per ella importants, com la del desenvolupament de la policia autonòmica i l'establiment de plans d'acollida per als immigrants. La parlamentària, militant d'Esquerra Republicana però elegida a través de la coalició progressista d'Eivissa PSOE-ExC, també trobà a faltar que el president anunciàs un impuls per als plans d'infraestructures educatives d'Eivissa, "que estan empantanegats". Esperança Marí intervindrà avui al matí en la segona jornada del debat d'orientació política del Govern i tindrà deu minuts de temps per incidir en les qüestions que ahir ja dibuixà.

Discrepen del finançament

La satisfacció del president amb el finançament autonòmic fou l'únic element del seu discurs que, públicament, qüestionaren els socis del Bloc. El portaveu, Biel Barceló, deixà clar que el seu grup compartia l'anàlisi feta per Antich respecte de la situació econòmica, com també les mesures anunciades per fer-hi front, però advertí que discrepava de la valoració feta de la millora del finançament perquè, segons els nacionalistes, no aporta tot allò que ells esperaven i menys en una situació de crisi com l'actual. El Bloc manté, en contra del criteri expressat pels seus socis del PSIB-PSOE, que l'acord de finançament no dóna prou garanties per situar Balears en la mitjana estatal, tal com s'hi van comprometre els governs autonòmic i central.

Al marge d'això, Barceló insistí que el seu grup -Bloc-PSM-Els Verds- dóna suport a l'acció de govern i a les propostes plantejades amb vista al futur per, entre altres, reduir la taxa d'atur. Segons el nacionalista, aquestes mesures no només han de centrar-se a superar la situació actual, sinó que també s'han de fer polítiques que tinguin efectes a mitjan i curt termini, perquè només d'aquesta manera es podran "establir les bases per a un nou model autonòmic, territorial i de mobilitat". Barceló apuntà que el Bloc és conscient de les dificultats que provoca la crisi i de l'austeritat que marcarà la política pressupostària. Per això, recalcà que estan disposats a afrontar la reducció del sector públic i insistí que les seves conselleries ja han eliminat empreses públiques.

UM no qüestiona un discurs "realista"

Discurs "realista". Així el va definir ahir el portaveu d'UM al Parlament, Pep Melià. El diputat del Grup Mixt no qüestionà ahir cap dels elements plantejats pel president del Govern, Francesc Antich, i ni tan sols no es desmarcà de la valoració feta per aquest respecte de l'acord de finançament autonòmic assolit. Tampoc no mostrà satisfacció per cap de les aportacions fetes pel cap de l'Executiu. I és que Melià, una vegada que acabà la intervenció del president, es limità a valorar el "realisme" del parlament i destacà que havia estat un discurs "molt de gestió", de "balanç" i d'enumeració de les accions dutes a terme pels diversos departaments de l'Administració autonòmica. El diputat també considerà "realista" l'anàlisi de la situació socioeconòmica que havia desenvolupat el president en l'exposició i, en aquest sentit, destacà que reconegués la "delicada" situació per la qual passen els diversos sectors productius de les Illes, les famílies i, fins i tot, les administracions públiques, afectades per la forta caiguda que pateixen els seus ingressos tributaris.

Així mateix, Melià recordà que Antich havia repassat les mesures preses fins ara pel Govern en solitari o en col·laboració amb els agents socials per reactivar l'economia i les inversions efectuades ja sigui amb recursos propis o a través de convenis finançats pel Govern central. Allò cert és que Antich no féu un èmfasi especial en l'exposició a l'hora d'abordar les qüestions que afecten el turisme, una conselleria controlada per UM. Es preveu que, en la seva intervenció d'avui al matí, el diputat Melià marqui més els punts d'entesa i de desavinença amb els socis del Pacte.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris