algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

“Ajudarem els que no poden pagar la hipoteca”

El president avança que el Govern afrontarà una crisi que “toca fons” retallant la despesa “no prioritària” i centrant els esforços en ajudes socials, a incentivar l'ocupació i a impulsar la competitivitat

110940

Francesc Fiol, portaveu popular. avui al Parlament.

Ferran Aguiló(Jaume Morey)

El Govern signarà de manera imminent un conveni amb les caixes d'estalvis principals perquè les famílies que travessin dificultats econòmiques tinguin la possibilitat d'ajornar el pagament de les quotes del préstec hipotecari fins a un termini màxim de tres anys. Aquesta és la mesura cabdal concreta anunciada ahir pel president Antich en el discurs per encetar al Parlament el debat anual sobre la iniciativa política de l'Executiu. Antich no concretà gaire l'anunci i es limità a afegir que per accedir a aquesta ajuda les famílies amb dificultats hauran de complir una sèrie de "requisits necessaris" perquè puguin conservar ca seva "mentre recuperen el nivell econòmic".

L'avanç de subvencions socials com aquesta centraren una part significativa del parlament del president del Govern i comunicà altres iniciatives extraordinàries, com el pagament de 400 salaris a joves que complementin la feina amb la formació, la contractació pública de 1.700 desocupats sense prestació i la destinació de 3 milions d'euros als ajuntamennts i a les ONG per garantir les necessitats de serveis bàsics a la població. Antich detallà aquesta línia d'actuació després de fer l'exposició d'una recepta ben òbvia per afrontar els efectes de la crisi. Pretén retallar al màxim la despesa corrent i concentrar el major esforç inversor en les àrees més sensibles davant la cojuntura actual: més ajuts socials, més incentius a l'ocupació i més impuls a la competitivitat de l'economia de les Balears.

Tot això per pal·liar una crisi que, segons el cap de l'Executiu, ja "toca fons" a les Illes, encara que admeté que "els efectes més dolorosos tardaran a esvair-se". El president remarcà que el seu Govern ha fet del Pacte per a la competitivitat i del dialèg social les eines centrals per avançar en "un camí que comença difícil, però que s'anirà eixamplant", i pel qual es comprometé a oferir "compromís i confiança per sortir-ne endavant". Amb tot, Antich tocà la realitat i deixà palès que tot això s'haurà de fer en unes condicions de "restriccions pressupostàries", que es patiran per una caiguda en els ingressos que es mantindrà durant l'any que ve. Tot i així, insistí que el Govern centrarà els esforços en els eixos bàsics de "donar suport a les persones i les famílies més vulnerables, i a aplicar polítiques que ens permetin reactivar la nostra economia".

Per disposar dels recursos suficients per complir-ho, el president digué que el Govern actuarà "de la mateixa manera que les famílies i les empreses que es reorganitzen i prenen mesures per afrontar la dificultat". Així, confirmà que els pressuposts de la Comunitat per al 2010 es reduiran respecte els d'enguany, per la qual cosa s'hauran de "prioritzar polítiques", fer "ajustaments en les despeses" amb "reduccions en les no prioritàries" i "aprofitar al màxim, dins el marc legal, l'endeutament públic". Antich assegurà que en aquesta línia durant els darrers mesos ja s'han estalviat 13,7 milions d'euros, que s'han destinat a polítiques socials. En la recerca de més "austeritat a l'Administració", el cap de l'Executiu també entrà en els temes més controvertits ara mateix en el si del Pacte, com és aprofitar la imminent aprovació d'un projecte de llei que reguli el sector públic per "fusionar algunes empreses". Antich ho justificà, a més, per garantir més control i al·ludint els casos de corrupció -per única vegada en el seu discurs- sorgits la legislatura passada sota la gestió del PP.

De puntetes sobre els conflictes

En el repàs exhaustiu -menys que altres vegades perquè el discurs durà just una hora- sobre la gestió del seu Govern, el president Antich evità els temes més conflictius, aquells que poden provocar un enfrontament amb (o entre) els socis d'UM i el Bloc, i amb la seguretat que tant aquest grups com també el del PP s'encarregaran avui que surtin a debat i ell tindrà aleshores l'oportunitat de rèplica. Antich confirmà que el tren a Alcúdia s'ha ajornat, però no explicà per què s'ha hagut de renunciar a un projecte "estrella" en transport públic, no es referí a la qüestió de Son Baco, que abans de l'estiu quasi acaba amb el Pacte sense que encara hi hagi solució ni donà cap detall sobre els motius de la "miniremodelació" del Govern que emprengué fa només nou dies.

Així mateix, el cap de l'Executiu tingué "oblits" significatius sobre altres temes controvertits, com el decret Nadal, en el qual va gastar tants esforços en el seu moment, i les anunciades lleis reguladores del sòl i d'IB3. De l'estudi per crear una facultat de medicina, anunciat l'any passat, tampoc no se sapigué res, encara que sí hi hagué temps per defensar les millores introduïdes al projecte de Son Espases. No sorprengué, perquè Antich ja ho havia fet en altres discursos, això de no dedicar ni una paraula al foment de la llengua catalana, la cultura i el patrimoni propis.

El socialista sí bravejà, i en acabar li costà la primera recriminació del Bloc, sobre el resultat de la negociació pel nou model de finançament autonòmic, com també de la materialització de les primeres inversions derivades del nou Estatut d'Autonomia. Pel que fa al finançament, assegurà que el text aprovat és "clar i inequívoc" per tal de garantir que les Balears arribaran a la mitjana. "Resta el Règim Especial (REB)", admeté, i digué que s'hi posarà a treballar "de valent" durant el 2010. D'entre els seus mèrits, Antich subratllà, a més, que el 23% de les ajudes del pla Renove estatal han estat per a les Illes, que a hores d'ara el Govern ja ha licitat el 81% de les inversions pressupostades per a enguany -vuit punts més que al mateix mes de l'any passat- i que hi ha en marxa les obres de 1.266 habitatges públics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Jo ho he vist..., fa mes de 11 anys
Jo trob que sobren molts de funcionaris. O no? No en foten ni brot, sa majoria. Basta veure'ls vagarejant pels passadissos, sense un rumb cert. De cafè en cafè. I ara mir internet. I ara trec còpies d'allò i d'allò altre. Una fotocòpia per as carnet de sa nina. I un paquet de folis. De bolígrafs, ja en tenc a bastament. Demà entraré a les nou i quart, que he d'acompanyar ets al·lots a s'escola. I encara és la una. Es temps no me passa. M'aixec una altra estoneta i surt a fumar l'enèsima cigarreta. No tornaré a entrar. Me'n vaig. Tanmateix.
Valoració:2menosmas
Per oiat, fa mes de 11 anys
O guany jo més o aquí no guanya ningú, és el lema.
Valoració:0menosmas
Per oiat, fa mes de 11 anys
Tant els constructors -les grans empreses en general- com els bancs funcionen com els pirates amb ostatges. Si no se cedeix a les seves pressions provoquen danys col·laterals: gent a l'atur o tancament de l'aixeta del crèdit. Digau-me que no.
Valoració:1menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
Pitjor és fer obra perquè els constructors puguin treure el carro, vull dir obra pública innecessària com aixecar places noves i tornar-les a enrajolar, això sí carregant-se tots els arbres que hi havia.
No crec que el govern pagui cap hipoteca en no ser que sigui de qualque emigrant.
Valoració:2menosmas
Per oiat, fa mes de 11 anys
No tenc una hipoteca. Una part dels meus ingressos se'n va a impostos i una altra part a pagar un lloguer, a més d'altres coses.
I no entenc per què punyetes, si jo som prudent, no em dóna la gana d'ajudar a inflar la bombolla immobiliària i no me fic en una hipoteca per no prendre un risc que ni puc ni vull assumir, he de finançar, tant si ho vull com si no ho vull, l'excés de risc dels altres: compradors precaris irresponsables que no saben ni el que signen i banca usurera passadíssima de voltes.

Quina nàusea.
Valoració:3menosmas
Per Joan Ramis, fa mes de 11 anys
Si t´has ficat a una hipoteca que no pots pagar, TE FOTS... Ara resulta que mos toca pagar a tots ses irresponsabilitats dels altres?

Jo també volia un adosat però com que tocava de peus a terra no me vaig hipotecar per tota sa vida amb l´ajuda "del banco amigo". No entenc que putes ha de fer el govern (amb doblers públics, es a dir, nostros) d´aquest tema.
Valoració:8menosmas
Per Benet XVI, fa mes de 11 anys
Vivim pitjor que abans de la creació dels Consells? Però tu has viscut abans dels consells allà a mitjans anys 80? Vols dir vivim pitjor? Doncs absolutament tots els números de creació de riquesa i de benestar social són infinitament millors ara que a principis dels 80. O confons els consells amb una altra cosa, o has nascut amb posterioritat o te falta un llum.
Valoració:0menosmas
Per llest, fa mes de 11 anys
Els que pensau que no hi ha d'haver Consells Insulars, també demanareu que no hi hagi Ajuntaments...
Valoració:2menosmas
Per caliu, fa mes de 11 anys
Per Tord, la creació dels consells no ha servit per millorar res a les nostres illes, vivim pitjor que abans de la seva creació.
Valoració:-4menosmas
Per ja, fa mes de 11 anys
Si feis igual que amb les ajudes de 500 euros del cotxe és millor que no doneu cap tipus d'ajuda, mentiders
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris