nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Serà el debat de la crisi

Antich aprofitarà avui el seu discurs al Parlament per anunciar mesures d'inversió pública i de contingut social, a més d'accions per reactivar els principals sectors productius en una context econòmic negatiu

110916

Antich aprofitarà avui el seu discurs al Parlament.

T. AYUGA

El debat de política general serà, previsiblement, el debat sobre l'estat de la crisi. Així el plantegen els grups parlamentaris i així l'enfocarà avui el president del Govern, Francesc Antich, qui l'obrirà amb un discurs en el qual repassarà les actuacions que s'ha dut a terme fins ara i avançarà un nou paquet de mesures econòmiques i socials per combatre la mala conjuntura actual. El president plantejarà dos tipus de mesures anticrisi. Un bloc anirà adreçat a reactivar l'economia i a donar suport als principals sectors productius, com el turístic, el comerç i la indústria; i un altre es basarà en la inversió pública i en mesures de contingut social, que inclouran projectes sanitaris i de salut, però també vinculats amb el desenvolupament de la Llei de dependència, les polítiques de formació i les polítiques d'habitatge.

"Que ningú no esperi receptes màgiques", s'ha advertit des del Govern, perquè l'Administració autonòmica "no pot fer miracles", però pot "alleugerir" la càrrega de les famílies i ajudar les empreses a crear ocupació. El cap de l'Executiu, que es presentarà havent fet una ‘miniremodelació' del seu Govern la setmana passada, també remarcarà que la crisi s'afrontarà amb uns pressuposts per al 2010 marcats per l'austeritat i que prioritzaran les polítiques socials i les encaminades a impulsar l'economia productiva. Uns pressuposts que no conceben que s'incrementi la pressió fiscal sobre els ciutadans. Al marge de la crisi econòmica, es preveu que el cap de l'Executiu també defensi en el debat que avui comença un compromís dels polítics amb l'honestedat. Finalment, reivindicarà l'acord de finançament autonòmic, que ha de millorar la situació de Balears.

Avui, només Antich

El debat, que s'ha avançat aproximadament un mes respecte a altres anys, s'obrirà a les 11.00 hores amb la intervenció del president Antich. Tindrà un temps il·limitat, però es preveu que la seva exposició no s'allargui més d'una hora i un quart. 24 hores després de la conclusió del seu parlament se n'obrirà la segona jornada. Demà hi intervindran els portaveus de tots els grups polítics de menor a major representació. Pel grup mixt ho faran tres portaveus, Pep Melià (UM), Esperança Marí (ExC) i Pep Mayans (AIPF), que s'han repartit els 30 minuts de temps. Continuarà el portaveu del Bloc, Biel Barceló, i el del PSOE, Antoni Diéguez. El president els replicarà conjuntament. Ja a l'horabaixa, es viurà el cara a cara entre el president i el cap de l'oposició, en aquest cas, Francesc Fiol. Dijous se'n debatran i votaran les propostes de ressolució.

Fiol s'estrenarà com a portaveu del PP en una sessió important

La principal novetat d'aquest debat, però, no arribarà fins demà, quan s'estrenarà en un esdeveniment d'aquest tipus el nou portaveu parlamentari del PP, Francesc Fiol. El popular assumí aquesta responsabilitat a principi d'estiu, després que Rosa Estaràs dimitís de diputada per anar-se'n al Parlament europeu. Serà el primer debat de política general de Fiol com a portaveu de l'oposició, però també el darrer -almenys d'aquesta legislatura-, perquè l'últim any abans de les eleccions ha d'assumir aquest càrrec el batle de Manacor i també diputat, Antoni Pastor.

Fiol ha afirmat que el debat no ha de servir tant per proposar noves mesures que serveixin per afrontar la crisi econòmica com per avaluar els efectes de les actuacions que el Govern ha portat a terme fins ara. El portaveu ha advertit que té la intenció de fer un balanç de l'execució de l'acció de Govern aprofitant que la sessió arriba just a l'equador de la legislatura i ja ha avançat que el seu to serà "crític" i que farà un "judici negatiu" de l'Executiu. Les desavinences entre els socis del Pacte per executar inversions com les del tren i la diferència entre les previsions pressupostàries i la realitat econòmica seran presents en el seu discurs de demà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per revolució francesa, fa mes de 11 anys
Uns són uns lladres, altres són uns pocavergonyes i la resta són completament inútils, exceptuant uns pocs que sí treballen per aquestes illes i que estan més cremats que un troç de carbó.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris