algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Son Espases és legal

El TSJIB confirma que la modificació urbanística que permeté construir l'hospital s'ajusta a dret i anul·la la suspensió cautelar dictada pel Suprem

111006

El conseller Vicenç Thomàs va visita ahir les obres de l'hospital.

ALEJANDRO SEPULVEDA

Les obres del nou hospital de referència al solar de Son Espases són legals. I ho són perquè la modificació urbanística que engegà l'Ajuntament de Palma (PP) durant la passada legislatura per permetre la construcció del centre hospitalari en aquells terrenys s'ajustà a la legalitat, a través d'un procés administratiu "conforme a l'ordenament jurídic".

Així ho declara el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) en una sentència en la quakl desestima totalment el contenciós presentat el juliol de 2006 per la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors, que demanava la nul·litat de l'acord del Consell de Mallorca que aprovà de manera definitiva l'esmentada modificació puntual de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma.

Contra aquesta sentència hi ha un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, encara que la Congregació informà ahir mateix que no prendrà cap decisió en aquest sentit fins haver-la estudiat amb profundidat. En qualsevol cas, la resolució de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJIB feta pública ahir resol el plet principal, la ‘causa mare' pel que fa als procediments judicials contra la construcció de l'hospital de Son Espases. Des del punt de vista polític, s'avala l'actuació del PP i es dóna seguretat a l'actual Govern per acabar d'executar el projecte, a un any de la finalització.

Perquè, a més, a partir de la seva sentència, el TSJIB dictà ahir mateix un acte per anul·lar el procés obert a causa de la decisió del Tribunal Suprem del mes de febrer d'enguany, que ordenava la suspensió cautelar de les obres de Son Espases i de la modificació del PGOU de Palma fins que no es resolgués la causa principal. Aleshores, l'Alt Tribunal corregí el TSJIB per haver desestimat sengles recursos anteriors de la Congregació de missioners dels Sagrats Cors que sol·licitaven aquesta mesura cautelar. Ara, els cinc magistrats de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJIB es reafirmen davant l'Alt Tribunal i sentencien que no hi hagué cap infracció en el procediment administratiu seguit per l'Ajuntament de Palma i l'Ib-salut per modificar el PGOU de Palma i permetre la construcció de l'hospital a Son Espases. Entre els arguments rebutjats, la sentència assenyala que la implantació del sistema sanitari a sòl rústic s'ajustà a dret sense que fos necessària la declaració d'interès general -i adverteix a la part demanant que això hauria donat més garanties procedimentals-, i manté que l'elecció del solar es justificà "suficientment" sense que s'aporti "què és incorrecte".

El Govern té una llei preparada

Al marge de la sentència coneguda ahir, el Govern ja tenia gairebé enllestida per tramitar al Parlament una llei que donàs cobertura a l'hospital de Son Espases i evitàs possibles pronunciaments judicials que, en un futur, poguessin tornar a qüestionar el procés urbanístic seguit per permetre aquesta infraestructura. I és que aquesta llei, que es pretenia tramitar per la via urgent de la ‘lectura única', no havia de servir només per ‘salvar' l'hospital, sinó per ‘blindar' la zona de la Real d'un futur creixement urbanístic. Així, segons públicà ja aquest diari, la norma eliminaria les àrees de transició de creixement -zones on es preveuen creixements urbanístics futurs- que hi havia devora l'hospital.

També faria desaparèixer una àrea on es permetia la ubicació d'equipaments sanitaris. Finalment, es volia convertir l'entorn del monestir en sòl rústic protegit pel seu alt valor etnològic, limitant-hi així les actuacions urbanístiques. El projecte de llei, que s'estava perfilant, s'ha fet a partir de les aportacions del Consell de Mallorca que, a la vegada, ha mantingut negociacions amb els col·lectius representatius del Secar de la Real. La intenció del Govern era impulsar el projecte de manera imminent i aprovar-lo amb un únic debat parlamentari. També volia fer-ho cercant el suport de l'únic grup de l'oposició: el PP.

Vicenç Thomàs se sent alliberat

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, es mostrà ahir satisfet i alleujat per la sentència "favorable als interessos del Govern que possibilita acabar les obres de Son Espases". Així ho comunicà en una visita per a la premsa que es féu al migdia al futur hospital. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears "ens permet alliberar un camí d'incerteses, de problemes i d'irregularitats que vénen de l'època de la gestió del Partit Popular", digué, i insistí: "Ens permet dedicar tots els nostres esforços, a partir d'ara encara més que no abans, perquè aquest centre pugui obrir les portes per octubre de l'any que ve".

El conseller no féu les declaracions fins que no es va haver acabat la ruta de més d'una hora per un hospital a mig fer però amb l'estructura enllestida, els cables instal·lats i algunes sales gairebé acabades. La Conselleria havia convocat els periodistes amb urgència ahir dematí mateix i Thomàs aprofità l'avinentesa de la sentència per explicar totes les modificacions que havien fet respecte al projecte inicial de l'hospital. Els canvis suposen una despesa afegida de 60 milions d'euros, però això "ni és un sobrecost ni és un augment de pressupost", perquè les modificacions justifiquen del tot l'augment de la despesa, afirmà Thomàs.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per pereantoni, fa mes de 11 anys
Son Espases may sera LEGAL, estara legalitzat, aixo si.
Valoració:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys
És legal. Tots tranquils. També són legals les imatges en el record dels psociates aguantant pancartes de NO a Son Espases acompanyats dels seus acòlits. Només UM no surt a les imatges.
Només UM, del govern actual, ha tengut sempre -abans i ara- la mateixa postura en relació al tema Son Espases. Només UM pot anar amb la cara ben alta pel que fa a Son Espases.
Valoració:1menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
No heu de passar pena. Jo crec que el PP hauria d'anar en coalició amb el PSOE, com al País Basc, d'aquesta manera tots els que votau aquests bergants ho podríeu fer amb la cara ben alta.
Llavors només haurien de discutir si donar l'obra a en Melchor Mascaró o a Jardins de Tramuntana. Seria qüestió d'establir torns d'amiguets.
Valoració:3menosmas
Per quina punyetera genteta, quina ràbia, fa mes de 11 anys
És increïble que encara vengui gent a dir que aquest Govern fa el mateix que el PP. Destrueix territori igual que el PP? Quan i on? Perqué jo veig totalment el contrari. Roba com el PP? Doncs jo veig totalment el contrari. Deixa tirats a treballadors i a les famílies amb pocs recursos? Perquè jo veig el contrari. Tenim el mateix finançament que fa 4 anys?. I aquest Govern fa moltes coses, i molts de projectes de tot tipus en marxa, basta llegir els diaris senyors, simplement això.

A aquests que tan braus es posen de que no se a qui votar per només el punyeter hospital de Son Espases me pareixen patètics. Molta gent d'esquerres volem aquest hospital aquí on és, perquè és necessari, o vos pensau que la gent es curarà tota sola. Votau directament al PP, segur que vos agrada això.
Valoració:-8menosmas
Per Hi ha un sector de l'esquerra que fa oi, fa mes de 11 anys
Als dels 2 darrers comentaris:

Jo crec que sou del PP perquè no s'enten que digue tantes barbaritats i dois. El Govern d'ara, sense fer meravelles, ha fet molt més per la natura i la protecció del territori que tos els anteriors, o ningú s'en recorda de tot lo que va protegir res més entrar a governar?? El que deia un abans, el que no ens mereixem a Mallorca és una guarda de votants d'esquerres tan doiuts i miraprims que es pensen que tot li faran a la seva mida. Mirau de fer un análisi global de tot el que s'està fent abans de dir més beneitures. Tornau quedar a casa a les properes eleccions i veureu llavors si hi ha diferència entre el PP i els d'ara.
Valoració:-11menosmas
Per Guiem d'Esporles, fa mes de 11 anys
El problema que tenc es que no tenc ni punyetera idea a qui votar a les properes eleccions, DECEBUT de TOTS i ulitzat per el que ara governen que ompliren les boques a manifestacions com Salvem Mallorca i mentres..Ara que?? Tristament l'estament judicial es manifesta gregari del politics, enrrevessats entre lleis i obsolescencies en una espiral de contradiccions avalada per els politics.
Legal, ilegal, que mes dona si tanmateix donen les voltes necesaries per convertir el balnc en negre.
Valoració:10menosmas
Per ja, fa mes de 11 anys
l'únic que havien de fer els del pacte era no fer-ho pitjor que els peperos, doncs, ni això, senyors. Ens mereixem la dreta que tenim i que tornarà a governar per l'absoluta incompetència d'aquesta gent que ara ens governa (i per les mentides de l'hospital, i unes quantes més)... Ah i l'administració segueix igual.... entren els amics, parents, els del partit i fins i tot un hi volia ficar la iaia. per plorar..
Valoració:3menosmas
Per L'esquerra autodestructiva, fa mes de 11 anys
Que aquest govern no fa res i el PP arrassarà? Ja hi som amb el gen autodestructiu de l'esquerra, sempre ultracrítics amb el que feim quan governam, no hi ha res que ens vagi bé, no tenim cap capacitat per valorar objectivament les coses que es fan, som tan curts els votants d'esquerres de les Balears que posam en safata al Pp que torni al govern.

No es tracta de fer moltes grans coses, sovint passa per no fer-ne algunes com per exemple la llei que va descatalogar com a urbans multitud d'espais naturals a principi de legislatura, o tot el que hi ha en marxa en matèria de mobilitat, o la nova llei de serveis socials, i moltíssimes altres cosetes que no surten a les portades dels diaris.

Demanaria més objectivitat i menys histerisme.
Valoració:-9menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
El PSOE no se aclarex.
Ara se dona la raon a el PP, dient-li que la reforma urbanística per construir el hospital ès legal.
O sigui que el PSOE dona la raon an el PP.
Valoració:22menosmas
Per Joan Hospital, fa mes de 11 anys
Xisco Mas: Jo crec que en aquest cas el Govern fa les coses per a la majoria dels ciutadans. De fet, aturar les obres hagués suposat el contrari, és a dir, fer les coses per a 4 o 5. És evident que la immensa majoria de ciutadans desitja i necessita aquest nou hospital, que donarà un servei indispensable. Qualsevol lloc triat hagués aixecat la polèmica, sempre hi hauria algun barri afectat. Tots volem bons serveis i infraestructures públiques però ningú les vol al costat de ca seva, com els nimby nordamericans, és a dir, feis coses però no al darrera del meu jardí.
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris