muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

La retallada del Govern no afecta les inversions

La retallada per a 2010 se centrarà en actuacions no prioritàries i no afectarà tant aquesta partida. Es prioritzaran les infraestructures socials i accions amb incidència sobre l'economia productiva

38928

Antich, amb el batle de sa Pobla, en una visita d'obres de pisos protegits en aquest municipi.

Cati Alzamora

Els pressuposts que han tancat ara les forces del Pacte, només en les seves grans xifres, preveuen destinar l'any que ve a inversions uns 650 milions d'euros, una quantitat lleugerament inferior a la dels comptes públics d'enguany, que plantejaven actuacions en infraestructures per valor de 732 milions d'euros. Amb tot, la partida continua suposant una cinquena part del pressupost autonòmic perquè, en conjunt, aquest patirà una retallada del 4,5%. La consigna amb què el Pacte treballa els pressuposts és la de l'austeritat. La forta davallada dels ingressos provocada per la crisi -d'uns 500 milions aproximadament- ha obligat a tancar uns comptes que preveuen 160 milions menys de despesa que enguany i plantegen endeutar la Comunitat fins al màxim permès, el 2,5% del PIB.

Això farà que dels 3.400 milions prevists per gastar el 2010, uns 650 aproximadament arribaran per la via del nou endeutament. Una xifra semblant a la prevista per a inversions en obra pública. Tot i que l'escurçament afectarà algunes inversions previstes, l'objectiu del Pacte és que la contenció se centri en capítols no vinculats als serveis bàsics, que s'hauran de mantenir i incrementar en època de crisi, i que el ritme inversor no s'aturi i actuï, en un plantejament anticíclic, com a instrument per reactivar una economia ara castigada.

Les inversions en obra pública que es preveuen estaran molt vinculades a les polítiques socials, al transport públic i a l'economia productiva i, a més, continuaran sent "silencioses", com els agrada dir a alguns dels responsables de l'Executiu. Les que afecten els centres educatius, de salut, pisos socials i actuacions en les línies ferroviàries estan garantides. Però, el mateix Govern ha reconegut per boca de la seva portaveu, Joana Barceló, que es veuran obligats a ajornar projectes "no prioritaris", encara sense concretar. Les retallades també afectaran la despesa corrent i la de personal, amb contencions en els increments de sous -els càrrecs polítics ja els tenen congelats- i congelacions en les convocatòries de places públiques. Però partides delicades com les de subvencions o convenis també abandonaran l'alegria d'altres temps. La reducció de càrrecs públics també és al full de ruta del Pacte i la desaparició d'empreses públiques, sobre la taula de negociació, però encara no s'ha concretat i es preveu que s'abordi un cop tancats del tot els pressuposts autonòmics.

Importància del Consell

Però no només serà el Govern qui tindrà un paper inversor important, el Consell de Mallorca també haurà d'executar durant el proper any el gruix d'actuacions previstes en el Conveni de carreteres, que ha de finançar Madrid i que encara no s'ha començat a aplicar. La majoria afectaran els accessos a Palma, però també es faran variants a la Part Forana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris