nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Govern s'endeutarà el 2010 en 650 milions, el màxim permès

L'Administració autonòmica preveu tancar l'any amb un dèficit de mil milions d'euros per la caiguda d'ingressos i perquè no s'ha contractat bona part del deute que s'havia pressupostat

38980

Els dirigents del Pacte, en una reunió al Consolat.

Miquel Àngel Canals(M.À.Cañellas)

El Govern balear s'endeutarà en 650 milions més en els pressuposts autonòmics per a l'any 2010. Això és el que s'ha acordat en les reunions mantingudes pels líders del Pacte fins ara, que han servit per tancar els comptes públics del pròxim exercici. La xifra suposa el 2,5% del Producte Interior Brut (PIB), que és l'endeutament màxim permès pel Govern central a les comunitats autònomes. El pressupost que han tancat les forces del Pacte arribarà l'any que ve als 3.400 milions d'euros. Això és un 4,5% menys que el d'enguany, que ha pujat a 3.560 milions. La davallada de 160 milions s'explica, bàsicament, per la forta caiguda dels ingressos, que ja s'ha deixat notar en l'exercici actual. Amb els 650 milions de nou endeutament, el Govern aprofita l'acord assolit el juny en el Consell de política fiscal i financera, en què s'autoritzà a les comunitats autònomes a augmentar el seu dèficit públic fins al 2,5% del seu PIB l'any 2010.

Fins llavors el límit permès era de l'1% del PIB, però el Govern va fer els pressuposts del 2009 preveient un endeutament de 742 milions, una xifra que superava el 2,5% del PIB. Madrid no ho ha autoritzat i, fins ara, el Govern només ha pogut contractar préstecs per 280 milions. El decalatge se suma a la caiguda dels ingressos que s'ha produït enguany per la crisi, que no es podrà compensar amb la partida addicional prevista per enguany arran de l'entrada en vigor del nou sistema de finançament. Tot això fa preveure que la Comunitat tancarà l'exercici d'enguany amb un dèficit que estarà al voltant dels mil milions d'euros. Això passarà a engrossir el deute públic autonòmic, que s'enfilarà en els 4.000 milions d'euros.

Crítiques del PP

El portaveu del PP, Carlos Simarro, aprofità ahir per criticar que en les negociacions dels pressuposts es prioritzen els interessos de partit de les forces del Pacte per sobre de l'interès general i advertí que s'està perdent "una magnífica oportunitat per adequar la mida de l'Administració a la situació econòmica". També digué que el debat dels pressuposts "tornarà a ser una font d'incertesa i de conflictes interns", quan els ciutadans reclamen "seguretat i certesa".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per albert, fa mes de 11 anys
Així funciona sa partitocracia Espanyola: sortir del pas i carregar el mort al qui vendran després...nosaltres ja haurem partit amb ses butxaques plenes!
Valoració:1menosmas
Per El comte Mal, fa mes de 11 anys
És increïble, nosaltres ens hem d'endeutar mentre que a Andalúsia i a Extremadura fan canyetes i tapes amb els nostres doblers que allà cobren com a peonades que no fan. Arruix Espanya!!!
Valoració:3menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
O aquests també saben endeutar-se ?. Segur que la culpa és den Matas. Els actuals governants en dos anys no han fet res més que anar contra el PP i pagar deutes, no han gastat ni un €. Per favor repassau els pressupostos perque no pot esser que vos hagueu d'endeutar, si no heu gastat res, no heu fet res. Quin encándol. Pensau en deixar fixades les partides de pagament de les vostres nòmines no fos cosa que no les cobrassiu. Un consell que no vos costarà res, no som assessor: no fesseu inversions i pagau els que deveu i injectereu liquidat als vostres proveidors. Ja sabem que Matas era molt dolent, no fasseu res més.
Valoració:0menosmas
Per eleccions2007, fa mes de 11 anys
Per un escó les illes a fer punyetes.
Valoració:-2menosmas
Per Diguem no, fa mes de 11 anys
Molt malament.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris