muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Culpable

El veredicte és culpable. El jurat popular vol que De Santos ingressi a la presó. La pena oscil·la entre 4 mesos i mig i 3 anys. No accepta ni supressió de condemna ni indult

"El veredicte del jurat és culpabilitat", digué el president del Tribunal, Carles Izquierdo, ahir devers les set i mitja de l'horabaixa a l'Audiència Provincial. D'aquesta manera es tancà el judici per malversació de doblers públics contra l'exregidor de Cort Javier Rodrigo de Santos, que començà dilluns passat. El veredicte queda vist per a sentència. El jurat, integrat per nou ciutadans, va fer pal·lès per boca del seu portaveu que no accepta la supressió de la condemna ni un possible indult. Aquestes decisions no són vinculants pel tribunal que presideix Carles Izquierdo quan dicti sentència.

El jurat demana de manera expressa i per unanimitat que la pena que inclogui la sentència es compleixi de manera íntegra. Això vol dir, a la pràctica, que el jurat vol que De Santos ingressi a la presó, ja que la pena mínima que sol·licita la defensa és de quatre mesos i mig, i la màxima que demana el Ministeri Fiscal és de tres anys. L'advocat de Rodrigo De Santos, Josep Ignasi Herrero, demana, a més, un any i mig d'inhabilitació per sis anys que demana el Ministeri Fiscal. Es pot interpretar que la decisió del jurat és oberta i fins i tot complexa, sobretot pel que fa als atenuants i la seva intensitat. El tribunal l'haurà d'analitzar i donar forma jurídica quan dicti sentència.

Els atenuants
Els membres del jurat han conssiderat culpable de malversació de doblers públics, però han concedit a la defensa l'atenuant per drogaddicció que Herrero considerava com a "cavall de batalla" del judici. El veredicte reconeix "l'addicció a la cocaïna de De Santos, circumstància que li fa minvar la voluntat de manera no intensa". Aquest punt important en el veredicte s'ha produït per una majoria de set vots a favor i dos en contra. L'aplicació de l'atenuant suposa una petita rebaixa en la pena final que apliqui el jutge. La sentència ha acceptat l'atenuant de reparació de danys de manera unànime. Consideren provat que Rodrigo de Santos "va reintegrar els diners". És l'únic atenuant en el qual Defensa i el Ministeri Fiscal estaven d'acord durant el judici.

Pel que fa al de confessió, no queda clar del tot. La decisió reconeix que la carta que l'exgerent d'Urbanisme va enviar a la batlessa Aina Calvo el mateix dia que s'inicià el procés -investigació- judicial "reconeix el fet delictiu". D'altra banda, però, assenyala que De Santos coneixia aquesta mateixa investigació perquè va comparèixer el dia abans davant la Fiscalia". En aquest cas, el tribunal haurà de decidir si aplica o no l'atenuant. El resposta final del jurat considera provat, a més, que De Santos ha demanat perdó i "ha mostrat el seu penediment de manera pública i notòria". El veredicte reconeix, a més a més, que cap dels pagaments que l'exregidor i president de l'EMOP féu amb la targeta no fou superior a 4.000 euros.

In Dubio Pro Reo

El jurat ha considerat en diverses ocasions l'in dubio pro reo (davant el dubte es falla a favor de l'acusat). Això vol dir que troba que Rodrigo de Santos no ha comès malversació de doblers públics ens tres pagaments realitzats amb la targeta de l'Ajuntament de Palma. Aquests casos fan referència a dos tiquets del centre El Corte Inglés per valor de 289 i 754 euros, i a un tercer de 17,41 euros efectuat en un supermecat SYP-Eroski del Portitxol. El jurat considera que poden ser despeses de representació de l'exregidor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris