nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Estaràs se'n va i Bauzá és el nou president del PP

Cansada de revoltes, l'expresidenta dimiteix. Apel·la a la renovació del partit i al·lega motius de salut, però continuarà d'eurodiputada. El nou admet la desunió i es proposa la “reunificació”. Haurà de convocar un congrés extraordinari. Un grup de dirigents critica el procés d'elecció

No aguantava més. Rosa Estaràs (Valldemossa, 1965) dimití ahir com a presidenta del PP balear dos anys després d'assumir el càrrec en substitució de Jaume Matas. La relleva en el càrrec el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá (Madrid, 1970), elegit ahir sense cap votació i seguint un sistema semblant al que s'emprà fa dos anys per reemplaçar Jaume Matas.

En aquests dos anys, Estaràs ha hagut de suportar constants ‘revoltes' internes dels diversos barons i no ha acabat de consolidar el seu lideratge. La seva partida coincideix amb la instrucció de cas Palma Arena, que investiga una presumpta trama de corrupció dins el PP. Ahir li brillaren els ulls. Justificà la seva fugida per problemes de salut, però això no li impedirà continuar d'eurodiputada. Amb ella se'n va el secretari general, Guillem Estarellas.

L'encarregat de substituir-la, José Ramón Bauzá, era fins ara vicepresident. Té l'aval del president del PP, Mariano Rajoy, i fou elegit ahir mateix pels òrgans de direcció del partit sense cap votació, després que l'altre vicepresident, Pere Rotger, renunciàs a qualsevol aspiració. El de Marratxí formarà ara el seu equip i serà president fins que es faci un congrés extraordinari més endavant. Ahir defensà que no era el moment de fer-lo i encara no es convocà, però es preveu que Bauzá s'hi presenti i que opti a ser el candidat en les properes autonòmiques del 2011.

Estaràs dimití formalment ahir horabaixa davant del comitè i de la junta executiva autonòmica del PP, en el qual no se'n qüestionà la decisió. Amb tot, diverses veus criticaren el procés i que es designàs Bauzá sense cap mena de votació i sense convocar automàticament un congrés extraordinari. Jaume Font, Joan Flaquer i Joan Huguet foren alguns dels barons que se'n queixaren en la reunió.

Després, la fins ahir presidenta del PP explicà que havia sofert tres assistències hospitalàries en els darrers dies perquè tenia taquicàrdies que es complicaren amb una disfunció tiroïdal. Convençuda pel seu metge i la família, dijous vespre decidí precipitar la dimissió, que, en realitat, tenia prevista per a final d'any, una vegada es completàs la renovació de tots els òrgans de direcció.

La renovació

"L'única que faltava per renovar era jo", comentà ahir Estaràs i "no hi ha mal que per bé no vingui", sentencià, referint-se al seu estat de salut. "La formació necessita una força que jo no tenc", recalcà. La de Valldemossa evità cap referència a les crisis internes que ha hagut de patir com a presidenta, començant per les provocades pel batle de Calvià, Carlos Delgado, i acabant per la pugna oberta al PP de Palma entre Francesc Fiol i José María Rodríguez. Així mateix, desvincula la decisió de la investigació del Palma Arena.

Bauzá afirmà que ell no era un president digitat, que tenia l'aval de la majoria de la direcció i que el partit decidiria quan es faria un congrés extraordinari que ningú no descarta. Tanmateix, la majoria coincideix que ara "no és el millor moment", apuntà. Advocà per un projecte "de continuïtat" i es considerà "capacitat" per conduir-lo. Advertí que no tocava parlar de candidats i defensà que "ara és el moment de fugir de les ambicions personals i de pensar en la unitat i l'estabilitat de lla formació". L'objectiu, digué, és "reunificar" el PP.

Número 1 sense votació

El batle de Marratxí, José Ramón Bauzá, és president del PP balear abans del que era previst. Estaràs ja l'havia començat a construir des de feia temps i esperava des de la vicepresidència un relleu evident, que s'havia de produir més endavant com a trampolí cap a les eleccions autonòmiques de 2011 i que ara s'ha precipitat. Té l'aval del president del PP, Mariano Rajoy, però encara no té la legitimitat d'un congrés i, ni tan sols, ha estat elegit amb una votació pels òrgans de direcció del partit.

I és que Estaràs optà ahir per no sotmetre a votació l'elecció del seu substitut, però defensà que la seva designació s'havia aprovat per "majoria". Així mateix, preferí no convocar un congrés extraordinari per triar-lo.

Això provocà que diversos dirigents del PP qüestionassin el procés. Un d'ells fou el portaveu del PP al Consell, Jaume Font, que en la reunió de la junta autonòmica apostà per designar l'altre vicepresident, Pere Rotger, de manera transitòria fins a la convocatòria d'un congrés extraordinari. Font advertí, a més, que s'estava cometent el mateix error que fa dos anys, quan es designà de la mateixa manera Estaràs per substituir Jaume Matas. Es tracta d'unn error que pot acabar cremant el nou president, igual que ha cremat la seva antecessora.

No fou l'única veu crítica. Dirigents com l'exconseller Joan Flaquer i el senador autonòmic Joan Huguet vingueren a dir el mateix. Altres, que en la trobada callaren, qüestionaren el procés als passadissos de l'hotel on es féu la reunió.

Molts dirigents populars coincidiren ahir a donar per fet que s'haurà de fer un congrés extraordinari en endavant, però també reconegueren que l'actual no és, ni de bon tros, el millor moment per a la formació.Quan es convoqui, Bauzá partirà amb el mateix avantatge que tingué Estaràs quan afrontà el congrés de l'any passat i que just li ha servit per mantenir la presidència un any.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
feina de diputada? o sigui anar de botigues per Brussel·les?
Valoració:6menosmas
Per preocupat, fa mes de 11 anys
Però el metge consent que faci la feina de diputada a Europa?
Valoració:4menosmas
Per esviel, fa mes de 11 anys
Qui dia passa any empeny i així en Biel Canyellas, malgrat haver ficat mà a la nostra butxaca, no va anar a la presó . En Matas és ben enfora i no sembla que entre mig de tanta corrupció ell fos el braç de Santa Teresa. I na Rosa? na Rosa bé gràcies.
Valoració:3menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 11 anys
I que? S`en va na Rosa Estaràs i ens deixa en Bauza.I dels nostres doblers que? A mi que aquesta dona s` en vagi o quedi m`en fot, lo unic que en preocupa son la millonada d`euros que no saben a on son,o si?.
Valoració:2menosmas
Per pijo moa i els 100 federicos, fa mes de 11 anys
A aquests del PP ara només els fa falta fer en Delgado líder. Ànimos, Carlitos, que te votamos.
Valoració:2menosmas
Per Posant les coses al seu lloc, fa mes de 11 anys
Hola, amic de Rosa Estaràs. Em sorprén llegir aquesta beneitura teva que rossa el nivell de la paràlisi cognitiva de la que fas gala. Ara ens faràs creure que na Rosa "tropeksar" Estaràs dimiteix de Presidenta del PP balear per motius de salut. Idò per què no dimiteix també com a diputada del Europarlament? Què passa, que exercir d'eurodiputada és bo per a la salut? No ho sé, però segur que cobrar més de 6.000 € mensuals sí que ho deu ser bo per a la salut.

Tu dius que aquesta ferralla del poble no mereix viure, però la ferralla veu les coses meridianament, en canvi tu ens vens amb una demagògia que es veu de 10 kms enfora i que no aconsegueix convèncer ningú. Potser el que meresqui morir series tu, per intentar embaucar la gent i fer proselitisme barat amb mentides més grosses que les teves ànsies de fer de canet falder.

Adéu, tros de carn patètica i abduïda.

P.D. Quan cobres del PP per defensar-los sense importar que quedis com el cul? Oh! Res, dius? Idò així sí que ho ets imbècil!
Valoració:3menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Cercau a les hemeroteques unes declaracions que va fer aquest aucellot a la fira del fang. No record si va ser a una visita de l'Asnar o del Gallec col·laboracionista Rajoy, és un sin complejos més.

Per cert, que passa amb els mallorquins del PP, a on estan? estan llepant?
Valoració:4menosmas
Per un, fa mes de 11 anys
segur q a la foto li digueren: mira al periquito!. Ups, volia dit pajarito. Quin lapsus,
Valoració:4menosmas
Per tofol, fa mes de 11 anys
uiiiiii, Marieta l'ultim!!!! (amb tots els afectes)
Valoració:5menosmas
Per Jorge Matienza de Sòller, fa mes de 11 anys
Na Rosa Estaràs es troba malament i ho copmprenc: Ha begut oli!
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris