algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Pacte 'jugarà' amb el finançament per augmentar ingressos

PSOE, UM i Bloc negocien ara una retallada pressupostària d'entre 300 i 400 milions perquè es millorarien les previsions de finançament i s'ajornaria part de la partida d'enguany a l'any que ve

La dràstica retallada en el pressupost autonòmic, que negocien els socis del Pacte, cada pic ho és menys. Si fa una setmana la davallada havia de ser de 500 milions sobre 3.500, ara s'estaria discutint una minva d'entre 300 i 400 milions. Per un costat, PSIB, UM i Bloc troben moltes dificultats per contenir tant la despesa, on hi ha la ‘gran batalla'. Per l'altre, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de pressupostar més ingressos, gràcies sobretot al nou finançament, que ajudin a compensar la forta caiguda de la recaptació tributària prevista. I és que, segons es plantejà dimecres, els socis poden optar per desviar al pressupost de l'any que ve part del finançament addicional d'enguany. Tot i que en un principi s'havien previst ingressos per finançament addicional de 130 milions enguany i 158 el vinent, ara s'haurien millorat les previsions i, a més, es pressupostaria per al proper exercici part de la millora que arribaria enguany i així no caldria retallar tant.

El Pacte tampoc no ha descartat un increment de la pressió fiscal, però en les darreres negociacions ja no s'ha posat sobre la taula. El Bloc és qui més insisteix en aquesta via, no d'una manera indiscriminada sinó gravant les rendes més altes i a través de l'impost sobre empreses contaminants. Tanmateix, els socialistes no en són ara partidaris i, fins i tot, han posat emperons a l'aplicació del cèntim sanitari. A UM tampoc no li fa cap gràcia.
La via de l'endeutament també està sobre la taula. El Pacte esgotarà aquest camí i no descarta agumentar deute a les empreses públiques. La pugna està ara en la contenció de despesa. Es vol aplicar una retallada del 15% a totes les conselleries, excepte a les de caire social i les que afectin l'economia productiva. La redimensió del sector públic no s'ha començat a negociar. I la fusió de conselleries s'ha deixat de plantejar en les reunions, però sectors del PSOE consideren que, en plena crisi i davant les expectatives creades, no n'hi haurà prou amb una simple remodelació de Govern.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris