algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

“A Educació no se li pot retallar absolutament res”

Falten pocs dies per a l'inici del curs escolar més difícil per a la Conselleria d'Educació i Cultura. L'epidèmia de la grip A ha trasbalsat la tornada a les aules, les dificultats econòmiques del Govern amenacen els pressupostos educatius per a l'any que ve i, a més, la consellera Bàrbara Galmés ha sonat les darreres setmanes com un dels noms que podrien abandonar el Govern de Francesc Antich, si finalment es du a terme l'anunciada remodelació.

Els rumors sobre cessaments i dimissions us acompanyen des del primer dia.
Som conscient dels rumors que hi ha. Alguns daten de l'octubre de 2007, quan amb prou feines havia començat la legislatura, quan no teníem ni tan sols pressupost. Això va així amb el càrrec i els rumors són rumors. De vegades es converteixen en realitat i de vegades no. A força d'insistir-hi, algun pic es pot aconseguir que siguin veritat.

Comencereu el curs? N'heu parlat amb el president Antich?
Per suposat. Com pot una consellera d'Educació no assumir l'inici de curs? Repetesc: tot són rumors i em sent el suport complet del meu president.

Com es viu la sensació d'interinitat?
Els càrrecs polítics tots són interins. El ministre d'Educació coincidí amb mi i em digué: "Veus totes aquestes fotos, són gent que hi ha passat". Això són càrrecs que tenen una durada, més o menys llarga, però tothom que accedeix a un lloc d'aquest tipus sap que té un temps que s'ha d'assumir. Nosaltres estam al servei d'un projecte més ampli que no és el projecte personal. Jo particip en el projecte de Francesc Antich de posar l'educació en la millor situació possible, que necessita moltes hores, moltes actuacions, molta energia i molta empenta.

Hi haurà canvis en l'equip de la Conselleria?
No. Tots feim feina plegats per un projecte comú.

L'anunciada austeritat ha de ser l'emblema per a l'any que ve.
És cert que ens trobam en un moment ben complicat. Aquest govern ha fet una aposta molt forta per l'educació, que ha de continuar, però estam en una època econòmicament difícil.

Què retallarà Educació?
És pràcticament impossible fer-hi cap retallada. A la Conselleria d'Educació no se li pot retallar absolutament res, perquè ve una etapa d'inauguració de nous centres que ara s'estan construint i això suposa una dotació de mobiliari, de personal. A més, cada vegada són majors les despeses de manteniment. Ara, amb l'aposta per les noves tecnologies, els haurem de dotar de connexió ADSL a internet, la qual cosa suposarà més doblers. A més, la grip A ens determinarà a haver d'invertir més en totes les qüestions relacionades amb la higiene, amb la neteja. Posarem dispensadors de sabó a totes les sales perquè els infants s'hi puguin rentar les mans. Aparentment, semblen mesures simples, però sempre suposen una despesa econòmica. Són moltes les qüestions que impedeixen que hi pugui haver retallades de pressupost a Educació.

El conseller Manera sembla insistent.
De moment, no n'hem parlat en particular. Sí que hem rebut instruccions que en principi no podem acceptar. La meva responsabilitat és defensar tot el que fa la Conselleria, perquè tot és necessari.

No es retallarà cap dels programes presentants fins ara?
No podem renunciar a cap perquè són una continuïtat i suposen un avanç, com la primera infància, la substitució del trilingüisme, els auxiliars de conversa, el de lectoescriptura, el plans PROA i el PAIRE. No puc suprimir tampoc el reforç d'estiu. Tots els partits membres del govern són molts conscients que l'educació i la salut són les qüestions cabdals que no es poden negociar ni qüestionar. És un servei a la ciutadania que ha de tenir els recursos necessaris. És impensable. No se m'ocorre cap rebaixa possible en educació. D'allò que estic segura és que lluitaré perquè no el redueixin. La pugna serà molt dura, però la meva responsabilitat és que no hi hagi retallades, perquè, insitesc, crec que tot el que tenim és necessari.

A canvi tindrem més barracons?
No. De fet, les aules prefabricades s'han reduït enguany a 65. Algunes no són aules, sinó serveis complementaris. Evidentment, allà on hi ha sales prefabricades hi ha un projecte en construcció o a punt de començar. A més, el programa d'infraestructures de 2008 està tot en marxa i el de 2009 s'està executant. Rebutj absolutament els arguments simplistes que només hem fet tres obres, perquè això voldria dir molt poc del govern anterior, que no hauria deixat res en previsió. No es tracta de qui ha fet més o menys, sinó d'una continuïtat. L'anterior Exectuiu també inaugurà obres del Pacte de Progrés, igual que hem fet nosaltres. Si l'anterior govern féu 21 centres nous, nosaltres n'hem inaugurat 11 en mitja legislatura i el primer trimestre de curs n'obrirem cinc més i començarem a posar primeres pedres.

Com s'afronta la grip A?
Hem tingut els primers contactes amb la Conselleria de Salut i Consum, els sindicats i les associacions de pares. Ara toca començar a fer càlculs i veure quines iniciatives es posen per incrementar la neteja als centres. Habilitarem mesures concretes, de vegades molt casolanes, per evitar els contagis, com ara canvis en la relació entre professors i alumnes i entre els escolars mateixos, especialment a Infantil i  Primària. S'ha de destacar que, amb la col·laboració de tota la comunitat educativa, s'augmentarà la prevenció, que de moment s'ha demostrat que és el que funciona. No són ni tan costoses ni tan difícils, però són eficaces.

Com quedarà el problema del finançament de l'escola concertada?
En aquests moments, el primer que hem de garantir és un pressupost digne i, un pic el tinguem, mirarem què es pot fer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris