algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

La llei que 'salvarà' l'hospital 'blindarà' la Real del creixement urbanístic

La nova norma no només donarà cobertura legal a Son Espases, sinó que desclassificarà zones de creixement urbanístic i sanitari i convertirà l'entorn del centre en sòl rústic protegit d'alt valor etnològic

La llei que ultimen el Govern i el Consell de Mallorca per "salvar" l'hospital de Son Espases també servirà per augmentar la protecció del seu entorn, on es troba el monestir de la Real, que en endavant quedaria "blindat" arran d'un hipotètic creixement urbanístic. El Pacte respon així a les diferents sentències i interlocutòries judicials que podrien acabar desencadenant una paralització de les obres per les irregularitats urbanístiques que es produïren en l'inici del polèmic projecte, l'any 2006.

La idea del Govern és la de donar cobertura a la construcció de l'hospital amb una llei que inclouria el solar de Son Espases en el sistema general d'equipament sanitari supramunicipal i, per tant, els terrenys quedarien automàticament classificats com a sòl urbà. Però, a la vegada, s'aprofitaria l'ocasió per protegir l'entorn de Son Espases. Així, els esborranys de la futura llei inclouen l'eliminació de les àrees de transició de creixement -espais on s'espera un creixement urbanístic futur- que s'havien previst a la zona i que, amb l'aprovació de la nova norma, l'Ajuntament de Palma hauria de traslladar a un altre punt del seu terme municipal. Al mateix temps, s'eliminaria una altra zona on es permetien equipaments sanitaris.

Finalment, l'entorn de Son Espases tornaria a ser rústic i, segons estarien estudiant el Govern i el Consell, podria acabar sent considerat rústic protegit amb un alt valor etnològic. A ningú no li escapa l'interès d'ambdues institucions per convertir la Real en una zona emblemàtica i l'interès de l'esquerra per compensar uns col·lectius -veïns i religiosos- amb els quals coincidiren en contra de la ubicació de l'hospital devora el monestir i que després han vist com el Pacte el mantenia.

El Consell ha establert contactes amb interlocutors de la zona i, al marge d'aquesta llei, té previst un altre projecte a la Real per recuperar els elements rurals de la zona i posar-los en valor.

Pel que fa al projecte de llei per donar cobertura legal a l'hospital i protegir-ne l'entorn, s'espera que el Govern l'autoritzi en els propers dies per tal que en pugui iniciar la tramitació i el Parlament l'aprovi imminentment. La pretenció del Govern és que l'aprovació es faci per la via de lectura única, la qual cosa escurçaria la tramitació d'una manera important, perquè rebria el vistiplau en només un dia. L'Executiu té intenció de demanar a l'únic grup de l'oposició, el PP, que doni suport a la iniciativa, atès que els problemes deriven de la deficient tramitació efectuada la legislatura anterior.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En Pere de sa sinia, fa mes de 11 anys
Visca sa gent com les AAVV i es missioners des SSCC que varen tenir ses ganes de lluitar i deixar es pavelló ben alt, donant-nos una lliçó de persones ben senceres que no es venen fàcilment. Si qualsevol d'ells hagués firmat a favor ara es Secar de la real seria una patena per es veïnats.
Valoració:7menosmas
Per Toni Parreta, fa mes de 11 anys
Gorrias: molt be, així se parla: amb dates i arguments.
Valoració:2menosmas
Per xim, fa mes de 11 anys
Despres del "silenci adminitratiu" tambè hi ha altres posibilitats legals, un no s'ha d'aturar tan aviat.
Valoració:2menosmas
Per Carles, fa mes de 11 anys
Ningú va tenir collons d'anar a la Justicia tan sols la Congregación i les Associacions de veninats, aixó es lluitar deveres¡. No es suficient parlar i escriure, s'ha d'actuar.
Valoració:10menosmas
Per Al-Fanat, fa mes de 11 anys
Don fe del que diu Antoni Gorries, Record que, cap a 1998, quan estava a punt d'aprovar-se el PGOU de Palma, els tècnics del Consell quedaren horroritzats amb la urbanització que es preveia a la Real, El problema és que ningú no ha gratat en com es va aprovar el PGOU, i en les marranades que els polítics (de tots els colors) varen consentir a l'ajuntament de Palma.
Valoració:11menosmas
Per Josep Planas G, fa mes de 11 anys
A Carla:

Els cínics desvergonyits com sempre amatents a la repetició de la mentida. Com a bons deixebles de Goebels apunten a la mentida repetida amb constància per tal que acali en l'esperit de la colectivitat fins a fer-la confondre el sentit de la veritat.
Valoració:8menosmas
Per Antoni Gorrias i Duran, fa mes de 11 anys
Veig amb disgust que algunes persones estan bastant desinformades. La congrgació de Missioners, les associacions de veinats i alguns particulars, entre els quals hi estava jo mateix, varem presentar alegacions al projecte urbanitzador de son Serra Parera, l'ajuntament sempre aplicà el "silenci administratiu". També presentarem escrits per impedir la destrossa d'elements etnològics protegis que es farien malbé, la resposta del Consell fou remetre a Cort els escrits, resposta: silenci administratiu.
Devers l'any 1978 el rector de la Real i els veinats s'oposaren a un projecte urbanitzador del que havia de ser una "ciudad satélite" per a 20.000 habitants, més o menys com el polígon de Llevant.Aconseguirem que quedàs reduït al que ara és l'urbanittzació. Per cert ja aleshores ens titllaren de "terroristes", per tant a cadascú el que li pertoca i per tant menteix el qui afirmi que no em lluitat des de sempre per preservar l'espai de la Real. (evidentment dispòs de tots els documents convenientment enregistrats per si algú encara no ho creu).
Valoració:35menosmas
Per gustau, fa mes de 11 anys
I que per una vegada a la vida que una iniciativa compti amb el consens majoritari, també és de celebrar
Valoració:15menosmas
Per Carla, fa mes de 11 anys
Em sembla bé la idea. Malgrat això el el PP es queixarà, és un partit que no té respostes, només sap criticar. El mal del Hospital ja estava fet i tanmateix es una obra necessària socialment. Pitjor va ser que els monjos consentíssin la urbanització que tenen ben aferrada, això si que és una aberració i una degradació, aquí però ningú va dir ni mitja, a on era aquesta associació de veïns tant activa?
Valoració:37menosmas
Per Clar i evident, fa mes de 11 anys
Amb l´Hospital tot sol ja quedarà prou degradat. Que no vulguin enganar.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris