muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

El Pacte comença a negociar la reducció del sector públic

Els socis analitzen al Consolat com retallar la despesa per quadrar el proper pressupost, que baixarà uns 500 milions per la caiguda dels ingressos. Eviten concretar la proposta per reduir conselleries

El Pacte ja ha començat a negociar com retallar sector públic i reduir així la despesa de la Comunitat Autònoma. L'objectiu és quadrar els pressuposts per al 2010, que patiran una forta retallada respecte dels d'enguany. Segons les dades que maneja ara el Govern, la caiguda serà de 500 milions (un 15%) i els comptes públics passaran dels més de 3.500 milions d'ara als poc més de 3.000 prevists per a l'any vinent. Les forces que donen suport a l'Executiu es reuniren ahir al Consolat per continuar les negociacions dels pressuposts obertes dijous passat. Després que en la primera trobada es plantejàs la possibilitat de minvar el pes del sector públic, ahir es començà a analitzar la qüestió de manera més detallada i, en canvi, es passà més per damunt d'una altra de les opcions proposades per retallar despesa: la reducció del nombre de conselleries de l'Executiu. Precisament ahir, l'Agrupació de Cadenes Hoteleres advertí, en un comunicat, que "la desaparició de la Conselleria de Turisme per qüestions polítiques seria un error". La fusió de Turisme amb Esports és una de les hipòtesis que s'han considerat.

En la reunió del Consolat d'ahir al migdia, amb dinar inclòs, hi participaren els líders de totes les formacions: el president del Govern, Francesc Antich, i el conseller d'Economia, Carles Manera, per part del PSIB-PSOE; representà UM el seu president, Miquel Àngel Flaquer; mentre que el Bloc hi envià el portaveu, Biel Barceló (PSM), i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago (EU); i Eivissa pel Canvi, el seu portaveu, Pep Costa.
Els avanços no foren gaires i no s'arribà a concretar cap decisió sobre les empreses públiques o conselleries que desapareixeran o sobre les àrees que patiran la davallada pressupostària més forta, que es determinara en funció de les prioritats concretes que fixi el Govern. Els assistents evitaren fer cap valoració sobre la reunió, però transcendí que el Bloc demanà que les mesures d'austeritat s'estenguin a altres institucions governades pel Pacte, com el Consell o Cort.

Aquest no fou l'únic encontre del Pacte. Al matí, dirigents de les formacions es trobaren amb els responsables de la Conselleria d'Economia per constatar al detall les previsions d'ingressos per al proper exercici. Segons les dades, la baixada d'ingressos obligarà a rebaixar 500 milions el pressupost. Així, els comptes que es discuteixen per al 2010 queden lleugerament per sobre dels 3.000 milions d'euros, mentre que el pressupost d'enguany ha estat de 3.559 milions.

Moragues admet que la reducció de conselleries és damunt la taula d'Antich

El conseller de Presidència, el socialista Albert Moragues, reconegué ahir que el Govern no descarta la fusió de conselleries i la reducció d'empreses públiques davant la retallada pressupostària prevista per al 2010. Moragues va admetre que la situació pressupostària és "dolenta" i avançà que els grups del Pacte han obert un debat sobre l'estructura institucional i pressupostària. El titular de Presidència advertí que si la situació s'agreujàs, el Govern estudiaria si manté els ajuts a la compra d'automòbils. També avançà que "serà impossible" respondre a totes les expectatives dels ciutadans.

Per altra banda, Moragues afirmà que no avança la negociació amb Madrid per a la transferència de Justícia i ho atribuí al fet que el Ministeri no resol el conflicte amb els jutges i té "problemes pressupostaris". Acompanyat pel director general de Qualitat dels Serveis, Fernando Monar, el conseller de Presidència presentà el decret que converteix Balears en la primera comunitat que obliga les xarxes de centres a fer públics i assumir compromisos de serveis mínims amb la ciutadania.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadana per a l'honestedat, fa mes de 11 anys
Jaume = Demagògia barata... ¿Per què no parles dels col·locats "a dit" en anteriors legislatures, a més de la gran quantitat d'assessors en les administracions governades pel partit conservador?
Valoració:2menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys
Sr. CONSELLER,

Tinc les següents idees que us poden ajudar a sol·lucionar el problema:

1-Eliminant un 50% del funcionariat de les conselleries i obligant a fer feina (és a dir, que al manco cumpleixin les 7 miserables hores diàries de feina que han de fer) a la resta, el problema estaria arreglat. Ja està bé de berenars de més d´una hora, arreglar-se les uncles, telefonades a amistats en horari laboral, jugar a les cartes amb l´ordinador, etc, etc, etc.
2-Dels alts càrrecs que no foten ni brot (és a dir, polítics posats a dit) en sobra un 90%.

3-Per últim, senyors d´esquerra,..., tinguin la dignitat d´eliminar el plus que s´enduen els funcionaris que es dediquen a la política, passant a cobrar-lo durant la resta de les seves vides. Això no són bromes, el fet d´ocupar càrrec polític de nivell, essent prèviament funcionari, dóna dret a aquesta gentussa a engrossar la seva nòmina molt però que molt per a la resta de la seva vida. ELIMINAU-HO!!! És vergonyós per al poble haver demantenir plussos a persones que ja no es dediquen a la política.

Senyors del DBALEARS: Per què no feis una valoració dels sobressous que s´estan pagant a tots els funcionaris que anys enrera varen ocupar al càrrec polític dins l´administració durant els 2 anys reglamentaris? Per què no publicau un article?
Valoració:6menosmas
Per incongruència, fa mes de 11 anys
Primer PlanE... després l'estat dona 400 milions més... Ara hem de reduir 500 milions perquè no hi ha doblers... COM QUEDAM?
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris