algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

La crisi dispara els casos de violència i racisme a Balears

Un informe del Moviment contra la Intolerància assenyala les Illes com una de les vuit autonomies que concentren més agressions xenòfobes de tot l'Estat. L'any 2008 es produïren fins a 22 incidents relacionats amb aquest fenomen

La creixent tensió veïnal que viu aquests dies Son Gotleu és una mostra del deteriorament de la convivència que la crisi econòmica ha accentuat. De fet, els episodis de violència, racisme i intolerància es dispararen el 2008 a les Illes Balears respecte dels anys anteriors a causa dels efectes de la mala situació financera. Així ho posa de manifest l'informe Raxen, elaborat pel Moviment contra la Intolerància. Segons aquest document, l'any passat es produïren almenys 22 casos de violència, 16 dels quals a Palma. Aquesta xifra gairebé multiplica per quatre els casos esdevinguts els anys anteriors. Així, el 2007 se'n comptabilitzaren 6 i el 2006, 5.

L'informe Raxen assenyala Balears com una de les vuit comunitats que concentren la majoria de les 350 agressions xenòfobes registrades a l'Estat espanyol el 2008. L'estudi destaca Palma, Pollença, Manacor, Calvià i Cala Rajada com els nuclis on al llarg dels darrers anys s'han repetit periòdicament incidents de racisme i intolerància o amb activitat de grups que promouen l'odi.

Immigrants en el punt de mira

L'explicació d'aquest increment notable de casos d'intolerància s'ha de cercar, segons l'entitat, en "la irrupció de la crisi, la debilitat de l'estat del benestar i l'esgotament dels actuals projectes democràtics". Es tracta, per tant, d'una dinàmica paral·lela a la que es dóna tant en el conjunt de l'Estat espanyol com arreu d'Europa i que situa el col·lectiu de persones immigrants com el boc expiatori de la greu conjuntura econòmica.

De fet, aquesta situació ja fou exposada el maig de 2008 en una enquesta elaborada per la Fundació Gadeso, segons la qual un 60% dels ciutadans de les Illes Balears tenien una opinió negativa dels immigrants en situació regular. Per Gadeso, els motius d'aquest rebuig se centrarien en la visió que aquest col·lectiu ocupa llocs de feina dels autòctons, saturen els serveis públics o no volen integrar-se.

Les conclusions d'aquest estudi indiquen que la percepció negativa sobre els immigrants s'explicaria pels efectes de la recessió econòmica a l'Arxipèlag. A més, l'enquesta de Gadeso posava sobre la taula que de febrer a maig de 2008 havia caigut del 66% al 49% el percentatge de població partidària que els nouvinguts tinguessin les mateixes oportunitats per accedir a un lloc de feina que els autòctons. Des de la perspectiva del Moviment contra la Intolèrancia, l'increment del prejudici xenòfob i d'assetjament a la immigració està servit en el marc de l'actual conjuntura econòmica. 

L'oposició al SAPS: intolerància al Molinar 

Un dels casos d'intolerància destacats per l'informe Raxen de 2008 a les Illes Balears és l'oposició veïnal a la ubicació d'un alberg per a transeünts al Molinar. Pel Moviment contra la Intolerància, el posicionament d'alguns residents d'aquesta barriada de Palma constitueix un exemple d'aporofòbia, és a dir, d'aversió a la pobresa.

Al llarg del darrer any, grups de veïns del Molinar han escenificat públicament, sovint protagonitzant incidents, el rebuig a la construcció d'aquesta infraestructura destinada a acollir l'alberg del Servei d'Atenció i Promoció Sociolaboral (SAPS), dependent de l'Ajuntament de Palma. Cort planejà el trasllat d'aquest centre, ubicat durant dècades a Can Pere Antoni, que resultà afectat pels canvis en el planejament urbanístic de la façana marítima.

L'equip de govern municipal decidí emplaçar-lo de manera provisional en un solar del carrer Golf de Biscaia, a la zona de la Gruta del Molinar, mentre durassin les obres per ubicar-lo definitivament al Portitxol.

Cap a la inserció

El SAPS és un servei social destinat a acollir de manera temporal persones que, per diferents motius, hagin quedat sense lloc de residència i estiguin en procés d'inserció laboral.

L'extrema dreta, present a les Illes

La imatge, esfereïdora, va tenir lloc al centre de Palma la nit de dijous de la setmana passada. Un jove cap rapat, vestit amb calçons i botes militars i una camiseta amb el lema "100% español", intentava intimidar els vianants dels voltants del carrer del Sindicat. La seva presència no resulta cap novetat, però, per a desenes de militants progressistes i catalanistes, de defensa dels drets del col·lectiu homosexual, dels immigrants i dels indigents que, al llarg dels darrers anys, han esdevingut les víctimes dels grups neonazis, també a casa nostra. Balears no s'escapa de la presència de violents d'extrema dreta que fan de les agressions i de la intolerància el seu principal tret identitari.

Amb comptagotes, però de manera persistent, s'han produït nombroses agressions a mans d'individus que, disfressats de falsos skinheads (caps rapats amb estètica militarista que usurpen la imatge d'aquells al·lots britànics que als anys seixanta imitaren, per simpatia, el pentinat i la forma de vestir dels immigrants jamaicans) o amagant-se d'aquesta imatge criminalitzada, integren els grupuscles d'extrema dreta que es mantenen de maner marginal però contínua a l'Arxipèlag. Alguns d'aquests s'han agrupat al voltant de les penyes més radicals del Reial Mallorca -exhibint-hi sense pudor simbologia extremista- o de partits i entitats de marcat caràcter xenòfob i espanyolista. 

Els incidents de 2008

07/02 Violència juvenil

Fiscalia sol·licita dos anys de presó per a un jove que n'apallissà un altre brutalment i que morí vuit mesos després.

29/02 Racisme

Tensió racista a Muro pels abusos sexuals patits per una menor a mans d'un grup de menors d'origen marroquí.

04/03 Vandalisme

La seu del PP de Pollença sofreix diversos actes vandàlics i apareix amb pintades a la façana que fan al·lusió a la condició homosexual de Mariano Rajoy.

05/03 Vandalisme

Un grup assalta l'escola Antoni Maura i destrossa el bust del batle republicà Antoni Amer Garanya amb pintades de "Rojos asesinos" i "Arriba España".

04/04 Homofòbia

Tan sols tres de les parelles homosexuals que iniciaren tràmits d'adopció havien aconseguit dur a terme l'entrevista per obtenir el certificat d'idoneïtat de l'Institut d'Afers Socials.

05/04 Contra indigents

Detinguts quatre individus acusats d'haver apallissat repetidament un grup d'indigents a Palma.

13/04 Aporofòbia

Veïns del Molinar es manifesten en repetides ocasions contra la construcció de l'alberg per a indigents a la barriada.

22/04 Xenofòbia

Convocatòria de manifestacions per la violació de menors a mans de joves immigrants.

10/05 Xenofòbia

Retiren d'un establiment d'Alcúdia un cartell que prohibia l'entrada "a cans i romanesos".

23/05 Xenofòbia

Una enquesta destaca que el 60% dels ciutadans té una opinió negativa dels immigrants regulars.

27/05 Violència homòfoba

Detingut un home per haver atacat amb el seu ca un grup de persones a la sortida d'un local d'oci nocturn.

22/07 Contra indigents

Tres detinguts per haver atacat i robat a indigents en el centre de Palma.

09/08 Violència neonazi

Tres joves neonazis són detinguts per apallissar un home de matinada a l'Arenal.

08/09 Contra indigents

Condemnat a quatre anys i mig de presó un home acusat d'apallissar indigents a Palma.

19/09 Violència juvenil

Condemnat a dos anys de presó un jove que n'agredí un altre amb un puny americà a Palma, a qui ocasionà greus lesions.

25/09 Violència racista

Un taxista d'origen nigerià denuncia haver sofert una agressió racista a mans de dos clients a Palma.

08/10 Contra indigents

Un indigent d'origen algerià denuncià haver patit una agressió a l'interior d'un caixer automàtic mentre l'enregistraven amb un mòbil.

22/10 Racisme

Un grup de passatgers de l'EMT denuncien que un conductor no deixà pujar al bus un passatger perquè era negre.

05/11 Violència racista

Un foc intencionat assola un garatge de Palma a l'interior del qual vivien un grup d'immigrants magribins en condicions infrahumanes.

09/11 Violència racista

Una família marroquina denuncia a Palma que un gup de joves llançà botelles contra la façana del seu habitatge i proferí insults racistes contra ells.

26/11 Violència racista

Condemnats a 12 anys de presó sis joves per una agressió contra un negre a Palma.

16/12 Violència juvenil

Detinguts quatre joves per un delicte de lesions després d'una baralla multitudinària a Alcúdia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per xaume, fa mes de 10 anys
Maria: quan aprenguis educació i parlis con la senyoreta que se suposa que ets, o que hauries de ser, llavors t'ho explicaré.
Au! a dormir, maleducada.
Valoració:36menosmas
Per Un fart de feixistes, fa mes de 10 anys
Jo estic fart d'hipòcrites racistes. I, escolta Jaume, aquí l'únic que fa pudor és el pensament xenòfob.
Valoració:-17menosmas
Per Maria, fa mes de 10 anys
Xaume ets un porcàs que no saps què t'empesques. De quina normativa parles tros de fatxa?
Valoració:-45menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys
De racistes no,d'hipòcrites n'estic fart,i de polítics,ufff això si que fot pudor.
Valoració:9menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys
Maria, tros de carn batejada, enterat de sa normativa de comerç en referència als immigrants que vulguin obrir un negoci i així no aniràs fent ganes de riure pel món, gamerusa.
Valoració:32menosmas
Per Maria, fa mes de 10 anys
Jo pens que el veritable perill per als ciutadans són els racistes i els ignorants (mentiders) com en xaume. D'on t'ho pesques que qualcí pugui obrir un negoci sense pegar contribucions! Tros d'albercoc!
Valoració:-16menosmas
Per yo soy español español, fa mes de 10 anys
A la típica camiseta Defensar la terra no és cap delicte..no? Que duen els teus cadells...no apareix un tio amb una metralleta?
Doncs si deia a la gent Y tu que miras era perquè la gent el devia mirar malament, com tu, supòs.
I si ets tant antifeixista, a més de pallasso, per què no li vas dir res? Covard.
Som 100% espanyols i tu, encara més senyoret. I dur una camiseta que ho posi no té res de dolent, pitjor és que mallorquins duguin camisetes de Cuba.
Valoració:-3menosmas
Per català sense percentatges, fa mes de 10 anys
100% ecspanyol:
intimidar vol dir anar dient a la gent: "i tu que miras?" "tu tambien quieres?" mentre cohibia a uns al·lotets.
tu no hi erets, no t'hi vas trobar, es nota.

aquesta camiseta, per si sola, ja vol dir: meam qui noh o és, meam qui me'n discuteix un 1% de la meva ejspañolidad, meam si a algú no li agrada.
prepotent, colonialista i provocadora

i aquí tenim encaputxats i metralletes?? on?!
Valoració:-36menosmas
Per 100% español, fa mes de 10 anys
Un skinhead amb una camiseta 100% español intimidant a la gent? per favor, devia anar tranquilament pel carrer..el que passa és que al periolisto no li agrada la camiseta i això és manipul.lació informativa. Que passa que no pot dur una camiseta 100% español? Personalment trob que intimiden més camisetes amb tios encaputxats i metralletes com les que duen els amics del periolisto.
Per què mentre uns raonen, aquests suposats antiracistes només insulten fora argumentar res? per què sense me´s ni manco apareixen un parell d escrits seguits.... no serà la mateixa persona amb capacitat nul.la de pensar?
Valoració:87menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys
Hi ha actituts dels governants que fomenten el racisme.
Perquè un immigtant pot obrir un negoci sense haver de pagar contribució durant 5 anys i un natiu no pot gaudir del mateix privilegi?
Perquè tenen prioritat els immigrants per inscriure els nins al col.legi?
Perquè els nostros fills no poden anar a jugar a la majoria de les pistes pùbliques ja que sempre estan ocupades per pandilles d'immigrants?
Jo crec que més d'un regidor(a) s'ho hauria de fer mirar.
Valoració:43menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris