nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Els ajuntaments deuen 54 milions de la taxa de residus

L'impagament municipal, que s'ha incrementat en 7 milions el juny, posa la concessionària Tirme amb problemes de liquiditat per pagar les nòmines de 350 treballadors a partir del pròxim octubre

Els ajuntaments de Mallorca mantenen un deute acumulat de 54 milions d'euros amb Tirme, l'empresa concessionària de la gestió del tractament de residus sòlids urbans per a tota Mallorca. Aquesta situació podria posar en perill la viabilitat futura d'aquest servei, ja que la quantitat endeutada suposa gairebé el 75 per cent del volum d'ingressos d'explotació de Tirme pel tractament del fems, segons asseguren fonts de la mateixa empresa.

L'impagament dels municipis a Tirme s'ha incrementat en 7 milions d'euros el darrer mes de juny, passant del més de 47 milions acumulats a 31 de maig fins als 54 milions que es devien a 31 de juny. Si continua aquesta situació perilla el pagament de les nòmines dels treballadors de l'empresa. En total, depenen de Tirme 350 llocs de feina directes i 650 més d'indirectes. De moment, l'empresa ha hagut de congelar ja els dividends i el pagament als proveïdors, segons reconeixen les mateixes fonts.

Als tribunals

Davant aquesta situació, que en alguns casos suposa l'existència de factures pendents de pagar des de l'any 2001, i amb la previsió que el deute pugui incrementar-se encara més al llarg dels pròxims mesos a causa de la crisi, l'empresa ha optat per exigir tant als ajuntaments deutors com al Consell de Mallorca que s'afronti el pagament del deute milionari. En cas contrari, l'empresa podria recórrer als tribunals. Aquesta mesura podria afectar personalment els interventors municipals. Segons estableix la Llei reguladora de les hisendes locals en el seu article 188, "els ordenadors de despeses i de pagaments, en tot cas, i els interventors de les entitats locals, quan no adverteixin per escrit la seva improcedència seran personalment responsables de tota despesa que autoritzin i de tota obligació que reconeguin, liquidin o paguin sense crèdit suficient".

Solució amb data límit: 26-J

L'empresa, a més, ha proposat als deutors una possible solució. Segons els gestors de Tirme, els ajuntaments amb dificultats per afrontar els pagaments podrien recórrer al Reial Decret-llei 5/2009 de 24 d'abril de mesures extraordinàries i urgents per facilitar a les Entitats Locals el sanejament de deutes pendents de pagament amb empreses i autònoms.

Aquesta mesura ofereix als consistoris la possibilitat d'accedir a un crèdit bancari d'interès tou per fer front als deutes contrets. L'únic problema, tal com s'apunta des de Tirme, és la urgència, perquè la data límit per sol·licitar l'operació finalitza el pròxim 26 de juliol.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris