nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

“L'informe és una rèplica del de 2001”

Medi Ambient critica Greenpeace per fer “demagògia” sobre els 14 espais protegits del litoral balear que estan amenaçats i diu que en moltes d'aquestes àrees hi ha projectes en marxa per tal de recuperar-les

La Conselleria de Medi Ambient, encapçalada per Miquel Àngel Grimalt, qualificà ahir de "demagog" l'informe Destrucció a tota costa que l'organització ecologista Greenpeace va fer públic dimarts passat. La Conselleria discrepà absolutament sobre la "rigorositat" d'aquest informe, el qual alertava del fet que 14 espais protegits de les Illes estan sent amenaçats a causa de les pressions urbanístiques, la contaminació i la construcció d'infraestructures. No només això, Grimalt remarcà que moltes de les zones naturals que Greenpeace diu que són àrees protegides no estan catalogades. És el cas, segons Medi Ambient, de Port Adriano a Calvià, del cap Enderrocat i dels habitatges que s'han de construir a Formentor. D'aquests darrers indicà que es faran en sòl urbà.
Greenpeace assenyalava com a punt "negre" del litoral de l'Arxipèlag l'afecció directa i indirecta per l'ampliació del dic del Botafoc al port d'Eivissa, que, segons l'organització, afecta l'ENP de ses Salines d'Eivissa i Formentera. També qualifica així l'ampliació del Port Adriano a Calvià, que posa en perill els prats de posidònia que connecten amb l'entorn de Cala Figuera i dues reserves pesqueres. Així mateix, pel grup, l'albufera de Muro també està sotmesa a una gran pressió urbanística. La resta d'indrets qüestionats són: la Xarraca (Eivissa); el cap Enderrocat, la Dragonera, el serral d'en Salat, la Trapa, Formentor, les badies de Pollença i Alcúdia, Na Borges (Mallorca); la costa sud de Ciutadella i cap Negre, Fornells, la Mola, Addaia i l'albufera del Grau (Menorca).

En aquest sentit, el Govern matisà que aquestes mateixes àrees que ara Greenpeace denuncia que estan amenaçades són una rèplica dels espais que la mateixa organització va incloure en el seu informe elaborat l'any 2001. En tot cas, en aquell document l'ONG ecologista també destacava Cala Vicenç, Sant Elm (on incloïa la Dragonera), Alcúdia i Formentor com espais en perill per emissaris submarins. Pel que fa a les zones humides contaminades, especificava la de la Gola i Cala Sant Vicenç.

La Conselleria argumentà que a les badies de Pollença i Alcúdia hi ha un projecte en marxa des de fa un any, per un milió d'euros, destinat a la recuperació de la Gola i l'Albufereta. Així mateix, indicà que el cas puntual del vessament al cap Enderrocat per part d'un particular, al qual se li va obrir un expedient, no pot emmarcar-se en el paquet d'àrees contaminades. Quant a l'ampliació de Port Adriano, que no és un espai protegit, el Govern autonòmic recordà que és un projecte de la passada legislatura que obtingué l'acord de totes les administracions, inclosa la de Costes. La resta d'indrets, segons Medi Ambient, han passat els corresponents informes ambientals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris