nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

“No he deixat de dormir cap nit pensant en les dificultats del Pacte”

Dimarts farà dos anys que prengué possessió del càrrec de presidenta del Consell de Mallorca. La socialista Francina Armengol (Inca, 1971) afirma que una hipotètica moció de censura d'UM no li ha fet perdre el son i avança que les polítiques socials també marcaran la segona part del seu mandat.

Després de dos anys, ja deveu saber que no és el mateix receptar que prendre.
Ho he sabut sempre. Governar té les seves dificultats i som presidenta d'un Govern plural, amb un pacte ajustat als projectes que hem pogut acordar entre tots. És ver que això de vegades dificulta la presa de decisions.

Diguéreu que el Consell no seria aixopluc de la corrupció i heu tingut al vostre govern imputats per temes de corrupció.
D'això a dir que el Consell és aixopluc de la corrupció hi ha molta diferència. Som tan contundent amb la corrupció com abans. En aquesta legislatura vivim una situació desgraciada de casos que s'esdevenen, que vénen de la legislatura passada i que s'investiguen. Quan s'hagin de prendre decisions, prendrem les més oportunes.

També iguéreu que davallaríeu la taxa del fems i l'heu apujada.
No vaig dir que davallaria la taxa del fems. És una interpretació del PP. Vaig parlar de la taxa d'enderrocs i enguany l'hem abaixada un 20%. Quant a la taxa de residus urbans, diguérem que la intentaríem racionalitzar. Ho hem fet, però és una concessió de 40 anys aprovada pel PP i UM abans de les eleccions. El marge polític és el que és.

Tampoc no s'ha fet encara cap carretera del conveni.
De la part del Consell, s'executen totes a un ritme important i se n'han inaugurades. El Ministeri de Foment incomplí allò signat el 2007. Ara hem signat un nou conveni que ens permet fer projectes, licitar-los i fer-ne les obres i ja tenim aprovats els de la variant de Son Servera i el tercer carril de la via de cintura i som a punt de licitar-los.

Fins ara, la crisi justifica els incompliments.
La crisi ha fet que haguéssim de prioritzar qüestions bàsiques. Sempre he dit que el Consell havia d'apostar per la política social. Ho férem quan no hi havia crisi i encara més ara, perquè hi ha necessitats reals que cal cobrir. Però la crisi també fa davallar ingressos i que hi hagi menys pressupost.

Com definiríeu la vostra gestió fins ara?
He intentat governar amb coherència amb els compromisos.

I creis que ho heu aconseguit?
Majoritàriament, sí. De vegades no tant com voldria.

Maria Antònia Munar convertí el Consell en un contrapoder i vós, al principi, seguíreu aquesta línia amb Son Espases, però després s'ha vist que les coses no anaven per aquí?
El Consell no ha de ser contrapoder de res. No he intentat mai convertir el Consell en un contrapoder -em semblaria rídicul-, el que he intentat és que sigui una institució al servei de la ciutadania.

Amb qui us sentiu més còmoda: amb UM o amb el Bloc?
Sempre m'he sentit còmoda amb els dos i els he agraït les facilitats. Però si em demanau afinitats polítiques, és evident que UM és un partit de centredreta i que jo som d'esquerres i, per tant, tenc més afinitat amb el Bloc.

Amb Miquel Àngel Flaquer de president d'UM teniu un interlocutor més vàlid?
Flaquer sempre ha estat l'interlocutor d'UM al Consell i ja fa dos anys que hi negocii i hi pact. Personalment ens duim bé i políticament ens entenem. Ara que és president d'UM, esper que desembossem temes pendents.

Deveu parlar de Son Baco.
Sí.

Què pot fer el Consell per evitar aquest projecte urbanístic?
Son Baco és un projecte d'un golf amb oferta complementària que jo crec que es troba fora del Pacte i l'hem aturat. Si volem una ordenació territorial sostenible, projectes com aquest no hi tenen cabuda. Estam oberts a parlar amb el batle de Campos d'allò que cregui que necessita, però ha de ser en un plantejament de creixement sostenible i ha de ser pactat.

Estau més tranquil·la des que Miquel Nadal no és president d'UM?
No. Jo he estat tot el temps tranquil·la amb UM. No estic gaire nerviosa pel Pacte. Tenc clar que som presidenta gràcies al Pacte i si puc tirar endavant les polítiques acordades, continuu de presidenta.

I si no?
Si hi ha algú que no s'hi sent còmode i creu que hi ha una altra alternativa... No he deixat de dormir cap nit pensant en les dificultats del Pacte. Tots som prou adults per saber a què jugam.

Si reeditàssiu el Pacte, què en canviaríeu?
Potser s'haurien d'haver tancat més segons quines coses al Consell, perquè és massa genèric.

Us estimau més Jaume Font que Rosa Estaràs?
No he tengut Estaràs com a cap de l'oposició perquè va decidir no ser-hi, tot i que havia de revolucionar la institució. He tengut Font i s'hi pot parlar de les coses i arribar a acords.

Els dos primers anys han estat de política social. I els dos que queden?
També. Si a les Balears tenim assignatures pendents, una és en Benestar Social. El Consell hi estava molt endarrerit i n'estam fent una bona gestió. La bandera de la legislatura serà la política social.

Quines promeses us queden per complir?
Estic molt contenta del que hem fet, però queden moltes coses per aconseguir i la més notòria és el desenvolupament de l'Estatut i l'assumpció de competències. Ens hi haurem d'aplicar molt més, sobretot des del Govern.

I crear més duplicitat d'estructures?
El plantejament que he fet sempre al president Antich és clar: quan el Govern transfereix una cosa, ha de deixar de fer-la.

Estau dient que ara el Govern no hauria de tenir una Conselleria d'Afers Socials?
Ha de tenir el cos polític necessari per a la competència que es quedi, però no més. Per exemple, en règim local, que és competència exclusiva del Consell, el Govern hi continua fent coses i no és lògic, perquè això duplica personal, recursos econòmics i materials i, en una situació de dificultat econòmica, no és comprensible.

Antich ha dit que teniu moltes possibilitats de rellevar-lo al PSIB. És la vostra aspiració?
Si estàs al capdavant del partit a l'illa major és perquè tens aspiracions polítiques i, per tant, si d'aquí a tres anys Antich decideix no presentar-se a la secretaria general i estam en les circumstàncies d'ara, jo hi optaré.

I us agradaria presidir el Govern?
Una cosa no té a veure amb l'altra. Evidentment, si assumís la secretaria general del PSIB podria entrar dins el meu plantejament esser la candidata. Però tot això és amb moltes hipòtesis i amb molt temps vista.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris