cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

La Copa classe per classe

Arriba la trentena edició de la Copa del Rei a les costes de Mallorca i cada vegada més gent està interessada en un esdeveniment tan important des del punt de vista turístic i esportiu

Arriba a Palma la trentena edició de la Copa del Rei de vela, una de les regates més importants del Mediterrani. De cada vegada, aquest esdeveniment té més seguidors i la dificultat és saber diferenciar les diverses modalitats i embarcacions que hi ha. Cal diferenciar-hi 2 tipus de modalitats: monotip i de temps compensat. La de monotip es basa que totes les embarcacions són similars i juguen en temps real, és a dir, el que arribi primer quedarà primer.

Les de temps compensat són unes modalitats en què juguen amb un handicap i, depenent de la dimensió, variarà. Qui arribi darrer, per exemple, pot quedar primer, gràcies al handicap que hi ha. Dins aquestes modalitats, hi ha diferents classes: la X-35, Melges 32 i J80.

La X-35 és un tipus d'embarcació monotip de 10,61 metres d'eslora, que és la longitud des de la part més endarrerida del vaixell fins a la part més davantera. Tenen també 3,27 metres d'amplària o de mànega, que es calcula en la part més ampla del vaixell, i 2,15 metres de calat o profunditat dins l'aigua. La tripulació és de 8 persones.

La Melges 32 és una embarcació que té 9,70 metres d'eslora, 3,15 de mànega i 2,2 de calat. És el monotip més modern de tots, ja que du una eixàrcia, aparells i cordam d'una embarcació, de carboni que la fa més lleugera. En aquesta nau hi pot haver 8 regatistes, que siguin bastant atlètics, perquè la força que han de fer és molt major.

El J80 és el darrer monotip i és el més petit de tots, atès que només té 8 metres d'eslora, 2,5 de mànega i 2,15 de calat. És una de les naus més utilitzades a causa del seu preu, molt més econòmic. Per altra banda, trobam les de temps compensat, on hi ha només dues categories: IRC i RI.

Les IRC són unes embarcacions que estan fetes expressament per a les competicions. La dimensió de les naus incloses dins l'IRC ha de ser des dels 9 metres d'eslora fins als 24. Per afavorir més igualtat a la competició hi haurà dos grups: IRC A i IRC B. L'RI són les naus de nivell amateur, és a dir, fetes per fer fer creuers. S'adapten bé a la competició, però són menys complexes tècnicament que les IRC. Les eslores d'aquesta divisió van des dels 9 metres fins als 16 i també hi haurà dos divisions: RI 1 i RI 2.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris