algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Ivan Basso es revela coronant La Mongi

Lance Arsmtrong arriba el segon i encarrila el sisè Tour, deixant enrere els seus rivals més directes

L'italià Ivan Basso, del CSC, conquerí el cim de la Mongie a la primera etapa pirinenca del Tour en un enfrontament directe amb l'estadounidenc Lance Armstrong, que aplanà el camí cap al seu sisè títol després d'allunyar-se en la general de tots els seus rivals, mentre que el francès Thomas Voeckler conservà el jersei groc.

Basso, de 26 anys, posà la seva signatura amb lletres d'or en la primera etapa amb final de muntanya, la dotzena del Tour, disputada a través de 197 km entre Castelsarrasin i la Mongie. El millor jove de la prova 2002 es jugà la glòria amb Armstrong i li sortí bé, cosa que li valgué la victòria més important de la seua carrera davant el quintúple vencedor de la Grande Boucle.

El ciclista del CSC posà fi a dos anys de sequera en la seva carrera aixecant els braços amb un temps de 5h.03.58, igual que Armstrong. La tercera plaça fou per a l'alemany Andreas Kloden a 20 segons, la quarta per al campió d'Espanya Francisco Mancebo a 24, la cinquena per a Carlos Sastre, company del guanyador, a 33 i la sisena per a Óscar Pereiro a 50. Iban Mayo entrà en etop ten de l'etapa amb la novena plaça a 1,03.

A partir d'aquí la destrossa va ser considerable entre la jerarquia del Tour. Armstrong deixà les coses al seu lloc molt prest, no volgué esperar més enllà de la primera etapa de muntanya. Ara té 2.30 d'avantatge sobre Ullrich i Óscar Sevilla, 2.57 respecte d'Heras i 3.27 sobre Hamilton. Així, el grup d'oposició al gran amo americà es veu empès gairebé al precipici.

Voeckler entrà a 4 minuts, però aguantà com un tità i retingué un dia més el mallot. Armstrong ja passa al segon lloc a 5.24 i la tercera plaça també la pogué conservar el francès Sandy Casar, a 5.50. A l'«altra» classificació el texà sols mira de porp Baso, sisè a 1:19 i Mancebo, setè a 1,29. Ullrich, Sevilla i Hamilton ja han entrat al club dels qui han perdut tres minuts. Heras s'allunyà a més de 5 i Mayo ja queda a 7.

El primer assalt fou devastador i col·locà en el bon camí el ciclista texà, «el més fort amb diferència», segons el guanyador. Un port de quasi 13 km amb un desnivell del 6,8 per cent fou l'escenari del desastre per a uns i de la confimació per a uns altres. Basso sortí reforçat amb Mancebo com a nou mestre dels rivals a batre. El balanç fou més que satisfactori per al líder del conjunt US Postal. L'etapa va escriure el seu historial en l'ascens a la Mongie, però no hi faltà l'escapada preceptiva. Aquest pic va ser a càrrec de quatre homes que fugiren tot just començar.

El quartet rodà en bona harmonia, però a mesura que s'apropava el coll d'Aspin foren cedint terreny a marxes forçades fins que finalitzà l'aventura en el km 157 a peu de port, on passà a escena US Postal amb Rubiera i amb Azevedo en tasques de control i domini. El líder Voeckler suava per no quedar enrere. Rasmussen coronà l'Apin i aguantà el cap de cursa en el descens. Entre els favorits Armstrong quedà despenjat amb Ullrich i Mayo per davant, però enllaçà a temps perquè de nou el seu equip dirigís l'ascens a la Mongie.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris