muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Un gest amb diferents interpretacions

Les forces polítiques de les Illes discrepen sobre el paper que ha de jugar la selecció balear

R.G./P.B. Palma.
L'aprovació en el Congrés dels Diputats, amb els vots del PSOE, els partits nacionalistes i Izquierda Unida, de l'esmena presentada per Eusko Alkartasuna en què s'acordà que «els poders públics promouran la presència de les seleccions esportives autonòmiques que ho sol·licitin en competicions internacionals» ha obert un nou debat social. El xoc de posicions ha accentuat un cop més les grans divergències existents entre les diferents forces polítiques quan es tracten temes que afecten la delicada línia que separa els drets de les autonomies en contraposició a la integritat de l'Estat. No han faltat les reaccions dels diversos partits polítics illencs.

El diputat socialista Francesc Antich defensà el posicionament adoptat pel seu partit de potenciar la participació de les seleccions autonòmiques en compromisos internacionals sempre que no es vulneri la Llei estatal que estableix que en els partits oficials la representació d'Espanya correspon a la selecció espanyola. «Sempre he estat d'acord amb les seleccions autonòmiques i, encara que en principi es descarta la seva participació en competicions oficials, estic d'acord en la necessitat de promoure partits i torneigs amistosos en els quals puguin prendre part».

Des del Partit Popular i el Govern balear s'han sentit les úniques veus crítiques amb l'acord. Així les coses, la consellera de Presidència i Esports, Rosa Puig, lamentà que «la hipoteca de les minories hagi obligat el PSOE a votar a favor d'una iniciativa nacionalista que fa mal a l'esport i que podria desencadenar absurds com que a l'estranger vegem jugar les Balears contra el País Basc. Ni ells no saben el que han votat. Només pot ser la selecció espanyola la que representi l'Estat».

En aquesta mateixa línia, la diputada popular Maria Salom digué que «opinions com aquestes demostren que Zapatero és esclau dels nacionalistes». El secretari general d'UM, Damià Nicolau, afirmà que l'acord «és una primera passa positiva, però caldria veure com s'acaba de concretar el tema. És positiu que en el Congrés hi hagi pogut haver una votació sobre les seleccions autonòmiques, però crec que als ciutadans de l'Illa hi ha altres temes que els interessen molt més, com el règim específic d'insularitat».

Des del PSM, el seu secretari general, Mateu Morro, insistí que «és positiu que en les cambres estatals es parli de qüestions relacionades amb la realitat plurinacional d'Espanya i no impliqui un rebuig frontal. Emperò crec que l'acord té un valor purament simbòlic i no té contingut. En aquest cas el PSOE, per no votar una moció del braç del PP en plena campanya electoral, ha votat una declaració insulsa».

El coordinador general d'Esquerra Unida, Miquel Rosselló, considerà que «ha estat una bona idea». «Tot el que sigui en favor d'una modalitat federal de l'Estat és bo. La realitat plurinacional és innegable i una actitud contrària a això és centralista i arcaica. Les limitacions a jugar partits internacionals les hauria de posar la mateixa autonomia». Finalment, el president d'ERC a les Illes, Joan Lladó, es mostrà satisfet que la iniciativa d'EA hagi sortit endavant. «L'esport pertany a l'àmbit del dret privat i no del dret públic, i els esportistes haurien de tenir la llibertat individual d'escollir la selecció amb la qual volen jugar», afirmà Lladó, qui afegí que «des d'Esquerra Republicana estam pendents que tots els compromisos pactats amb el PSOE, com aquest, es compleixin».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris