algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Sureda: «La Universíada cultural no ha existit»

El vicerector assegura que la UIB deixà d'acudir a l'Executiva perquè no estaven d'acord amb la gestió

Té clar que la repercussió dels Jocs més enllà de Mallorca ha estat pràcticament nul·la o, fins i tot, negativa; recorda que la Universíada cultural no ha existit; i afirma convençut que la UIB també hauria tingut instal·lacions esportives sense la parafernàlia que va tenir lloc el passat juliol. És Jaume Sureda, vicerector de Relacions Institucionals de la Universitat, i una de les veus més crítiques amb la gestió de la Universíada. Abandonà la Comissió Executiva ja fa anys, perquè considerava que era del tot impossible contribuir a fer una bona gestió. Però una vegada finalitzats els Jocs, la UIB decidí tornar a l'Executiva. Així, la setmana passada Sureda assistía a la primera reunió de la comissió, després d'anys de reiterades absències.

"Per què ha tornat la UIB a les reunions de la Comissió Executiva? 
"En primer lloc, m'agradaria deixar clar que la Universitat no ha canviat d'actitud. Volem defensar els interessos de la UIB i de tota la Comunitat. Per això, pensàvem que era important que un esdeveniment en el qual s'havia compromès la Comunitat sortís bé. Decidírem, per la manera com es duia la gestió de la Universíada, no assistir a les reunions de l'Executiva... Volíem deixar clar davant la Comunitat que nosaltres no executàvem el programa. Insistírem a dir que el model d'Universíada era municipalista i consideràrem que el millor era no assistir a l'Executiva...

"I ara, per què hi acudiu? 
"Ara hi anam perquè ha acabat i perquè ha arribat el moment de liquidar. La Universitat ha fet una aportació econòmica important en concepte de cànon FISU, i a l'hora de la liquidació hem de defensar els nostres interessos... Així, consideram que és positiu acudir ara a l'Executiva, ja que és possible que a la UIB li interessin alguns dels béns que són de la Fundació.

"Vos mostràreu crítics amb la Fundació en mil i una vegades. Quin balanç feis ara dels Jocs? 
"Des de la Universitat no hi ha cap tipus de valoració institucional. Ara bé, sí puc dir que com a vicerector estic content que no hagi estat el desastre que en un moment determinat era previsible que fos... Crec que si hagués estat un desastre major del que va ser, tots n'hauríem sortit perjudicats... En tot cas, crec que organitzativament em sortírem ben parats. Una altra cosa seria que s'avaluàs l'impacte que la Universíada va tenir. En aquest sentit s'han complert les previsions que nosaltres havíem assenyalat i aleshores se'ns acusava de boicotejadors... Mediàticament, tots sabíem que no tenia el mínim impacte o interès.

"I la Universíada cultural? 
"Ens queixam molt i consideram que és lamentable que no s'hagi aprofitat aquest esdeveniment per dur a la pràctica la Universíada Cultural. No l'hem vista, no ha existit.

"Un altre cop els problemes de finançament.  
"A nosaltres ens diuen que no s'ha fet per falta de finançament. En tot cas, és una cosa que els responsables polítics del esdeveniment haurien d'haver previst.

"En tot cas, la UIB sí ha aconseguit aportacions tant del Consell superior d'Esports com de la mateixa Fundació Universíada per les seves instal·lacions esportives. 
"Això és el caire positiu de la Universíada. Ara bé, he d'insistir, una vegada més, a dir que així com seria injust dir que la Fundació no ha contribuït que la UIB tengui unes bones instal·lacions, també ho seria afirmar que, gràcies a la Universíada, la Universitat té un gran pavelló poliesportiu. La UIB té unes molt bones instal·lacions, però perquè el poders públics ens ho hagin concedit ha volgut esperar, com a excusa, el fet de la Universíada...

"Com afronta la UIB el procés de liquidació dels bens de la Fundació? 
"La UIB vol ser present al procés de liquidació de la Fundació, perquè consideram que és important. El fet que la UIB vulgui treure el màxim benefici d'uns recursos econòmics públics per a una institució pública és totalment i absolutament legítim. Més encara, quan aquest esdeveniment es deia Universíada. És a dir, que s'ha jugat amb el nom de la Universitat... No se'ns pot acusar que nosaltres ens amagarem i ara, que ha arribat l'hora de replegar... No és el cas. Nosaltres fugírem perquè consideràrem que la gestió no es duia correctament. Com no vérem la mínima possibilitat de reorientar aquesta situació des de dins, en sortírem... Estic segur que hem actuat d'una manera èticament correcta per defensar els interessos de la Universitat.

"La Universitat, si es confirmassin els dos grups que es perfilen a l'Executiva (CSE i Ajuntament; i Govern balear i CIM) pot ser clau. 
"Crec que no hi ha uns interessos polítics tan enfrontats, ni dos projectes tan enfrontats, perquè es doni el cas que uns votin blanc i els altres negre, i el vot decisiu sigui el de la UIB. Crec que això no es donarà. Vull pensar que el procés de liquidació tindrà pocs problemes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris