nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Iniciada la segona fase d’exhumació de la fossa de Sencelles

Aquest dimecres l’empresa ATICS ha iniciat la segona fase d’exhumació de la fossa del cementeri de Sencelles, on se cerquen les restes de tres víctimes: Josep Miralles Garau i Josep Serra Juan, de Montuïri, i Pilar Sánchez Llabrés, de Palma.

Les tasques s’han iniciat a les nou del matí quan la màquina retroexcavadora de l’Ajuntament de Sencelles ha començat a aixecar el paviment d’una part de la terrassa inferior del cementeri, al voltant d’una de les zones intervingudes l’any 2018. Una actuació que s’ha realitzat sota la supervisió dels arqueòlegs Cesc Busquets, Jordi Ramos i Laia Gallego, de l’empresa ATICS, que és l’encarregada d’executar aquest segon Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears. També hi ha estat present l’antropòloga física Paloma Salvador. Un equip tècnic que es completarà amb altres especialistes a partir dels resultats que es vagin obtenint a mida que avancin les excavacions.

A l’inici d’aquesta segona fase d’exhumació ha assistit el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, qui ha reiterat «el compromís del Govern per intentar recuperar i retornar a les famílies les restes d’aquestes víctimes represaliades» al mateix temps que ha fet una crida a la prudència «perquè no podem amagar que és una de les intervencions més complexes, a nivell tècnic, d’aquest segon Pla de Fosses. Disposam de nova informació i això ens dóna esperança. El que avui seguem aquí vol dir que estam disposats a esgotar totes les vies que tenim a l’abast».

El pla d’intervenció

El pla d’intervenció proposat per ATICS i aprovat per la Comissió Tècnica de Persones Desaparegudes i Fosses de les Illes Balears, preveu començar amb l’excavació de 5 zones o àrees concretes. Si aquestes zones no donassin resultats, es procediria a l’excavació en extensió de la terrassa inferior del cementeri a partir dels resultats obtinguts en l’exhumació del 2018. El Pla de Fosses fixa en 50 els dies de feina probables d’aquesta segona fase d’exhumació.

La selecció inicial respon als resultats obtenguts a partir d’una prospecció amb georadar realitzada aquest passat mes de febrer. Un mètode d’exploració utilitzat en la prospecció arqueològica i la investigació forense, per tal d’obtenir una densitat de dades suficient per identificar anomalies produïdes per possibles fosses d’inhumació. A partir de la utilització d’aquest sistema, ATICS ha detectat diferents alteracions del terreny que ha permès establir una proposta d’actuació basada en l’obertura de cinc zones o àrees, principalment a la terrassa inferior -on s’ubica el cementeri civil primitiu, ja existent al segle XIX-i un a la terrassa superior.

Els treballs inicials es realitzaran amb màquina retroexcavadora tipus oruga per procedir posteriorment a l’excavació. Es configurarà documentació planimètrica general, topogràfica i fotogràfica, i de les restes humanes a escala. Els individus anteriors a la Guerra Civil espanyola seran excavats i documentats, però no extrets de les seves fosses. Si els resultats fossin positius, es disposarà, gràcies a l’Ajuntament de Sencelles, d’un indret per estudiar les restes humanes d’aquests individus represaliats, que s’ubicarà en el tanatori actual. Se senyalitzarà, en tot moment, un perímetre de seguretat, abalisat i protegit per evitar la deterioració o l’espoli de les restes, on només podrà accedir el personal autoritzat. L’equip tècnic que participa en l’excavació oferirà diàriament, a les 17 hores en el mateix cementeri, informació a veïnats i persones interessades sobre l’evolució de les tasques realitzades.

És la primera actuació del segon Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears, que preveu un total de 9 intervencions en 8 municipis -Sencelles, Porreres, Eivissa, Manacor, Bunyola, Artà, Valldemossa i Santa Maria del Camí-, així com l’estudi d’una possible fossa a Formentera.

Les tres víctimes

Segons la informació recollida en el Mapa de Fosses comunes de Mallorca per Antònia Mercadal, en el cementeri de Sencelles se cerquen tres víctimes enterrades en dues fosses. En una fossa estaria Josep Miralles Garau, 31 anys, de professió pagès i músic, i Josep Serra Joan, 56 anys, de professió pagès. Tots dos procedien de Montuïri, van ser assassinats l’1 de setembre de 1936 i trobats a la carretera de Santa Maria a Montuïri, entre els municipis de Sencelles i Biniali, segons consta en la Causa 375/1936.

La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, 33 anys, venedora al mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la van segrestar, violar i van assassinar. La varen trobar en el Predi de Son Palou de Sencelles, segons consta en la Causa 901/1936.

Les dues causes judicials indiquen que els cossos d’aquestes víctimes es localitzen a l’interior del cementeri de Sencelles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris