nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Un equip d'arqueòlegs excava per primera vegada una trinxera de la Guerra Civil a Mallorca

Un grup d'investigadors ha començat aquest dilluns a excavar un vèrtex fortificat en una muntanya de Son Carrió, en el municipi de Sant Llorenç, on en 1936 va tenir lloc la Batalla de Mallorca. Es tracta de la primera vegada en la qual s'excava una trinxera de la Guerra Civil espanyola a Mallorca.

Així ha informat l'equip de personal investigador, qui ha detallat que les excavacions per a documentar i identificar materials de la guerra civil en el lloc s'allargaran fins a aquest divendres. Així mateix, els resultats de la recerca es presentaran al públic en un acte en Espai 36 de Sant Llorenç aquest dijous.

Sota el títol 'Batalla de Mallorca', l'equip d'investigadors compta amb el suport del Consell de Mallorca i els ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç. A més, està integrat per vuit voluntaris de diferents universitats de Balears (UIB i CESAG) i de Catalunya (UPF, UOC i UB), tot sota la supervisió dels doctors Gonzalo Berger i Manuel Aguilera, directors del projecte.

Cal assenyalar que la Batalla de Mallorca va tenir lloc entre el 16 d'agost i el 4 de setembre de 1936, quan una expedició d'uns 4.000 milicians procedents de Barcelona va desembarcar entre Son Servera i Portocristo. Segons relata l'equip d'investigadors, més de 200 milicians van perir a l'Illa, després de 20 dies d'enfrontaments per terra, mar i aire a les forces revoltades de Mallorca.

Reconèixer l'espai de batalla

El grup va realitzar en 2017 una campanya arqueològica de prospecció per a reconèixer el terreny i recollir material. No obstant això, aquest any els treballs se centren en excavar un vèrtex fortificat amb dos parapets que el bàndol revoltat va utilitzar per a defensar-se dels republicans desembarcats pel general Bayo en 1936.

De fet, en el terreny explorat a Son Servera i Sant Llorenç els investigadors han trobat diverses trinxeres, pous de tirador, bales, restes de projectil de canó i morter, llaunes o culleres, entre altres objectes. L'objectiu que es marquen és mantenir els treballs fins a l'any 2022 per a reconèixer tot l'espai de la batalla. Els resultats de la recerca es difondran a través de la pàgina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris