algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
27°

La Costa de Calvià centra el nou número de la revista Entorn

La Costa de Calvià centra el nou nombre de la revista entorn.

dbalears/Arxiu

Aquest matí s'ha presentat a Portals Nous un nou número de la revista monogràfica 'Entorn de Calvià' dedicada especialment a la Mar i editada per l'Ajuntament de Calvià. Durant l'acte, el batle del municipi, Alfonso Rodríguez Badal, ha destacat que la revista compleix amb els objectius de divulgar amb rigor històric informació sobre el municipi de Calvià posant l'accent principalment a recollir les dades més significatives de l'activitat social i cultural del poble de Calvià.

A més, ha posat en relleu que es tracta d'una publicació de servei públic, que repassa el passat, l'actualitat i ofereix una visió estratègica del futur del municipi. Rodríguez Badal ha tancat la seva intervenció recordant la cançó de Joan Manuel Serrat Plany al mar.

A continuació, el professor d'arqueologia de la UIB, Manuel Calvo, ha exposat una
breu dissertació sobre la importància de la mar per als habitants de Calvià i la seva
vinculació amb la història del municipi i de l'illa a través de les diferents troballes
arqueològiques en la costa de Calvià.

El número 8 de la revista Entorn inclou en el seu contingut articles originals de recerca que repassen aspectes com la navegació marítima durant la prehistòria, les torres de vigía, el contraban a Calvià, la pesca i reserves marines calvianeres, o la consolidació d'una societat assentada en la costa.

A més, ofereix entrevistes amb persones significatives que tenen a veure amb el municipi i la mar, com la biòloga marina Isabel Moreno; l'activista Xavier Pastor; el mestre d'aixa, Joan Mario Rebassa; o l'esportista Laura Quetglas, que es troba en aquests moments competint en el mundial de pedala surf a la Xina. «A més s'aborden altres temes, com les pedreres de la costa, els mapes de Vicente Tofiño, la nova toponímia de la costa de Calvià, o l'ús de les nostres platges com a plató cinematogràfic», han explicat.

També s'inclou dos nous apartats: un sobre assaig i un altre sobre joves investigadors de Calvià. «La revista Entorn, que s'edita des de 2013, dedica cada nombre a un tema concret i la redacció és a càrrec de funcionàries i funcionaris de l'Ajuntament. A més, tal com han explicat, «compta amb col·laboracions externes d'especialistes en la matèria. Així, en les anteriors edicions s'han centrat en el medi ambient, l'art, l'arquitectura del territori, la gastronomia, el cinema, el turisme i la dona».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ..., fa mes de 2 anys

nombre

1 1 m. [LC] [MT] Resultat de comptar les coses que formen un agregat, i ens abstracte que resulta de generalitzar aquest resultat. Nombre parell. Nombre senar o imparell. Nombre trencat, fraccionari.
1 2 [MT] nombre algebraic Nombre real que és arrel d’un polinomi amb coeficients racionals.
1 3 [MT] nombre auri Nombre que serveix per a determinar l’epacta.
1 4 [MT] nombre binari Nombre escrit en base 2.
1 5 [LC] [MT] nombre complex Suma d’un nombre real i un nombre imaginari.
1 6 [LC] nombre compost Nombre que s’escriu amb més d’una xifra.
1 7 [MT] nombre decimal Nombre real no enter.
1 8 [LC] [MT] nombre deficient Nombre en què la suma dels seus submúltiples és inferior a ell.
1 9 [MT] nombre enter Nombre que es pot expressar com a diferència de dos nombres naturals.
1 10 [MT] nombre imaginari Arrel quadrada d’un nombre negatiu.
1 11 [MT] nombre irracional Nombre real que no es pot expressar com un quocient de dos enters. L’arrel quadrada de dos és un nombre irracional.
1 12 [MT] nombre mixt Nombre que consta d’una part entera i una part fraccionària.
1 13 [MT] nombre natural Nombre que apareix en la successió 0, 1, 2, ...
1 14 [MT] nombre perfecte Nombre igual a la suma de les seves parts alíquotes.
1 15 [MT] nombre primer Nombre natural, diferent de la unitat, que no és divisible sinó per ell mateix i per la unitat.
1 16 [MT] nombre racional Nombre que es pot expressar com a quocient de dos nombres enters.
1 17 [MT] nombre real Nombre que es pot expressar com a límit d’una successió de nombres racionals.
1 18 [LC] nombre rodó Nombre expressat aproximadament, en unitats d’un ordre donat sense tenir en compte les unitats d’ordres inferiors.
1 19 [MT] nombre transcendent Nombre real que no és algebraic.
1 20 [LC] nombres amigables Dos nombres cadascun dels quals és la suma de totes les parts alíquotes de l’altre.
1 21 [LC] nombres cardinals: 1, 2, 3, 4, etc.
1 22 [MT] nombres congruents [o nombres congrus] Nombres que dividits per un mateix enter, el mòdul, donen el mateix residu. El 7 i el 15 són congruents respecte al mòdul 4.
1 23 [MT] nombres coprimers Nombres primers entre ells.
1 24 [LC] [HIH] nombres piramidals Nombres que expressen la quantitat de bales de canó que es poden col·locar formant piràmide triangular (4, 10, 20, etc.) o quadrada (5, 14, 30, etc.).
1 25 [MT] [LC] nombres poligonals Sumes successives dels primers termes d’una progressió aritmètica el primer terme de la qual és 1.
1 26 [MT] nombres primers entre ells Nombres que no tenen altre divisor comú sinó la unitat.
2 1 m. [FIN] [QU] nombre atòmic Nombre de càrregues positives elementals o protons que constitueixen els nuclis de tots els isòtops d’un element químic.
2 2 [FIF] [QU] nombre d’ona Constant característica d’una ona, definida com k=2π/λ, en què k és el nombre d’ona o nombre de propagació, i λ és la longitud d’ona.
2 3 [AR] [AQ] nombre d’or Relació matemàtica entre alçades i amplades en la composició d’una façana, equivalent a 1,618.
2 4 [QU] [FIF] nombre d’oxidació Nombre d’electrons que sota determinats supòsits cal afegir a un àtom que forma part d’un compost o que cal llevar-ne per a portar-lo al seu estat elemental.
2 5 [QU] [GLG] nombre de coordinació En una estructura cristal·lina, nombre d’ions que envolten regularment un ió determinat.
2 6 [FIN] [QU] nombre de massa Per a un determinat núclid, nombre de nucleons que constitueixen el seu nucli atòmic.
2 7 [QU] [FIF] nombre de transport Fracció del corrent elèctric total que es fa circular a través d’una solució electrolítica que és transportada per cada espècie iònica present a la solució.
2 8 [BI] nombre haploide Nombre de cromosomes (n) d’una dotació cromosòmica haploide.
2 9 [FIF] [FIN] [QU] nombre màgic En un nucli atòmic, nombre de protons (Z) o de neutrons (N) que fa que una capa energètica sigui completa.
2 10 [FIN] [QU] [FIF] nombre quàntic Valor discret i adimensional que, en mecànica quàntica, defineix un aspecte determinat d’un estat d’una partícula lligada a un sistema atòmic.
3 1 m. [LC] Quantitat comptable indeterminada. Un gran nombre de convidats se’n van haver de tornar. Els descontents són en petit nombre. Un nombre infinit d’ocells.
3 2 m. [LC] Gran nombre. Nombre de gent hagué de restar a fora.
3 3 [LC] sens nombre loc. adj. Innombrable . Un viatge ple de perills sens nombre.
4 m. [FL] Categoria gramatical que, en algunes llengües, marca els substantius, els determinants, els pronoms, els adjectius i els verbs com a entitats úniques o plurals a través de determinats trets formals. Nombre singular. Nombre plural. Nombre dual.
5 m. [FL] [FLL] Harmonia del discurs que resulta d’un cert ritme de la frase.

número

1 1 m. [LC] [MT] Expressió que representa un nombre amb què una persona o una cosa és designada dins una sèrie o col·lecció. La casa número 7 del carrer de la Perera. Treure, en un sorteig, un número alt, un número baix, un bon número.
1 2 m. [LC] [MT] Signe amb què es representa un nombre. Escriviu els números i les lletres següents.
1 3 m. pl. [LC] Càlculs sobre una cosa. Fes números abans de demanar la hipoteca. Els números quadren.
1 4 [LC] prendre el número a algú Prendre el pèl a algú.
2 m. [LC] [JE] Peça, exhibició, execució, que forma part del programa d’un espectacle d’atraccions, de circ, d’un concert, etc.
3 m. [LC] [CO] Edició d’una publicació periòdica. El número de febrer de Serra d’Or.
4 m. [LC] [JE] Bitllet marcat amb un número per a participar en un joc d’atzar.

(DIEC2)

Valoració:0menosmas
Per @..., fa mes de 2 anys

M'agradaria que ens explicas quan hem d'utilitzar.la paraula "numero" i quana paraula "nombre", perque molts no ho tenim clar.
Gràcies.

Valoració:0menosmas
Per ..., fa mes de 2 anys

SÍ: La Costa de Calvià centra el nou número de la revista Entorn


NO: La Costa de Calvià centra el nou nombre de la revista Entorn

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris