nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Sebastià Lliteres: «La situació geogràfica de Porreres fou clau per a la repressió»

Treballs arqueològics a la fossa de Porreres

16-11-2016

Les exhumacions a la fossa de Porreres es reprenen aquest dijous. Segons l'equip d'arqueòlegs d'Aranzadi, els treballs s'han efectuat en la part d'enterraments més humils del cementeri. Les fosses són damunt d'aquests enterraments. Cal destacar que, fins ara, s'han trobat al voltant de 50 cossos d'homes d'edat aproximada de 50 d'anys.

L'historiador Sebastià Lliteres ha explicat aquest dimecres al programa Perifèries d'Ona Mediterrània quins són els tres motius que als investigadors i historiadors, com ell, els fa pensar que Porreres pogués ser un dels nuclis destacats on es produí una fortíssima repressió durant la Guerra Civil a Mallorca.

Segons ha assegurat l'historiador, Porreres seria el lloc «idíl·lic» per a dur a terme aquest tipus de repressió: d'una banda, perquè els assassinats es duien a terme molt a prop del cementeri de Porreres, concretament en el camí de Banyeres, un lloc molt discret darrere l'oratori de la Santa Creu; d'altra banda, Lliteres ha destacat la situació geogràfica del municipi de Porreres, que es troba de camí entre els dos altres nuclis que patiren la forta repressió: Palma i Manacor; finalment, l'historiador ha recalcat que Porreres comptà amb un altíssim percentatge d'afiliats i afiliades a la Falange i que, per tant, eren persones disposades a dur a terme aquesta repressió en forma d'assassinat.

Podeu escoltar l'entrevista a l'historiador Sebastià Lliteres aquí:

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 3 anys

Benvolgut "Coret", som en Sebastià Lliteres. Respect molt el teu comentari, en sentit constructiu. Voldria respondre't. La meva resposta, que no pretén ser definitiva ni molt manco, planteja simplement tres elements que, units (i això és la clau per jo), poden ajudar a entendre el perquè d'escollir Porreres per a dur a terme més de 117 assassinats, a diferència del que pogué passar en altres pobles (la majoria de les 47 fosses de Mallorca d'aquesta època tenen suposadament un nombre molt menor de represaliats). Per jo hi havia les condicions idònies (i no idíl·liques, com s'ha escrit a l'article) per poder dur a terme les execucions. La Falange porrerenca era molt disciplinada, dura i gran per les proporcions del poble, i comptava amb el suport dels terratinents i persones de poder de la vila. Al poble hi havia poquíssima força de l'esquerra i això proporcionava via lliure pels favorables al cop d'Estat. També és important que molts d'aquests falangistes estessin disposats a matar indiscriminadament. És cert el que dius que no tots els falangistes foren assassins ni tots els assassins foren falangistes, però aquest no és el debat. L'argument de disposar d'un lloc idoni es basa sobre el fet que entre el lloc d'execucions i el cementeri hi ha el camí que venia directe de ciutat, cosa que facilitava la logística de la repressió. I en quan a la situació geogràfica (que per jo és l'argument menys important però casualment el que han recalcat més a l'article) es basa en què era un poble de fàcil accés i comunicacions entre Palma i Manacor, centres d'operacions claus en tota la repressió a Mallorca, cosa que podia facilitar tot el procés (fàcil accés per escamots de falange i altres repressors venguts d'altres pobles com Campos i Felanitx, per exemple.) Gràcies pel teu comentari. Simplement remarcar que aquestes poden ser només algunes de les causes de tot plegat. Una abraçada.

Valoració:3menosmas
Per Ginebró, fa mes de 3 anys

Crec que no va per mal camí.En Lluis Sitjar era de Porreres.El comte Rossi va visitar Porreres.No sé ,no sé...

Valoració:2menosmas
Per crec, fa mes de 3 anys

«idíl·lic»? No devia voler dir "idoni"?

Valoració:3menosmas
Per Coret, fa mes de 3 anys

No és convincent. De llocs amagats, allunyats de possibles testimonis, n'hi havia a balquena l'any 1936. Què té a veure que Porreres estigués entre Palma i Manacor? Havien de dur els detinguts de Palma a Porreres perquè està entre Palma i Manacor? No té sentit. Que a Porreres hi hagués un cert nombre de falangistes, no vol dir que la majoria dels assassins fossin porrerencs. No tots els falangistes foren assassins ni tots els assassins foren falangistes.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris