cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

El Cosso: menys bulla i més policia des de 2011

El batle de Felanitx, Biel Tauler, ha aprovat l’enèsima maniobra política per reduir el caràcter reivindicatiu del Cosso després d’assegurar el blindatge policial que ja ha practicat en els darrers anys per cobrir el dia de Sant Agustí, dia 28 d'agost. La Junta Local de Seguretat de Felanitx, presidida per la delegada del Govern central, Teresa Palmer, i el batle Tauler, aprovava dilluns un operatiu de seguretat calcat del dels anys posteriors al polèmic Sant Agustí de 2011.

La decisió de batle de Felanitx, quatre mesos abans de la celebració del Cosso, mostra una cert temor a l’arribada d’un nou consistori elegit en les eleccions municipals del pròxim 24 de maig. Amb aquest acord, el primer edil felanitxer s’assegura una important presència policíaca i mostra la intenció de reduir el caràcter reivindicatiu de la jornada del 28 d’agost. Una pràctica que, des dels incidents de 2011, ha estat el modus operandi d’un consistori marcat per la polèmica a l’hora de gestionar la festa més important de Felanitx.

Agost 2011. Esprai urticant a membres del Cosso

El conflicte s’iniciava el 28 d’agost de 2011. Com era habitual, els polítics foren banyats, embrutats amb farina i reberen algun insult, alguna provocació i alguna estirada. Però el pas de Maria Salom, Biel Tauler i Catalina Soler tingué un protagonista inesperat: el flit. Es creà una allau que encengué la metxa dels incidents, després que un agent de la Policia Local ruixàs amb esprai urticant uns membres del Cosso i gent present devora el pal·li.

A partir d'aquell moment els efectius de la Policia Local i de la Guàrdia Civil entraren uns minuts en una batalla amb els membres de la penya i amb altres veïns. Molts de veïns, propers a la sortida de les autoritats de l'Ofici del dia de Sant Agustí, es varen veure afectats pels gasos emprats per la Policia Local de Felanitx. Així, entre els damnificats hi hagué alguns menors, una dona embarassada i molts dels joves més pròxims a la festa. Més d'una dotzena de persones foren ateses al centre de salut. Així mateix, alguns dels membres de la penya posaren «una denúncia que no va voler ser tramitada per la Policia Local i va haver de ser traslladada a la Guàrdia Civil».

Desembre 2011. Denúncia de l’Ajuntament davant Fiscalia

S’iniciava d’aquesta manera el conflicte que implicaria denúncies de l’equip de Tauler, processos judicials i campanyes a favor dels multats. Mesos després de l’accidentat Sant Agustí, l’Ajuntament de Felanitx enviava un expedient a la Fiscalia en considerar que existien indicis de delicte pels incidents. Com a resposta, es creava el Comitè de Defensa de les Festes Populars de Felanitx (CDFPF), que expressava el rebuig a la decisió i afirmava que aquest expedient no havia estat elaborat pel consistori felanitxer, sinó que havia estat elaborat pel grup municipal del PP juntament amb la Policia Local.

Agost 2012. Comunicat del Cosso i blindatge policial

Se celebrava de nou un Sant Agustí marcat pel fort blindatge policial mentre les multes pels incidents a les festes continuaven augmentant i ascendien a 55.150 euros entre tots els denunciats. Segons el mateix Comitè de Defensa, la connexió entre l’Ajuntament i la Policia Local va suposar una incriminació a una desena de felanitxers que «estaven marcats políticament». La mateixa entitat denunciava la inexistència de la separació de poders, ja que un regidor de l'equip de govern va revelar el resultat final de la investigació quan ni els encausats en tenien coneixement. Els dies previs a la celebració estigueren marcats per la inevitable tensió entre el batle i els organitzadors. Aquesta circumstància fou aprofitada pel Comitè Organitzatiu del Cosso per deixar mostra del seu particular humor felanitxer. Sortia a la llum el ja famós ”comunicat del cosso 2012”

Desembre 2012. Flitada d’art en solidaritat amb els encausats

L'Auditori de Porreres acollia la subhasta d'obres d'art que el Comitè de Defensa de les Festes Populars de Felanitx engegava amb la col·laboració d'artistes felanitxers i de la contrada. L’objectiu era prou clar: recaptar fons per ajudar els joves denunciats per l'Ajuntament pels fets ocorreguts durant El Cosso de 2011. Artistes de renom com Rafel Joan, Ferran Aguiló i Jaume Canet, o el felanitxer més universal, Miquel Barceló, entre molts d'altres, varen cedir gratuïtament alguna de les seves obres en solidaritat amb els encausats.

Juny 2013. Ni multes ni sancions

Els encausats per desordres públics i atemptats a l’autoritat arran dels incidents de 2011 no havien de pagar finalment els 55.150 euros de multes. Els processos penals i administratius varen prescriure i dies abans ja s’havia arxivat la causa judicial. El col·lectiu d'encausats es felicitava per la notícia però lamentava que no s’hagués realitzat el judici corresponent per poder defensar-se. Consideraven alhora que l'arxivament de la causa judicial i la prescripció de les multes demostrava «el ridícul que ha fet el PP de Felanitx». Tal com havien manifestat des del principi, el col·lectiu declarava que tot el procés judicial havia estat una farsa, ja que «l'informe havia estat instruït pels principals protagonistes, els flitadors, i el mateix document fou redactat per ordre expressa del responsable polític del cos.

Agost 2013-2014. «Hi ha més guàrdies civils vigilant el Cosso que gent a la revetlla»

Durant els dos anys posteriors, el dia de Sant Agustí va aplegar de nou una quinzena d'agents i un tancat de barreres varen bloquejar bona part de la plaça on ballaven els Cavallets i on estava instal·lat el pal·li de la penya El Cosso. Un pal·li que aquells anys va plegar-se després que hi passassin els Cavallets per evitar que ho fessin els polítics.

La desconnexió entre l’Ajuntament i el Comitè Organitzador del Cosso era evident i quedava demostrada en la reacció del poble felanitxer durant els estius de 2013 i 2014. El consistori organitzava la revetlla de cada any amb motiu de Sant Agustí i la celebració suposava un important fracàs. Per contra, el Correbars, preparats per la Plataforma en Defensa de les Festes Populars (membres del Comitè Organitzatiu del Cosso), aconseguien reunir cada cop més persones (més de 400 cada any). Bona part dels felanitxers mostraven el seu desacord amb la revetlla organitzada per l’equip de Tauler i el seu contingut. Era evident la discrepància profunda amb l'actitud de l'Ajuntament respecte dels fets ocorreguts al Cosso de 2011 i ja arxivats per la justícia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per peper, fa mes de 6 anys

Una grapat d'ases son aquets del coso.

Valoració:-9menosmas
Per joana, fa mes de 6 anys

Gora Felanitx!!! des de sempre heu estat uns rebels, que no vos aturin!!! A tomar barreres si fa falta!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris