bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Tradició i reivindicació s'apleguen a Santa Margalida per la Beata

Gran pluralitat a la tribuna de convidats a la processó de la Beata. La presidenta del Parlament, Marga Durán, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, i el vicepresident del Consell, Joan Rotger, compartiren espai amb el batle Antoni Reus (SxC), Francina Armengol (PSIB), Biel Barceló (MÉS), el docent Jaume Sastre i representants de l'Assemblea de Docents, GOB i a pro Consell de la Joventut, entre d'altres.

Jaume Morey.

És «la processó més típica de Mallorca», diu el tòpic, i des de fa alguns anys –des que José Ramón Bauzá va accedir al Consolat, des que l'esquerra governa a Santa Margalida, des de tot això– és també aquella en la qual més abunden les referències a l'actualitat, la més reivindicativa socialment.

Ahir, la Beata es va imposar de nou a les temptacions del Dimoni, i una altra vegada, els que van voler fer-ho, van protestar o van manifestar la seva opinió simbòlicament, sense embrutar per això l'origen religiós ni el vessant tradicional de la festa.

La processó va transcórrer com estava previst, sense que es registressin incidents destacables, relatant la vida i passatges de Santa Catalina Thomàs.

Presències i absències
Però el focus no només estava posat en la Beata, sinó també en la tribuna d'autoritats, o en les seves absències i presències. Com estableix el protocol, el Consistori convidà formalment el president del Govern, els consellers d'Educació i Turisme, la presidenta del Consell, la presidenta del Parlament, la delegada del Govern, els portaveus dels diferents grups parlamentaris i els batles dels municipis propers.

José Ramón Bauzá no hi va acudir, i va delegar en Martí Sansaloni, conseller de Salut; Joana Maria Camps (Educació) tampoc es va deixar veure, ni Jaime Martínez (Turisme), ni Maria Salom (Consell), que va delegar en el vicepresident Joan Rotger, ni Teresa Palmer (Delegació del Govern). Sí van estar Margalida Durán (Parlament), Francina Armengol (PSOE) i Biel Barceló (Més).

En cas contrari, Bauzá i Camps haurien coincidit amb dos representants de l'Assemblea de Docents, i entre ells Jaume Sastre, protagonista de la vaga de fam de 40 dies per demanar a Bauzá diàleg amb els docents; amb representants del GOB i amb membres de la plataforma pro Consell de Joventut de les Illes Balears, un organisme que el Govern ha deixat morir.

Aquestes entitats o personalitats havien estat convidades expressament pel batle, Antoni Reus. També s'havia convidat un representant de la plataforma antipetrolífera Balears diu No, però va excusar la seva presència.

Símbols
Jaume Sastre va assistir vestit a l’ample –era la Beata–, i l'altre docent, Guillem Barceló, amb camiseta verda davall l'amerciana. Un grup d'al·lotes de Santa Margalida els van regalar una gerra verda.

Es van veure també altres camisetes de la plataforma Crida, i llaços verds i quadribarrats, a més d'alguna senyera. La reivindicació i el malestar no només es manifestava la llotja d'autoritats, sinó entre la munió de pagesos. Sembla que les festes tradicionals no són impassibles, com la Beata, sinó que varien, fins que arriben a reflectir l'actualitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 6 anys

¿Así que Sastre quería encontrarse, aunque fuera de rebote, con Bauzá ? .Lo de este hombre es patético. Sin duda,le falta un agua. Es un fulano de ideas fijas.

Valoració:0menosmas
Per JAS, fa mes de 6 anys

La veritat és que com a docent en JS me fa empegueïr.

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris