nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Manacor recupera l'antic molí fariner d'en Sopa

El municipi de Manacor ha recuperat l'emblemàtic molí de vent fariner d'en Sopa. La rehabilitació ha estat possible gràcies a un conveni entre el Consell de Mallorca i la propietat. Els treballs de restauració, desenvolupats per la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial de la institució insular, han costat 158.200 euros. S'iniciaren el febrer de 2012 i han acabat aquest octubre.

El projecte ha estat encapçalat per la tècnica Aina Serrano. La restauració ha consistit, bàsicament, en les actuacions següents: eliminació d’afegits moderns de tot el molí; reparació de les escletxes exteriors de la torre, i eliminació de les parts descloscades de l’interior; reconstrucció dels quatre sostres i substitució de graons trencants; retirada dels trams de tela asfàltica i impermeabilització d'un nou trespol de calç i arena.

A les façanes de la base, també s'han eliminat els aparells moderns i s’han repicat les clapes fetes amb materials no adients. Pel que fa a la maquinària del molí, s’ha construït íntegrament, i el capell del molí s'ha restaurat utilitzant materials tradicionals. De la mateixa manera, s'ha habilitat un arbre de fusta d'alzina i s'han restaurat les portes i finestres de la base.

A més, s'han col·locat elements expositius i cartells interpretatius, que han estat ubicats a l'interior del molí. Finalment, s’ha enregistrat un vídeo que mostra el procés de restauració del molí. Segons el Consell de Mallorca tots aquests elements podran ser visitats pels ciutadans gràcies a un conveni de col·laboració que permetrà realitzar, inicialment, 12 visites anuals, totes elles públiques i gratuïtes, durant un període de 10 anys. El nombre de visites es podria ampliar en funció del contingut definitiu de l'acord entre la institució insular i la família Duran, propietària d'aquest singular element patrimonial.

Molins fariners
El Molí d’en Sopa és un dels 40 molins de vent fariners conservats al terme municipal de Manacor. Encara que es desconeix la data concreta de la seva construcció, escrits històrics de l’any 1685 constaten l'existència de la família Pastor, de malnom Sopa, si bé la seva vinculació amb l'ofici de moliners no està documentat fins al segle XIX.
A la dècada de 1920, el molí encara es trobava en funcionament, i el 1963 va ser restaurat utilitzant peces d’altres molins, començant a funcionar com a restaurant. Dels darrers anys, cal destacar els danys produïts a causa d’un incendi a la torre del molí, originat per un llamp.

A causa, precisament, d’aquest sinistre, ocorregut el mes de febrer de 2007, el molí es trobava molt deteriorat, sobretot la part de la torre. A més, al llarg dels darrers anys, es dugué a terme una ampliació a la façana sud, bastida amb materials aliens a la tipologia constructiva de l'edificació. Igualment, les façanes de la base incorporaven elements moderns que desvirtuaven la seva fisonomia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris