algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

«La protecció del territori i la prevenció dels incendis no són prioritàries per al Govern»

860

Concentració dels treballadors de la naturalesa davant el Consolat en contra de les retallades al sector.

M.À.C.

Quan es compleixen dues setmanes de l'inici del foc forestal més voraç que ha afectat l'Illa de Mallorca en els últims anys sembla inevitable fer la vista enrere i tractar d'analitzar què no s'ha fet bé i quins punts es poden millorar d'ara endavant.

La fita col·lectiva ha de ser que una situació com aquesta no torni a produïr-se, i més en un territori que alena gràcies a la seva imatge a l'exterior, i al fet de disposar dins les seves fronteres de joies naturals reconegudes mundialment, com ho és la Serra de Tramuntana.

Amb aquests elements en ment, els representants dels diferents sindicats presents al comitè d'empresa de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) es plantaren davant l'Ajuntament d'Andratx i parlaren de forma crítica i diàfana sobre alguns punts que, segons la seva visió, acceleraren la devastació d'una part significativa de la Serra -més enllà de la presumpta imprudència de qui es considerà iniciador del foc-.

Entre els factors destacats, un paper important pertocà a què la conservació mediambiental, com tantes altres matèries pròpies de la nostra realitat, està sotmesa a criteris d'austeritat molt marcats i estrictes.


Evidències
La primera tesi que volgueren rebatre els sindicalistes és la que afirma que l'Ibanat compta amb els mateixos recursos que en campanyes anteriors. Així, apuntaren que el pressupost d'aquest ens en el capítol de personal ha minvat de 2012 a enguany en 650.000 euros, i que els comptes totals de l'empresa pública han passat de 12.077.436 € a just 10.475.000 en el mateix període.

Sobre acomiadaments, expliquen que als 7 pròpiament seus hi hem de sumar els 32 de l'extingida Espais de Natura Balear de finals de l'any passat; també caldria comptabilitzar diverses baixes i jubilacions que no s'han cobert, apunten.

A més expliquen que entre l'any anterior i aquest s'han eliminat diverses torres de vigilància -les de Sobremunt, Mondragó, Son Vida, i han canviat la del Parc de Llevant d'Artà per una càmera-, així com un vehicle tot terreny del tipus pick up.

També critiquen que mentre just s'han fet quatre contractes de reforç a la plantilla de Mallorca, s'ha hagut d'assumir la vigilància del Parc Nacional de Cabrera, al mateix temps que s'han fet recentment dos contractes nous d'alta direcció, que no saben del cert "a què es dediquen".


Què canviar
El comitè d'empresa de l'Ibanat considera encertada la dita que és preferible destinar recursos a mesures de prevenció que després haver de lamentar la pèrdua. Per això, expliquen que caldria potenciar la vigilància, augmentar els recursos de les unitats de primera intervenció i promocionar l'educació ambiental a tots els nivells.

Els treballadors forestals indicaren que no just les descàrregues aèries d'aigua apaivaguen els incendis, i en això hi compta molt la tasca feixuga i sovint menystinguda que ells fan des d'enterra. Això no obstant, que s'hagin de fer torns de 24 hores de feina per manca de personal no té segons el seu parer cap justificació.

Així doncs, els treballadors de la muntanya veuen en la planificació i la prevenció les claus de la qüestió. Una tasca que si es fa cada temporada, amb els mitjans humans i tècnics propis de les Illes -que són els veritablement coneixedors del terreny-, evita al cap i a la fi sotrecs i maldecaps indesitjables, però sobretot, la destrucció del nostre preuat entorn natural.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MARBOSCH, fa mes de 7 anys

Aquest govern es vol caracteritzar per equilibrar els comptes i realment comença tenir problemes de capacitació i encara els esgarra més; aquí en van dos exemples:
1r.- Cas Alpha Pam: A més de la mort d'aquest jove (que no té preu) després varen haver de posar en tractament moltes persones en prevenció de tuberculosi perquè havien estat infectades, quin fou el cost en € i medis simplement per negar l'atenció a un grup de persones en prevenció (a més del cost humà)? Segurament mai ens ho diran.
2n.- Retallades a l'IBANAT i als bombers. Amb el cost del combustible d'un parell dels avions segur que hauríem pagat TOTS el retalls i ara tendríem una zona natural. Ara haurem de pagar el cost de sufocar l'incendi i regenerar la zona (jo segur que no ho tornaré a veure mai en la vida i això no els ho puc perdonar) i quant ens costarà això?
Crec que aquest dos casos són dos bons exemples de retalls i MALA GESTIÓ, allò que els pperos i el seu govern volen presumir i al final no en tenen ni idea, i qui ho dubti que comenci a treure números (que deim per aquí). Per cert, i per acabar, en personal han fetes retallades però només a la part de baix, i ja ens entenem.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris