cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

El foc d'Andratx ha calcinat el 70% de la finca de la Trapa

L'ase Pep, amb la rosseguera calcinada de la muntanya al fons.

R.D.

El gran incendi que cremà bona part del ponent de la serra de Tramuntana ha estat estabilitzat, i ara és l'hora de fer les primeres avaluacions dels danys originats.

El grup ecologista GOB difongué ahir el primer balanç de la situació en la qual ha quedat la finca de la Trapa, segons el qual el foc afectà aproximadament el 70% de la seva superfície.

"S'han salvat de les flames bona part del sector sud, que mira a Sant Elm i per on discorre la pujada dels dos accessos principals. Igualment s'ha salvat del foc la major part de la superfície agrícola, que ocupa la vall de Sant Josep on també es troben les restes del monestir trapenc. Més enllà d'això, han quedat algunes petites taques de verd a diversos punts", indiquen fonts dels ecologistes, entre la tristesa i la resignació.

En canvi, bona part de la infraestructura aixecada per la feina de més de trenta anys ha quedat esmicolada.

Desperfectes de gravetat
Segons això s'han destruïts 6 dels 8 tancaments que s'havien realitzat per protegir la reforestació de les cabres assilvestrades i per allotjar el ramat de la finca -un ase i una guarda d'ovelles-.

També s'han perdut la xarxa de distribució i impulsió d’aigua per a reguiu, i la motobomba, a més de l'apiari, que des de fa anys produia mel a la finca i ajudava a la polinització de la vegetació i els cultius.

Afortunadament hi ha hagut vida que ha pogut sortir endavant malgrat el succés que ferí la Trapa. Així quedaren preservats del mal diversos fruiters (nespleres, pereres, codonyers, ginjolers, figueres, oliveres, cirerers, albarcoquers,...) a la zona agrícola, que fonamentalment fan la funció d'aliment la fauna silvestre de l'indret.

Sobre el ramat, comenten que les ovelles i en Pep -l'ase que s'ha fet popular rere protagonitzar algunes estampes amb el paisatge calcinat de fons- estan bé, i afortunadament s'han salvat alguns redols de pinotells.

En canvi, l'entorn de la baixada de la pista forestal cap a les cases es troba greument desestabilitzat, i ja han començat a redolar pedres i a caure terra.

Aixecar-se després de caure
Rere la valoració, al GOB ja planifiquen les intervencions prioritàries que s'hi han de fer per a començar a recuperar l'esplendor de la finca. A partir del setembre preveuen començar a comptar amb l'ajuda dels voluntaris.

"Estam desbordats i emocionats per les mostres de solidaritat i de compromís d'ajuda. A hores d'ara més de 3.000 persones ja s'han adreçat a nosaltres oferint-se per col·laborar en la recuperació de la finca. Els volem transmetre el nostre immens agraïment. Tots junts ho aconseguirem. Gràcies!".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris