cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

El TSJIB atura l'explotació de les platges fins que es tomin els xalets de les Covetes

Nova envestida judicial perquè es demoleixin els apartaments il·legals de les Covetes. El Tribunal Superior de Justícia emeté ahir una interlocutòria que decreta la suspensió del procés per licitar els serveis que s'ofereixen a les platges campaneres mentre els treballs d'esbucament no hagin acabat. És molt probable, per tant, que els usuaris dels arenals del Trenc o les Covetes no puguin comprar una cervesa (o fer qualsevol altra consumició) a qualsevol dels xibius de les platges fins ben entrat l'estiu. És igualment molt possible que l'Ajuntament perdi una quantitat important de diners: els que hauria ingressat gràcies al lloguer de tots aquests béns.

El TSJIB indica que la licitació dels serveis de platges "no contravé legalment" la sentència que ordena esbucar els 68 habitatges, però tampoc "no combina adequadament amb una execució el compliment de la qual es demora i que requereix obres de demolició i reposició que, un cop iniciades, no s'han d'aturar mai fins que s'acabin". "És necessari que el curs de licitació de les instal·lacions de temporada no acabi fins que ho hagin fet completament els treballs d'esbucament", sentencia el Tribunal, que legitima la seva decisió en una llei que l'autoritza i li exigeix prendre "qualsevol mesura" a fi que les sentències siguin efectives. I la de les Covetes es decidí el 2007.

Concretament, el Tribunal Superior suspèn temporalment les adjudicacions de tots els serveis que s'haurien prestat a les platges del Trenc i les Covetes. En conjunt són 100 gandules, 50 para-sols i un xibiu a la platja de les Covetes; i 800 gandules, 400 para-sols i tres xibius al Trenc. El valor monetari de tot aquest negoci és, al llarg de tot l'estiu, superior al milió d'euros.

En el cas de Campos (i a Pollença també, però no a tots els municipis de Mallorca), el procés per licitar els serveis de les platges funciona de la següent manera. La Demarcació de Costes és qui estableix a quins punts del domini públic maritimoterrestre pot muntar-s'hi un baret i quantes gandules o para-sols caben a cada platja. Llavors ho comunica als ajuntaments respectius i ells convoquen un concurs públic per adjudicar els diferents serveis. Els concursos es regeixen pel sistema de subhasta, de manera que les empreses que més diners garanteixen als ajuntaments són les que obtenen l'explotació. Dit d'una altra manera: es queda la platja el millor postor, qui més diners abona. En el cas concret de Campos, el total de xibius, gandules i para-sols (incloent-hi els de la Ràpita i dels Estanys) sortiren a concurs per un import total d'1,18 milions d'euros. Aquest és el preu mínim que cal garantir per optar al lloguer, però no el màxim, que podria ser força superior.

Cal assenyalar que són imports per a tota la temporada estival i que l'Ajuntament, llavors, ha de cedir-ne una part a Demarcació de Costes en concepte de cànon. En qualsevol cas, cal interpretar que la interlocutòria d'ahir del TSJIB pot comprometre seriosament el pressupost de Campos per a enguany. Si els serveis que es presten als arenals del Trenc i les Covetes, entre els més concorreguts de l'Illa, no es posen en marxa fins a mitjan estiu, el Consistori pot deixar d'ingressar molts diners.

L'Ajuntament recorrerà
Sebastià Sureda, el regidor d'Hisenda, informà que els tècnics del Consistori ja treballen per recórrer les mesures dictades ahir. "Al·lucinam. No entenem aquesta decisió. Ara ja no afecta només l'Ajuntament, sinó que es juga amb el pa de moltes famílies".

La resolució del TSJIB d'ahir, sumant-hi les de dies anteriors i les multes coercitives al batle, redobla la pressió de la justícia als responsables municipals perquè s'executi la sentència de demolició dels 68 apartaments de les Covetes. En les darreres interlocutòries, els magistrats insisteixen a expressar dubtes que la sentència es compleixi en els terminis assenyalats i sobre la possible inconveniència de redactar un segon projecte de demolició (bastant més barat, però enterrant allí els enderrocs).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris