nubes dispersas
  • Màx: 11°
  • Mín: 11°
14°

“Enllaçar-se ha deixondit el cor dels catalanoparlants”

L’IES Albuhaira de Muro celebra el primer aniversari de l’exitosa campanya “Enllaçats pel català”. Un recital de poemes, un combat de glosat i el descobriment d’una placa centren els actes

Una placa recorda l’any de la campanya d’enllaçats.

25-01-2013 | Antoni Pol

Amb un recital de poemes i entonant gloses, és a dir, amb una demostració de les possibilitats literàries que ofereix la llengua catalana, l'IES Albuhaira de Muro va celebrar ahir el primer aniversari d'"Enllaçats pel català", una iniciativa que sortí d'aquest centre i que s'ha convertit en l'emblema de la lluita contra les polítiques del Govern de José Ramón Bauzá per arraconar la llengua pròpia.

El gener de l'any passat, quan es va posar en marxa Enllaçats, feia encara molt poc temps que el Govern havia anunciat la modificació de la Llei de funció pública (la que eximeix els treballadors públics de conèixer el català). Antoni Pastor continuava al PP, el decret de trilingüisme no existia, ni la nova llei de José Ignacio Wert.

Però els atacs del PP al català es preveien. En aquest context, una dotzena de coordinadors lingüístics de la zona nord de Mallorca es reuniren informalment a l'IES Albuhaira per posar en marxa una iniciativa de conscienciació lingüística.

En aquesta reunió es va gestar la idea del llaç quadribarrat. "Es pretenia despertar les veus callades, perquè n'hi havia que feia lustres que entonaven el so de la miopia lingüística. Enllaçar-se pel català ha servit per deixondir el cor dels catalanoparlants i esbandir les actituds d'autocomplaença envers la llengua", diu el manifest que ahir van llegir a Muro quatre joves voluntaris lingüístics de l'IES per celebrar el primer aniversari d'Enllaçats.

Els actes commemoratius es dugueren a terme a l'hora de pati. Començaren amb els parlaments de la direcció del centre, un representant de l'APIMA, i el president de l'OCB de Muro. Llavors arribà el torn dels rapsodes de l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca, que recitaren poemes; i després, l'algaidí Jaume Juan i el montuïrer Macià Ferrer s'enfrontaren en un entretingut combat de glosat. Els organitzadors dels actes van ressaltar-ne l'esperit didàctic. Finalment, i amb el so dels xeremiers, es descobrí una placa commemorativa al hall de l'institut amb la següent inscripció: "Ara fa un any que es va penjar aquí el primer llaç en defensa de la llengua catalana".

Valors positius i educatius
El manifest incideix en el que signifiquen les llengües. "Si no apreciam l'essència d'allò que ens pertany, si no protegim el llegat que els nostres avantpassats han conservat, aconseguirem que s'assequi la saba que ens ha pervingut i ens feren beure les nostres mares. [...] En aquest món de grans dimensions hi ha una manera, petita i nostra, de veure les coses, de pair i concebre la realitat. No és el mateix observar-la des del prisma d'una altra llengua que no sigui la nostra".

En un altre paràgraf es traça un paral·lelisme entre l'ecologia i la lingüística i compara el valor just de voler salvar una espècie animal amb el de protegir una llengua, en aquest cas la catalana. Finalment s'explica la col·locació de la placa: "Perquè sigui el reflex dels valors positius i educatius que presidiren la campanya ‘Enllaçats pel català!'. La solidaritat i l'estimació en oposició a la denúncia i la prohibició. La llibertat i la naturalitat i no la censura i la imposició".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per bernadet, fa mes de 5 anys

Tot això són Interpretacions subjectives de la llei que en cap cas no justifiquen la manipulació ideológica de l'alumnat.
De tota manera, em sembla que, pel camí que heu agafat, aconseguireu tant com tenguérem amb els quaranta anys de "Formación del Espíritu Nacional": res de res.

Valoración:-5menosmas
Per Francesc, fa mes de 5 anys

De fet, és obligació de la comunitat educativa fer valer els valors de l'estatut.

Si un govern determinat, amb aires de supremacia, es gira contra la llengua pròpia, que segons les lleis bàsiques i els Tractats de drets universals (firmats pel Reino) s'ha de normalitzar i prestigiar, la comunitat educativa no pot restar-ne al marge; més encara si l'agressió contra aquells principis s'intenta perpetrar dins dels mateixos centres educatius.

És més, la comunitat educativa té el DEURE de relacionar els estudiants amb l'entorn, amb els problemes, conflictes, reptes socials; en cap cas, tancar-se al que passa al carrer i al món, com pretenen els ADOCTRINADORES; els adoctrinadores que imposen educació alienadora; o, si no, com s'entén que els joves menorquins no sàpiguen qui va ser Emili Darder, què li van fer i per què??

Valoración:5menosmas
Per Sergi, fa mes de 5 anys

ENDAVANT, VISCA MALLORCA!

SOM MALLORQUINS, PARLEM CATALÀ I N'ESTEM ORGULLOSOS. VISCA ELS PAÏSOS CATALANS!

Valoración:5menosmas
Per A, fa mes de 5 anys

A Z. Si. A aquest país s´estimen més el Castellà i un fantasma sense forma, que el Mallorquí, Menorqui o Eivissenc (modalitats de Català), com també s´estimen més les sevillanes que el ball de bot, i s´estimen més els doblers que la salut, i una Història fictícia que la vertadera. És molt bò d´entendre, i la causa és la manca de cultura d´uns i el fanatisme dels que els han adoctrinat..

Valoración:8menosmas
Per ben fet, fa mes de 5 anys

Mentre en josera segueix fent creixer la situación de crisi...

Valoración:7menosmas
Per z, fa mes de 5 anys


A N'AQUEST PAÍS S'ESTIMEN MÉS LO DE FORA QUE LO NOSTRO,

QUALCÚ HO ENTEN ????????????

Valoración:1menosmas
Per bernadet, fa mes de 5 anys

Benvolgut Matevet:

Jo no som un dels adolescents als quals alguns es dediquen a adoctrinar dins les aules. A prendre el pèl a un altre! La vostra campanya nasqué arran d'un seguit de decisions que adoptà el govern balear per equiparar el català al castellà. No és una tasca espontània i políticament neutra, sinó una resposta directa a la "normativa Bauzá". I per si un cas no queda clar, ho torn a dir: a mi em sembla molt bé que un col·lectiu qualsevulla organitzi les campanyes que siguin i manifesti el seu desacord pacíficament i democràtica. Però convertir un institut en la seu d'un moviment clarament polític és una immoralitat molt lletja. I és una mania que sempre ha duit a la pràctica el nacionalisme d'esquerres quan s'ensenyoreix dels càrrecs directius dins els centres docents.

Valoración:-9menosmas
Per això, fa mes de 5 anys

perroflauta: olé,olé la burrologia.la politica es una cosa i l´estimació i defenssa de la llengua una altre.

Valoración:5menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 5 anys

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoración:8menosmas
Per Matevet, fa mes de 5 anys

Benvolgut Bernadet,

El que jo consider repugnant és que converteixis una campanya que nasqué amb la voluntat de transmetre estimació per la nostra llengua i solidaritat amb la nostra llengua dins un àmbit de respecte i educació amb totes les opcions lingüístiques, amb una campanya política. Entre altres temes transversals del nostre sistema educatiu hi ha el de la solidaritat i el de valorar el nostre entorn i, amb l'entorn, la cultura.

Per tant, quan aquesta terra pugui viure amb normalitat la pròpia llengua, llavors podrem entendre que cal educar per solventar les injustícies i els desequilibris que es donen en la nostra societat i, entre d'altres, els desequilibris lingüístics.

Per tant, un director que aposta i vigila per una educació integrada de coneixements i valors fa la feina que li correspon.

Valoración:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris