cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

Punt final: el Tribunal Superior de Justícia ordena demolir els 68 apartaments de les Covetes

L'Ajuntament de Campos els ha de tomar abans del 15 de maig de 2013. La interlocutòria suposa una fita històrica per a la lluita a favor del territori

23418

Al llarg d’aquests anys, s’han fet nombroses pintades reivindicatives als apartaments de les Covetes.

A. BASSA

La lluita a favor del territori a les Illes ha guanyat una batalla històrica. Els 68 apartaments distribuïts en 13 blocs a mig fer de les Covetes, just a la vora de la platja del Trenc, a Campos, hauran d'estar esbucats abans del 15 de maig del 2013. Una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) del 13 de novembre ordena a l'Ajuntament de Campos executar "tot d'una" una sentència de 2007 i demolir els apartaments. Una notícia que el GOB, que ahir la va donar a conèixer a l'opinió pública, qualificà "d'històrica".

L'escrit dóna un període màxim de sis mesos al Consistori campaner i, en concret, al seu batle, Sebastià Sagreras (PP), per executar la sentència i restituir els terrenys al seu estat original. La interlocutòria del TSJIB fixa que abans del 15 de gener de l'any que ve l'Ajuntament haurà d'haver presentat davant el tribunal el projecte de demolició aprovat; abans del 15 de març s'haurà d'acreditar l'inici d'obres; i abans del 15 de maig s'haurà d'acreditar la finalització de la demolició i restitució de la zona al seu estat original.

"Hem esperat 18 anys, però ho hem aconseguit", manifestà Miquel Àngel March, portaveu del GOB quan l'entitat, juntament amb el PSM, emprengué la lluita contra els apartaments de les Covetes. El grup ecologista mostrà ahir la seva gran satisfacció per l'escrit del TSJIB i agraí a advocats i socis la feina feta al llarg dels anys. En especial, el GOB donà les gràcies als socis que el 1995 van aportar un aval de 20 milions de pessetes per poder suspendre les obres dels apartaments.

També PSIB i PSM-IV-ExM expressaren alegria per la decisió del TSJIB. La portaveu adjunta dels socialistes al Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, assenyalà que l'escrit "dóna resposta a una demanda social, ciutadana i mediambiental" i " permetrà tornar un espai molt sensible del nostre litoral a la situació de la qual no hauria d'haver sortit mai". A més, insta l'Ajuntament de Campos a actuar de seguida i recorda que la institució ja disposa d'un avantprojecte de demolició que va encarregar el Consell de Mallorca durant la legislatura anterior.

Per part seva, el diputat econacionalista Antoni Alorda es felicità perquè "abans del maig aquella ignomínia dels bucs a l es Covetes ha de desaparèixer". A més, afirmà que la decisió "arriba en un moment oportuníssim, perquè el PP, tant a Madrid amb la reforma de la Llei de costes, com a l'Ajuntament de Campos, amb les Normes Subsidiàries, estan fent moviments per tornar a permetre urbanitzar el Trenc".

El GOB està pràcticament convençut que ni un canvi en la normativa urbanística municipal ni una reforma de la Llei de costes no podran revocar la decisió del TSJIB. En aquest sentit, es remeteren a totes les sentències que durant els darrers anys han donat la raó a l'entitat i al fet que la Llei de costes deixa "ben clar" que aquells terrenys que no eren urbans abans del 1988 ja no podran ser-ho. L'Ajuntament de Campos canvià les normes per requalificar el sòl de les Covetes el 1991 i atorgà la llicència un any després. Les obres s'iniciaren el 1994, i el 1995 se n'ordenà la paralització.

Incògnites de futur

L'Ajuntament de Campos té cinc dies per interposar un recurs de reposició, malgrat que no l'exempta d'executar la demolició. El Consistori estudiarà ara l'escrit del TSJIB, que encara no ha rebut oficialment, tot i que fan comptes acatar la justícia.

Això no obstant, el regidor d'Urbanisme, Guillem Ginard (+Acció), explicà que un dels dubtes que es planteja és qui ha de pagar l'esbucament, l'Ajuntament o la promotora. Un debat que pot dur més d'un maldecap al batle Sagreras, ja que el seu pare és un dels majors accionistes de la promotora dels apartaments.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per mallorquin, fa mes de 8 anys

Les covetes???? Pestilente panfleto pancatalanista...

Valoració:0menosmas
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Enmig de tantes males notícies, un llum d'esperança.
Au, idò! Fil a l'agulla per engegar un pla de recuperació de la zona "el dia després".

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 8 anys

ALA FI!!! Ja tenia ganes d'anar-hi jo amb un mai a tomar-ho, pareixia que no havia d'arribar mai aquest moment!!
Quant de temps sense veure una bona notícia a la portada del diari...
I està clar, no té res a veure amb el Govern "Bauzá" que ara permet fer el macro hotel a Es Trenc.

Valoració:5menosmas
Per vellutSuau, fa mes de 8 anys

Una bona notícia per a les Illes

Valoració:14menosmas
Per Filiprim, fa mes de 8 anys

Jo vull veure es batle i son pare tomant lo que no volen tomar.

Valoració:17menosmas
Per makinet, fa mes de 8 anys

Anit les rates del poble aniran falagueres... En Peixet, uns dels promotor actuals dels apartaments, no podrà digerir el sopar de manera normal. Tendrà agrura? Per què? Perquè son fill i actual batle haurà de pagar el mossatge de la demolició, o sia, entre tots els campaners (els premis-Nobel que hi consentiren fa 18 anys sabent que era inviable i els que ens hi oposarem de principi a la destrucció d'un entorn de tots els mallorquins).
Ara veurem com s'ho fa en Sebastià Peixet Junior per explicar al poble tot la malifeta i per treure doblerets d'un ajuntament arruïnat, gràcies a labor indiscutible del gran gestor econòmic Andreu "Nina" Prohens .
Haurà d'ajudar son para a vendre més semen de bou per treure el bot a surar.
Jo, si fos d'ell, ho faria pagar als regidors mafiosos que hi votaren a favor de la llicència anys enrera. Aquí queda la idea. Bona nit!

Valoració:23menosmas
Per Bon atlot, fa mes de 8 anys

BASTA JA!, el poble sobirà no comet delictes, per tant quan els ajuntaments prevarican són els seus polítics els que cometen els delictes, per molt que l'ajuntament siem tots. El poble conèix qui eren els regidors prevaricadors i tart o prest hauràn de pagar la seva maladifeta. No basta que demanin perdó. Haurán de pagar les despeses de la demolició i de la reintegració ambiental. De la seva butxaca

Valoració:20menosmas
Per Bon atlot, fa mes de 8 anys

BASTA JA!, el poble sobirà no comet delictes, per tant quan els ajuntaments prevarican són els seus polítics els que cometen els delictes, per molt que l'ajuntament siem tots. El poble conèix qui eren els regidors prevaricadors i tart o prest hauràn de pagar la seva maladifeta. No basta que demanin perdó. Haurán de pagar les despeses de la demolició i de la reintegració ambiental. De la seva butxaca

Valoració:13menosmas
Per set, fa mes de 8 anys

Sobre aixó de "Les Salines": Joan Pere Manel, els "registres formals" estan molt bé en les Universitats, però els referents de la vida quotidiana són uns altres. I en aquest cas, el nom propi és salat.

Valoració:14menosmas
Per Nofre, fa mes de 8 anys

Pareix que en Joan Pere Manel és un erudit de sa llengua. És patètic veure que fàcil ha estat pes mallorquins perdre es salat. I tots es grans pensadors com es nostro amic Joan Pere accepten tàcitament minvar sa nostra riquesa, riquesa que ens agermana més que mai amb moltes regions de Catalunya amb ses quals compartim sa nostra relicta parla.
Vos recoman no perdre sa nostra identitat. Jo, que ja no som jove, he pogut veure sa degeneració cultural i sa pèrdua de mots. Es meu padrí xerrava un lleguatge que es meus nets ni entendrien. Aquests darrers, xerren una mescla de català estandar mesclat amb mallorquí autèntic i filtracions de foraster, en definitiva, com diria aquell: "un caliportal".
I perdonau-me es qui no entenen lo que realment m´agradaria transmetre, especialment, en Joan Pere Manel.
Així mateix, com que ja som vell, seguiré diguent i escrivint Sa Ràpita, Ses Covetes, Sa Cabaneta i altres, i a qui no li agradi... serà que no estima sa meva cultura tant com jo o que sa seva memòria és tan feble que ja ni recorda que ses arrels neixen a sa terra que mos dóna sa vida. Adéu siau i...gràcies GOB per fer possible aquest futur fet.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris