algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
21°

El Consell imposa 41 sancions en sòl rústic per 1,5 milions

24008

L’Agència promogué l’execució de les dues cases de Llucalcari, una de les demolicions de més impacte ordenades per l’entitat.

Miquel Àngel Canals

L'Agència de la Disciplina Urbanística de Mallorca ha imposat 41 multes per infraccions urbanístiques en sòl rústic per valor d'uns 1,5 milions d'euros entre gener i setembre d'enguany. Es tracta d'una dada avançada per l'entitat, que començà a funcionar l'abril de 2009 i que actualment està presidida pel conseller insular d'Urbanisme i Ordenació del Territori, Mauricio Rovira.

Tanmateix, moltes de les sancions que imposa l'Agència no es cobren d'immediat, ja que la majoria de multats la recorren per no haver de pagar. De fet, l'any passat l'entitat recaptà 588.000 euros per infraccions urbanístiques, malgrat que imposà 67 multes per valor de quasi 3 milions d'euros.

En tot cas, Mauricio Rovira explicà que, a poc a poc, la recaptació de l'Agència anirà augmentant, perquè la majoria de casos que han passat pels tribunals "es van resolent". El president de l'entitat i conseller insular indicà que, des de l'entrada en vigor del conegut com a decret Company, molts casos ja no acaben als tribunals.

"La nova normativa preveu una rebaixa de les sancions si l'infractor legalitza o executa la demolició de seguida", manifestà Rovira. Aquesta modificació de la llei ha provocat que alguns infractors "paguin abans la multa per beneficiar-se de la rebaixa", de manera que no tots els casos es recorren "com passava abans", digué el responsable d'Urbanisme del Consell.

Així mateix, Rovira destacà que des de l'entrada en vigor del decret Company molts expedients estan aturats a l'espera d'adaptar-se a la nova norma.

El mateix passa amb les ordres de demolició. En els primers nou mesos de l'any, l'Agència dictà 20 ordres d'enderrocament en sòl rústic "de tot tipus". "Des de porxades fins a casetes de cans o cases, encara que són una minoria", apuntà el conseller. La majoria de casos "són als tribunals", subratllà.

Inspeccions

L'Agència de Disciplina Urbanística realitzà 320 inspeccions entre gener i setembre d'enguany. La funció inspectora s'activa a través de la mateixa iniciativa, és a dir, inspeccions d'ofici, les denúncies de particulars i les denúncies d'altres organismes i institucions, tant de caràcter públic com no governamental, entre les quals s'inclouen empreses privades. En concret, la inspecció urbanística pretén comprovar l'adaptació de les edificacions de qualsevol mena i els usos del sòl en cada parcel·la a allò disposat en el planejament i en la normativa sectorial aplicables en cada cas, i ho fa mitjançant l'anàlisi de les llicències i autoritzacions lliurades pels municipis i la comprovació de la seva concordança amb les activitats que realment es realitzen a les propietats.

Tanmateix, no totes les revisions acaben en expedient. De fet, en els primers nou mesos de l'any, els inspectors de l'Agència han iniciat 220 expedients, cent manco que les inspeccions realitzades.

En qualsevol cas, els inspectors de l'Agència aixequen acta de totes les circumstàncies i efectuen el mesurament o estimació de l'envergadura i abast de les accions investigades. L'acta d'inspecció fonamenta les actuacions posteriors de l'Agència i, en el seu cas, la incoació dels corresponents expedients sancionadors.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per balear, fa mes de 8 anys

JA era ben hora! Podrien treure ben molts de doblers si es multàs a tot aquell que construeix on no toca!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris