lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Inaugurat un monòlit en record dels agermanats

L’associació cultural poblera Albopàs descobreix un monument que recorda la batalla de Son Fornari, en la qual un miler de pagesos perderen la vida

23958

L’apotecari i dinamitzador cultural Antoni Torrens, instants després de descobrir el monòlit, al bell mig de la marjal poblera.

M.NADAL

L'associació cultural Albopàs va descobrir ahir a sa Pobla un monòlit que recorda i assenyala l'indret on tingué lloc una de les batalles més decisives de les Germanies, l'anomenada ‘batalla de Son Fornari' o ‘batalla de la Marjal'. Precisament ahir, dia 3 de novembre, se celebrava el 490è aniversari de l'enfrontament.

El monòlit, que pesa uns 1.200 quilos, ocupa el lloc d'una antiga placa instal·lada allà a principis del segle passat i desapareguda fa una desena d'anys. La pedra, la nova, porta la següent inscripció: "Dia 3 de novembre de 1522, mil agermanats moriren en aquest camp de Son Fornari, a la batalla de la Marjal, en defensa dels drets del poble i del bé dels mallorquins. Pac qui deu. En memòria i gratitud del seu heroisme. Associació cultural Albopàs".

L'apotecari, dinamitzador cultural i president d'Albopàs, Antoni Torrens, va ser l'encarregat de descobrir el monòlit. Seguidament, lamentà "el poc coneixement" que els mallorquins tenen de les Germanies. "Sabíem qui són Padilla, Bravo i Maldonado [líders comuneros castellans] i desconeixíem l'existència de Joan Crespí i Joanot Colom. I llavors el ministre Wert diu que cal espanyolitzar...", reflexionà Torrens.

A continuació, l'escriptor Miquel López-Crespí va sintetitzar que van ser les Germanies, els factors i les causes que les van desencadenar (imposts, guerres i pestes), els esdeveniments principals (el triomf de la revolta arreu de Mallorca, llevat d'Alcúdia) i la repressió posterior (morts, càrregues fiscals, etc).

Devers cinquanta persones assistiren al descobriment del monument. A part del batle de sa Pobla, Biel Serra (PP), hi eren també els portaveus dels partits de l'oposició; Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural; Maria Antònia Font, del sindicat STEI-i, i altres personalitats de sa Pobla i d'altres municipis. Així mateix, hi va assistir l'historiador Guillem Morro, autor del llibre Història de les dissensions civils a la Mallorca baixmedieval, el qual va ser presentat després a l'espai Sa Congregació.

La batalla de Son Fornari

La batalla de Son Fornari enfrontà pagesos i menestrals mallorquins (agermanats) amb soldats i mercenaris retribuïts del rei Carles V. Hi van morir un miler d'agermanats. Fou, probablement, la batalla decisiva de la guerra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Balutxo, fa mes de 8 anys

Els poblers han fet allò que el Felanitx oficial es nega a fer:
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/232898

Valoració:12menosmas
Per Irlandès, fa mes de 8 anys

@Ptolomeo:
T´en adones de que allò que critiques al Sr. Torrens -que te el suport de la memòria colectiva de tot un poble- és la teva posiciò dins aquest foro?.

Valoració:7menosmas
Per Mascarat, fa mes de 8 anys

Sabem ben poc de la nostra història. Ja es preocupen, ja, els interessats que no la coneguem i que ens quedem amb els fets folklòrics. El nostre poble ha estat un poble d'iniciatives, valent i lluitador.

Valoració:16menosmas
Per Tronxo, fa mes de 8 anys

Ni neg ni pág. ,!deg!

Valoració:-7menosmas
Per Rafel, fa mes de 8 anys

Cinquanta persones, quina gentada, i més de la meitat politics i organitzadors.

Valoració:-29menosmas
Per Rafel, fa mes de 8 anys

Cinquanta persones, quina gentada, i més de la meitat politics i organitzadors.

Valoració:-32menosmas
Per Bart O'Lomé, fa mes de 8 anys

Patético señor.Más solo que la una.¡Pobre hombre!

Valoració:-2menosmas
Per fil, fa mes de 8 anys

Una altra contribució més a aquest país. En fan falta molts com tu.

Moltes gràcies Toni.

Valoració:20menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 8 anys

No sé si durarà molt aquest monòlit, es feixistes hi voldran atemptar, vius i vives

Valoració:14menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris