nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Les dunes surten de l’UCI

La Demarcació de Costes a les Balears estudia l’efectivitat dels captadors d’arena a Can Picafort, Platges de Muro, cala Mesquida i la Canova

28890

Zona central del sistema dunar de cala Mesquida l’any 2011, després de la regeneració.

Demarcació de Costes.

L'any 2008 la Demarcació de Costes a Balears va emprendre una sèrie d'accions per recuperar ambientalment els sistemes dunars de Mallorca. Tres anys després, el departament que dirigeix Celestí Alomar ha elaborat un estudi sobre la incidiència d'aquestes mesures a les platges de l'arc oriental de Mallorca, concretament Platges de Muro, Can Picafort, la Canova i cala Mesquida. En aquestes zones s'han instal·lat passarel·les, tancats blans i captadors d'arena.

Celestí Alomar explicà que les platges de Mallorca pateixen una erosió continuada, la qual es deu tant a efectes naturals com a la pressió humana. Entre els anys 1956 i 2008, Platges de Muro i Can Picafort perderen 50.935 metres quadrats d'arena, cosa que suposa 979,52 metres quadrats anuals. L'erosió de cala Mesquida al llarg d'aquests 50 anys va ser de 2.855,76 metres quadrats, mentre que la Canova presenta un balanç positiu de 2.335,55 metres quadrats en aquest mig segle.

Tanmateix, la instal·lació de captadors ha sorgit efecte i a Platges de Muro i Can Picafort, on la longitud de la platja és de 3.888 metres, s'ha aconseguit recuperar un volum de 4.510 metres cúbics anuals d'arena mobilitzada cap al camp dunar. A la Canova, el volum anual recuperat ha estat de 147,7 metres cúbics i a cala Mesquida, de 885,34. El cap de la Demarcació de Costes en funcions a Balears assenyala que aquests darrers tres anys s'ha aconseguit aturar l'erosió dunar en aquests indrets, si bé no es recupera tot el que s'ha perdut des de l'any 1956.

Amb tot, Alomar destaca que el sistema dunar reacciona de manera positiva a les mesures empreses, ja que queda protegit de les agressions externes i, al mateix temps, es desenvolupa la vegetació del propi sistema dunar. Això fa que creï mecanismes de defensa propis. De fet, tant a la Canova com a cala Mesquida ha estat necessària la plantació prèvia de la vegetació a les zones dunars. D'aquesta manera, s'ha pogut recuperar.

Ciutadans

A banda de les mesures impulsades per Costes, Alomar subratlla que la col·laboració ciutadana és "bàsica" perquè les accions empreses funcionin. En aquest sentit, l'informe assenyala que l'èxit o el fracàs d'aquest tipus d'actuacions de regeneració dunar depèn també del respecte deles restriccions al trànsit i als ciutadans mateixos a l'arena. De fet, l'estudi conclou que fins i tot en un escenari erosiu de la platja, amb la col·laboració ciutadana, és possible la regeneració ambiental dels sistemes dunars degradats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris